Az utóbbi években egyre nagyobb mennyiségű fagylaltot gyártanak Szerbiában. A Szerbiai Gazdasági Kamara adatai szerint 2019-ben történt egy nagy ugrás, amikor 51 százalékkal több jeges édességet állítottak elő, mint egy évvel korábban.
Két évvel ezelőtt 33.875, 2018-ban 22.313 tonna fagylalt készült Szerbiában. Tavaly is a 2019. évi rekord közelében volt a gyártott mennyiség: 33.818 tonna – írja a Magyar Szó.
Növekszik a fagylaltkivitel is, tavaly 22.230 tonnát adtak el külföldön, háromszor annyit, mint 2016-ban. A fagylaltszállítmányok legnagyobb része Bulgáriába, Görögországba, Montenegróba, Bosznia-Hercegovinába és Horvátországba irányul.
A fagylalt a hozzávetőlegesen 2000 embert foglalkoztató három legnagyobb gyárból kerül ki, ezek a belgrádi Frikom, az ópázovai Froneri Adriatic és a Swisslion – Takovo.
Szerbiában mintegy 100 kisiparos is gyárt csomagolt fagylaltot.
(Fotó: Pixabay/Couleur)
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.