„Valószínű” az élelmiszerek további drágulása

2022. 01. 31., 17:27

Óvatos bizakodással kezdi az évet a magyar élelmiszer- és mezőgazdaság – mondták a Takarékbank és a Magyar Bankholding elemzői.

Hollósi Dávid, a Takarékbank agrárüzletágának ügyvezető igazgatója a január 31-i elemzői háttérbeszélgetésen elmondta: 2021 harmadik negyedévéhez képest javultak a termelők kilátásai a tavalyi év végére. Szerinte a magyar agrárium legnagyobb kibocsátója, a szántóföldi növénytermesztés jó évet zárt a magas gabonaárak miatt, és ha nem csökkennek az árszintek, akkor magasabb költségek mellett is marad a jó jövedelmezőség. Ugyanakkor éreztetni fogja negatív hatását a jövedelmezőségre az alapanyag-drágulás, hiszen például a műtrágya ára soha nem látott szintre nőtt, és a vetőmagok, a növényvédőszerek beszerzése is egyre nagyobb költséget jelent. Az állattartók helyzetét a takarmány és az energia drágulása nagyon megnehezítette, a magasabb költségeket az értékesítési áraikban nem tudták érvényesíteni. Hogy ez idén milyen mértékben sikerül, az év elején fog kiderülni, az áralkuk alakulása a következő hetek-hónapok egyik legfontosabb kérdése.

Hollósi Dávid szerint a termelőket és a feldolgozókat a hitelek drágulása szintén óvatosságra inti, hiszen a kamatok 1–2 százalékról 6–7 százalékra nőttek, az olcsó hitelezés korszakának vége. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magyar élelmiszer- és mezőgazdaság lépéskényszerbe került, muszáj végre a korszerű feldolgozói kapacitásokat létrehozni. Az agrárvállalkozások – mint fogalmazott – még a térségen belül sem számítanak hatékonynak, a nyugati szinttől pedig nagyságrendekkel maradnak el.

A további élelmiszerdrágulást Héjja Csaba elemző is valószínűnek tartja, ugyanis – mint mondta – az utóbbi években az alapanyagok áremelkedéséhez viszonyítva a bolti árak jóval kevésbé nőttek. A feldolgozók költségeinek emelkedését a kereskedők el fogják ismerni, hiszen az ellátást folyamatosan biztosítaniuk kell. Véleménye szerint a kereskedőket nem fogja megviselni az árstop, amennyiben az 3 hónapra korlátozódik, hiszen ennyi ideig akár egy hosszabb akció is eltart. A boltok forgalmát ráadásul a következő hónapokban hajtani fogja az szja-visszatérítés, a SZÉP-kártyák élelmiszerre is költhető kerete, a nyugdíj és a minimálbér emelése. Az elemző nem számít arra sem, hogy az intézkedést kiugró mértékű drágulás követné, viszont hangsúlyozta, hogy a legalacsonyabb jövedelműek számára kedvező lesz az árstop, mivel az érintett termékekből ők vásárolnak nagyobb arányban. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-08 12:41:03
A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan.
2023-06-08 09:41:20
Nem árt figyelni, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztatják a diákmunkásokat, mert az eltérő formákhoz tartozó különféle adózási kötelezettségek jelentős hatással vannak a nettó jövedelem alakulására. A főbb lehetőségeket járja körül a Moore Hungary elemzése.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS