A hazai élelmiszeripar innovációja mind a lakosság jóléte, egészsége, életminősége, mind a foglalkoztatottság, a jövedelemtermelő képesség és az élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentése szempontjából fontos, ezért a kormány kiemelten támogatja ezeket az újító kezdeményezéseket – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Creaveg Zrt.-nél tett látogatáson.
Erdős Norbert elmondta, a termelés hatékonyságának növeléséhez, a digitális tudás fejlesztéséhez és a szemléletváltoztatáshoz alapvető fontosságú a kutatás-fejlesztés és az innováció. Rámutatott, hogy a világ élelmiszeripara paradigma-váltás küszöbén áll, ezt a hazai vállalkozások időben felismerték és felzárkóztak ehhez a folyamathoz.
Emlékeztetett, hogy a 2021-2027. közötti időszakban a hazai élelmiszeripari vállalkozások a fejlesztéseikhez – a korábbi uniós ciklushoz képest jelentősen nagyobb keretre –, mintegy 750 milliárd forintra pályázhatnak.
Martonicz Dániel és dr. Tóth András, a Creaveg Zrt. alapítói elmondták, hogy a naponta minőségi élelmiszert fogyasztók száma a jelenlegi egymilliárd főről 2050-re két és fél milliárdra emelkedik majd, ami az ENSZ szerint az élelmiszerfogyasztást 60 százalékkal, a húsfogyasztást 100 százalékkal is megnövelheti.
A Vidékfejlesztési Program élelmiszeripari pályázatának segítségével Debrecen mellett Magyarország első növényi fehérje izoláló és extrudáló üzemét szeretnének létrehozni, ahol a bab- és borsófehérje felhasználásával készülő termékeikkel elsősorban a fenntartható táplálkozást akarják erősíteni.
(AM Sajtóiroda)
Október 19-én kilencedik alkalommal rendezik meg a Somlón egy különleges hazai szőlő- és borfajta nagyszabású bemutatóját.
Folytatódik a munkagödör kialakítása az 5. blokk területén – jelentette be Szijjártó Péter.