„Valószínű” az élelmiszerek további drágulása

2022. 01. 31., 17:27

Óvatos bizakodással kezdi az évet a magyar élelmiszer- és mezőgazdaság – mondták a Takarékbank és a Magyar Bankholding elemzői.

Hollósi Dávid, a Takarékbank agrárüzletágának ügyvezető igazgatója a január 31-i elemzői háttérbeszélgetésen elmondta: 2021 harmadik negyedévéhez képest javultak a termelők kilátásai a tavalyi év végére. Szerinte a magyar agrárium legnagyobb kibocsátója, a szántóföldi növénytermesztés jó évet zárt a magas gabonaárak miatt, és ha nem csökkennek az árszintek, akkor magasabb költségek mellett is marad a jó jövedelmezőség. Ugyanakkor éreztetni fogja negatív hatását a jövedelmezőségre az alapanyag-drágulás, hiszen például a műtrágya ára soha nem látott szintre nőtt, és a vetőmagok, a növényvédőszerek beszerzése is egyre nagyobb költséget jelent. Az állattartók helyzetét a takarmány és az energia drágulása nagyon megnehezítette, a magasabb költségeket az értékesítési áraikban nem tudták érvényesíteni. Hogy ez idén milyen mértékben sikerül, az év elején fog kiderülni, az áralkuk alakulása a következő hetek-hónapok egyik legfontosabb kérdése.

Hollósi Dávid szerint a termelőket és a feldolgozókat a hitelek drágulása szintén óvatosságra inti, hiszen a kamatok 1–2 százalékról 6–7 százalékra nőttek, az olcsó hitelezés korszakának vége. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magyar élelmiszer- és mezőgazdaság lépéskényszerbe került, muszáj végre a korszerű feldolgozói kapacitásokat létrehozni. Az agrárvállalkozások – mint fogalmazott – még a térségen belül sem számítanak hatékonynak, a nyugati szinttől pedig nagyságrendekkel maradnak el.

A további élelmiszerdrágulást Héjja Csaba elemző is valószínűnek tartja, ugyanis – mint mondta – az utóbbi években az alapanyagok áremelkedéséhez viszonyítva a bolti árak jóval kevésbé nőttek. A feldolgozók költségeinek emelkedését a kereskedők el fogják ismerni, hiszen az ellátást folyamatosan biztosítaniuk kell. Véleménye szerint a kereskedőket nem fogja megviselni az árstop, amennyiben az 3 hónapra korlátozódik, hiszen ennyi ideig akár egy hosszabb akció is eltart. A boltok forgalmát ráadásul a következő hónapokban hajtani fogja az szja-visszatérítés, a SZÉP-kártyák élelmiszerre is költhető kerete, a nyugdíj és a minimálbér emelése. Az elemző nem számít arra sem, hogy az intézkedést kiugró mértékű drágulás követné, viszont hangsúlyozta, hogy a legalacsonyabb jövedelműek számára kedvező lesz az árstop, mivel az érintett termékekből ők vásárolnak nagyobb arányban. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS