Pékanyu és a kenyérszerelem

2021. 05. 07., 16:45

Tavaly ilyenkor az egész ország kenyérsütés-lázban égett. Mi is neveltük a kovászt, dagasztottuk, kelesztettük, hajtogattuk a tésztát, az eredményt pedig büszkén megírtuk.

Már a sokadik kenyerünket sütöttük, de még csak nem is hasonlított egyetlen általunk ismert kézműves pékség termékére sem. A pékkarrierről hamar lemondtunk, a minőségi kenyérről viszont nem – írja a Gusto.

Érden élve persze nincs könnyű dolga annak, aki egy héten akár többször is igazi kovászos kenyeret szeretne az asztalára tenni.

Úgyhogy egy földrész felfedezésének élményével ért fel, amikor megtudtuk, Diósdon, alig 15 percnyi kellemes biciklizésre tőlünk Pékanyu, alias Apáthy Melinda kézműves pékséget üzemeltet.

Hetente kétszer lehet rendelni tőle, az elmúlt pár hónap alatt már-már a teljes repertoárt sikerült végigkóstolnunk.

Mára az életünk részévé vált, hogy kedd és péntek reggel elkerekezünk a friss kenyérért, péksüteményért, foszlós kalácsért.

Közben a szakmai kíváncsiság sem hagyott nyugodni, szerettünk volna minél többet megtudni Pékanyu történetéből, ami már csak azért is érdekes, mert újágíróként kezdte pályafutását.

Gyakornokoskodással együtt cirka öt évig koptatta a klaviatúrát, de hamar rájött, hogy az írással nem tudja megváltani a világot. Pláne nem úgy, hogy ebben a szakmában mindent átsző a politika.

Őt amúgy jobban érdekelte a szociális vonal, például a családon belüli erőszak, és egy ideig komolyan azt képzelte, ha megírja ezzel kapcsolatos cikkeit, az, aki, ilyen helyzetben van, majd észbe kap, odafigyel, ki tudja javítani a nevelési hibáit.

Aztán egy napon megértette, hogy újságírással javítani a világ sorsán naív gondolat. Számára mindenképp.

Diósdon nőtt fel, kertes házban, megtanulta, mit mikor kell elültetni, mi mikor terem. Meghatározó élménye, hogy kimegy a kertbe és a friss kenyér mellé leszed egy érett paradicsomot, amiről tudja, nincs benne semmi vegyszer.

Tulajdonképpen ebben az élményben gyökerezik a kenyérszerelem. Melinda, saját bevallása szerint, alapvetően introvertált személyiség, akinek stresszes bemenni egy szupermarketbe. Attól meg még dühös is lesz, amikor egy rakás termék hátoldalán elolvassa, mennyi minden adalékanyagot tartalmaz.

Szóval amikor beütött nála a kenyérszerelem, és látta, hogy csupa nemes alapanyagból csodát lehet tenni, őt is megtalálták a hasonló gondolkodású kistermelők. örömét leli abban, ha olyasmit és olyasvalakitől vesz, ami személyes és bizalmi alapon működik. Ő is szeret beszélgetni a vevőivel, személyes kapcsolatot kialakítani.

Azzal a lisztessel, akivel ezt a személyes kapcsolatot nem tudta kialakítani, nem is tudott együtt dolgozni. Szápárival viszont ez jól működik, időnként megbeszélik a világ dolgait és a lisztje is csúcs szuper.

A Pékműhely alapítója és a kenyérforradalom egyik meghatározó figurája, Vajda József inspirálta. Tanult nála is (például a levelestészta készítését), de emberileg-szakmailag még nagyobb élményt jelentett a Miklós Mihály vezette Marmorstein pékség, egyébként az első kézműves pékműhely Budapesten. Linda hét hónap alatt ott sajátította el a mesterség nüánszait.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS