Pékanyu és a kenyérszerelem

2021. 05. 07., 16:45

Tavaly ilyenkor az egész ország kenyérsütés-lázban égett. Mi is neveltük a kovászt, dagasztottuk, kelesztettük, hajtogattuk a tésztát, az eredményt pedig büszkén megírtuk.

Már a sokadik kenyerünket sütöttük, de még csak nem is hasonlított egyetlen általunk ismert kézműves pékség termékére sem. A pékkarrierről hamar lemondtunk, a minőségi kenyérről viszont nem – írja a Gusto.

Érden élve persze nincs könnyű dolga annak, aki egy héten akár többször is igazi kovászos kenyeret szeretne az asztalára tenni.

Úgyhogy egy földrész felfedezésének élményével ért fel, amikor megtudtuk, Diósdon, alig 15 percnyi kellemes biciklizésre tőlünk Pékanyu, alias Apáthy Melinda kézműves pékséget üzemeltet.

Hetente kétszer lehet rendelni tőle, az elmúlt pár hónap alatt már-már a teljes repertoárt sikerült végigkóstolnunk.

Mára az életünk részévé vált, hogy kedd és péntek reggel elkerekezünk a friss kenyérért, péksüteményért, foszlós kalácsért.

Közben a szakmai kíváncsiság sem hagyott nyugodni, szerettünk volna minél többet megtudni Pékanyu történetéből, ami már csak azért is érdekes, mert újágíróként kezdte pályafutását.

Gyakornokoskodással együtt cirka öt évig koptatta a klaviatúrát, de hamar rájött, hogy az írással nem tudja megváltani a világot. Pláne nem úgy, hogy ebben a szakmában mindent átsző a politika.

Őt amúgy jobban érdekelte a szociális vonal, például a családon belüli erőszak, és egy ideig komolyan azt képzelte, ha megírja ezzel kapcsolatos cikkeit, az, aki, ilyen helyzetben van, majd észbe kap, odafigyel, ki tudja javítani a nevelési hibáit.

Aztán egy napon megértette, hogy újságírással javítani a világ sorsán naív gondolat. Számára mindenképp.

Diósdon nőtt fel, kertes házban, megtanulta, mit mikor kell elültetni, mi mikor terem. Meghatározó élménye, hogy kimegy a kertbe és a friss kenyér mellé leszed egy érett paradicsomot, amiről tudja, nincs benne semmi vegyszer.

Tulajdonképpen ebben az élményben gyökerezik a kenyérszerelem. Melinda, saját bevallása szerint, alapvetően introvertált személyiség, akinek stresszes bemenni egy szupermarketbe. Attól meg még dühös is lesz, amikor egy rakás termék hátoldalán elolvassa, mennyi minden adalékanyagot tartalmaz.

Szóval amikor beütött nála a kenyérszerelem, és látta, hogy csupa nemes alapanyagból csodát lehet tenni, őt is megtalálták a hasonló gondolkodású kistermelők. örömét leli abban, ha olyasmit és olyasvalakitől vesz, ami személyes és bizalmi alapon működik. Ő is szeret beszélgetni a vevőivel, személyes kapcsolatot kialakítani.

Azzal a lisztessel, akivel ezt a személyes kapcsolatot nem tudta kialakítani, nem is tudott együtt dolgozni. Szápárival viszont ez jól működik, időnként megbeszélik a világ dolgait és a lisztje is csúcs szuper.

A Pékműhely alapítója és a kenyérforradalom egyik meghatározó figurája, Vajda József inspirálta. Tanult nála is (például a levelestészta készítését), de emberileg-szakmailag még nagyobb élményt jelentett a Miklós Mihály vezette Marmorstein pékség, egyébként az első kézműves pékműhely Budapesten. Linda hét hónap alatt ott sajátította el a mesterség nüánszait.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS