Csökkentek a világpiaci élelmiszerárak augusztusban

2019. 09. 05., 11:45

Augusztusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkentek a világpiaci élelmiszerárak, főleg a cukor, a búza és a kukorica árának mérséklődése miatt.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított árindex 1,1 százalékkal, 169,8 pontra csökkent a júliusi 171,7 pontról.

A mutató augusztusi szintje így is 1,1 százalékkal magasabb a tavaly augusztusinál.

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Augusztusban a szemes termények ára átlagosan 6,4 százalékkal (10,8 ponttal) 157,6 pontra csökkent havi összevetésben, különösen a kukorica és a búza áresésére, miközben emelkedett a rizs ára.

A cukorárindex 4 százalékkal (7,3 ponttal) 174,8 pontra süllyedt, elsősorban a brazil fizetőeszköz gyengülésére, ami élénkítette az ország cukorkivitelét.

A húsfélék és a tejtermékek árindexe egyaránt 0,5 százalékkal nőtt, a növényi olaj- és zsírfélék árindexe pedig 5,9 százalékos emelkedéssel, 11 havi csúcsra ugrott.

Júliusi előrejelzéséhez képest a FAO 23 millió tonnával 2708 millió tonnára emelte idei globális gabonatermelési előrejelzését, ugyanakkor 4 millió tonnával 767 millió tonnára rontotta a búzaterméssel kapcsolatos várakozását. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Bár a neobankok és a nemzetközi trendek azt erősítik, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások vezetői ne pénzügyi operatív teendőkbe öljék a drága idejüket ahelyett, amihez igazán értenek, az ehhez szükség digitális megoldások hazánkban még nem vagy csak ritkán hozzáférhetőek. Lemák Gábor, a FinTechShow-t szervező FinTech Group társalapítója ezért tartja fontosnak, hogy a rendezvényükön megvizsgálhatják: ki, hogyan és mit tehet azért, hogy a mikrovállalkozások és kkv-k pénzügyei sokkal egyszerűbben intézhetőek legyenek. Rá is mutatott néhány olyan digitális gyakorlatra, ami kellően jövőbe mutató ahhoz, hogy a hazai vállalkozások is alkalmazzák végre.
A vendéglátóipari vezetők részéről a feladatok delegálásának hiánya az egyik legsúlyosabb probléma, ami miatt nehezen áll talpra az ágazat a COVID utáni években. Továbbra is érezteti hatását, hogy a pandémia szétverte a jól kialakult szakmai közösségeket, a vendéglátósok már nem vagy alig járnak össze eszmecserére és a tudás átadására, amiből pedig kölcsönösen, mindenki profitálhatna. Persze erre a helyzetre is van megoldás: hozzá kell látni a céges mikroközösségek, aztán a nagyobb együttműködések felépítéséhez – osztotta meg a BizniszPlusz csatornával Gréczi Szilárd, a Skill Trade operatív és projektmenedzsere.
A legtöbb munkavállaló nem díjazná, ha a home office határait szűkebbre szabná a munkahelyük, de a felük csak emiatt azért nem mondana fel – legalábbis rögtön. A cégek nem kapkodnak a keretek módosításával, amit valószínűleg jól tesznek, pedig az alkalmazottakat aligha érné váratlanul. Milyen arányban morzsolódnának le a dolgozók a távmunka elvételével? Milyen előnyeit és hátrányait érzik a pandémiából örökölt gyakorlatnak napjainkban? A Profession.hu felmérte, Dencső Blanka piackutatási és üzletfejlesztési szakértő pedig összefoglalta, mire érdemes számítani home office fronton a közeljövőben.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS