Átlagkeresetek Romániában: a bruttó jóval nagyobb, a nettó annyi, mint Magyarországon

2024. 11. 18., 18:18

2024 szeptemberében 8553 lej volt a bruttó átlagkereset Romániában, 16,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A román statisztikai hivatal adatai szerint a nettó átlagkereset 5228 lej volt, 13,8 százalékkal több, mint 2023. szeptemberben.

A szeptember végi 80 forintos lej-árfolyamon számolva a szeptemberi bruttó átlagkereset keleti szomszédunknál meghaladta a 684 ezer forintot, a nettó pedig a 418 ezer forintot.

A KSH a szeptemberi magyarországi keresetekről még nem tette közzé a tájékoztatót (november 22-én jelenik majd meg), az augusztusi adatokat azonban már ismerjük. Eszerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 628 800 ezer forint volt, a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 418 100, a kedvezményeket figyelembe véve 433 100 forintot ért el.

Romániában a legmagasabb nettó átlagkeresettel „a számítógépes programozás, tanácsadás és kapcsolódó tevékenységeket” ismerték el szeptemberben (11 626 lej, 930 ezer forint), a legszerényebb nettó átlagbért pedig a „ruházati termékek gyártása” területén regisztrálták (3016 lej, 241 ezer forint).

Az oktatásban dolgozók átlagos bruttó bére Romániában 9800 lej (784 ezer forint) volt szeptemberben, a nettó pedig 5775 lej (462 ezer forint). Magyarországon ebben a nemzetgazdasági ágban augusztusban a bruttó átlagkereset 647 ezer forint, a nettó 430 ezer forint volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.
2024-12-11 20:11:00
A Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében immár negyedik alkalommal indul el a START program, amely a fiatalok vállalkozóvá válását támogatja szakmai képzéssel, mentorációval és akár 3–5 millió forint értékű díjazással.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS