„Valószínű” az élelmiszerek további drágulása

2022. 01. 31., 17:27

Óvatos bizakodással kezdi az évet a magyar élelmiszer- és mezőgazdaság – mondták a Takarékbank és a Magyar Bankholding elemzői.

Hollósi Dávid, a Takarékbank agrárüzletágának ügyvezető igazgatója a január 31-i elemzői háttérbeszélgetésen elmondta: 2021 harmadik negyedévéhez képest javultak a termelők kilátásai a tavalyi év végére. Szerinte a magyar agrárium legnagyobb kibocsátója, a szántóföldi növénytermesztés jó évet zárt a magas gabonaárak miatt, és ha nem csökkennek az árszintek, akkor magasabb költségek mellett is marad a jó jövedelmezőség. Ugyanakkor éreztetni fogja negatív hatását a jövedelmezőségre az alapanyag-drágulás, hiszen például a műtrágya ára soha nem látott szintre nőtt, és a vetőmagok, a növényvédőszerek beszerzése is egyre nagyobb költséget jelent. Az állattartók helyzetét a takarmány és az energia drágulása nagyon megnehezítette, a magasabb költségeket az értékesítési áraikban nem tudták érvényesíteni. Hogy ez idén milyen mértékben sikerül, az év elején fog kiderülni, az áralkuk alakulása a következő hetek-hónapok egyik legfontosabb kérdése.

Hollósi Dávid szerint a termelőket és a feldolgozókat a hitelek drágulása szintén óvatosságra inti, hiszen a kamatok 1–2 százalékról 6–7 százalékra nőttek, az olcsó hitelezés korszakának vége. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magyar élelmiszer- és mezőgazdaság lépéskényszerbe került, muszáj végre a korszerű feldolgozói kapacitásokat létrehozni. Az agrárvállalkozások – mint fogalmazott – még a térségen belül sem számítanak hatékonynak, a nyugati szinttől pedig nagyságrendekkel maradnak el.

A további élelmiszerdrágulást Héjja Csaba elemző is valószínűnek tartja, ugyanis – mint mondta – az utóbbi években az alapanyagok áremelkedéséhez viszonyítva a bolti árak jóval kevésbé nőttek. A feldolgozók költségeinek emelkedését a kereskedők el fogják ismerni, hiszen az ellátást folyamatosan biztosítaniuk kell. Véleménye szerint a kereskedőket nem fogja megviselni az árstop, amennyiben az 3 hónapra korlátozódik, hiszen ennyi ideig akár egy hosszabb akció is eltart. A boltok forgalmát ráadásul a következő hónapokban hajtani fogja az szja-visszatérítés, a SZÉP-kártyák élelmiszerre is költhető kerete, a nyugdíj és a minimálbér emelése. Az elemző nem számít arra sem, hogy az intézkedést kiugró mértékű drágulás követné, viszont hangsúlyozta, hogy a legalacsonyabb jövedelműek számára kedvező lesz az árstop, mivel az érintett termékekből ők vásárolnak nagyobb arányban. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-27 19:10:00
A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS