Zeliska Orsolya: Manapság azt kell megfizetni, hogy mi nincs benne egy élelmiszerben

2019. 02. 11., 10:15

Magyarországon még mindig olyan ritka az igazi jó kenyér, mint a fehér holló – mondja Zeliska Orsolya az Üzletemnek. A Péklány Pékség társtulajdonosa nagyon hosszú távra tervez, de nincsen bakancslistája: ha valamit szeretne megcsinálni, azt nem halogatja.

Zeliska Orsolya (Orsi) és férje az elmúlt másfél évet folyamatos sikertörténetként éli meg. Balatonfüreden és a környéken – egyre többen ismerik meg a Péklány Pékséget, és egyre többen igénylik a minőségi kenyeret és pékárut. Ezért aztán Orsiék nagyon hosszú távra terveznek, aminek kicsi, de számunkra fontos állomása az Üzletemnek adott interjú a 12 kérdés – 12 válasz sorozatunkban.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Az elmúlt 1,5 évet. Hogy van egy vállalkozás, amit a férjemmel ketten hoztunk létre, ami működik, sikeres és más családoknak munkát ad. Korábban közép-, és felsővezetőként sok sikert megéltünk, és sok minden felett rendelkeztünk, de egész másfajta érzéssel tölti el az embert az, amikor mindez a saját cégében történik. 

Milyen távra tervez?

– Lévén, hogy a teljes korábbi életünket – munkánkat és lakóhelyünket – hátra hagytuk ezért az álomért, azt mondhatom, hogy hosszú távra. Nagyon hosszú távra.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Sem a szakmában, sem a magánéletemben nincs bakancslistám. Ha valamit szeretnék, akkor azt nem halogatom, megcsinálom.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Minden eddigi életszakaszomnak megvoltak a maga szakmai példaképei, mesterei. Mindenkitől mást és máshogyan tanultam, amiért hálás vagyok. Az eddigi leghosszabb és legvelősebb, reményeim szerint örökké tartó tanulásom pedig a férjemnek köszönhető, aki mindig tükröt tart elém. Az ember önismerete, szorgalma és alázata mind szükségesek ahhoz, hogy a megkapott tudást kamatoztatni tudja.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Itthon. Magyarországon még mindig olyan ritka az igazi jó kenyér, mint a fehér holló. A boltok polcai roskadoznak a rosszabbnál rosszabb minőségű pékárutól. Szerencsére egyre több vásárló érzi a saját bőrén kenyér és kenyér között a különbséget, de az általános gondolkodásban még nincs benne a minőségi táplálkozás. Manapság azt kell megfizetni, hogy mi nincs benne egy élelmiszerben (adalékok, színezékek, gyorsítók és egyéb oda nem illő szerek), és ezt még mindig nagyon sokan nem értik.

Mibe fektetne? Gondolkodik új vállalkozáson?

– A Péklány Pékség 2017 októberében nyitott, így ez még bőven egy új vállalkozásnak számít. Van még nagyon sok teendőnk, tervünk, ami befektetést igényel, így egyelőre csak abban gondolkodunk, hogy ez az álomvállalkozás, amit csinálunk, még jobban kielégítse a helyiek és a nyári vendégek igényeit, és hogy egy hosszú távon jól működő, stabil hely legyen. 

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

– Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a stabil, helyi üzleti kapcsolataink szinte a nyitás után azonnal kialakultak. Ezeket a partnerségeket oda-vissza a tisztesség, őszinteség és a bizalom jellemzi, így ha ezt sikerül fenntartani, akkor nem szorulnak fejlesztésre. 

Mire sajnálja az idejét?

– Nagyon örülök, hogy a rendelkezésemre álló időt egy ideje én osztom be. Így lényegesen csökkent azon tevékenységek száma, amit időrablónak éreztem. Mára már csak tényleg egy pár dolog maradt, amire sajnálom az időt, például a vitatkozásra és az azt követő duzzogásra.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Jó ételre, utazásra, koncertre. Tehát élményekre és egészségre. Az élményből emlék lesz, ami a végsőkig elkísér, a jó étel egészséggé válik, aminél pedig nincs drágább.

Mivel lehet felbosszantani?

– Butasággal és lustasággal.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Csaba testvérnek segítenék a gyermekotthonokban.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Sportolás, kirándulás, kertészkedés, álmodozás – tervezgetés.

Szerdahelyi Csaba

(Fotók: Péklány Pékség)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 17:18:00
Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.