1,5 milliárdból épült palackozóüzem Pannonhalmán

2024. 01. 24., 20:40

Újratölthető műanyag palackok töltésére létesített üzemet az Oonly Tisztán Víz Kft. Pannonhalmán; 1,5 milliárd forintos beruházással olyan palackozóüzemet alakítottak ki, ahol az úgynevezett refPET cserepalackokat átlagosan 25 alkalommal töltik újra ásványízzel.

Az újratöltési ciklus végét követően az újrahasznosítás nyomán ismételten refPET palackok készülnek az alapanyagból. Ezzel a megoldással egy palack életciklusa hosszabb, mint az egyszer használatos PET-palackoké.

Egyetlen cserepalack a 25 újratöltési ciklus alatt 37,5 liter víz elfogyasztását biztosítja, amivel több mint 80 százalékkal kevesebb műanyagot használnak fel a teljes életciklus alatt, mint egy egyszer használatos PET-palack esetében.

Az Oonly újratölthető 1,5 literes kiszerelésű ásványvíz-palackozó üzemének éves gyártókapacitása több mint 50 millió darab.

A cserepalackokat visszaváltás után a gyárba szállítják, ahol magas hőfokon, csíramentesítő eljárásnak alávetve megtisztítják, majd újratöltik ásványvízzel.

Az Oonly ásványvíz különlegessége, hogy a magyarországi ásványvíz márkák között magas, literenként 33 milligrammos metakovasavval és 54,5 milligrammos természetes magnéziumtartalommal rendelkezik.

A cég közleménye idézi Polony Istvánt, az Oonly ügyvezető igazgatóját, aki rámutatott, hogy Magyarországon a háztartások ásványvízfogyasztásának csaknem száz százaléka egyszer használatos PET-palackokkal történik. Kutatásaik ugyanakkor megerősítették, hogy jelentős fogyasztói igény van olyan jövőtudatos megoldásokra, amelyek tekintettel vannak a környezetre.

Beruházásuk célja, hogy Európa más országaihoz hasonlóan Magyarországon is teret nyerjen a környezettudatos ásványvízfogyasztás.

Bajnóczki Csongor, a Denkstatt vezető fenntarthatósági tanácsadója szerint Magyarországon az egy év alatt elfogyasztott 3,3 milliárd darab italcsomagolás több mint fele műanyag palackos, így nagy potenciál rejlik a fenntartható megoldást kínáló újratölthető palackokban.

A cég árbevétele 2022-ben 15 millió forint volt. Adózott eredménye ugyanebben az évben 2,8 millió forintot ért el a nyilvános céginformációs adatok szerint. A cég jelenleg 13 embert foglalkoztat. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS