Megoldások a munkaerő megtartására az élelmiszeriparban

2019. 10. 31., 14:15

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága a hatékonyabb munkaerőpiaci pozíció elérését segítő konferenciát rendez november 26-án Budaörsön, az „EGYÜTT AZ ÉLELMISZERIPARÉRT” programsorozat részeként.

Az igazgatóság eltökélt szándéka, hogy az élelmiszeripari vállalkozások számára olyan kézzelfogható segítséget nyújtson a munkaerőhiányból fakadó problémákra, amelyek által javítható a szervezet munkaerő-megtartó képessége, a dolgozói motiváció és javul a vállalkozás munkaerőpiaci megítélése. Ennek érdekében a konferencián az alábbi témák lesznek fókuszban.

Amikor a vállalatok küzdenek a digitalizáció, az automatizálás, a munkaerőhiány és az állandó változások világában, a versenyképesség – sőt, valójában a túlélés – szempontjából is alapvető fontosságú egy olyan kultúra megteremtése, amelyben az emberek tudnak egymással kommunikálni, csapatban működni, képesek kreatívan gondolkodni, ahol az empátia, az alkalmazkodóképesség mindenkinek alapvető készségévé válik. De mindezek megteremtése és működtetése kinek a feladata, kinek a felelőssége? Elsősorban természetesen a vezetőké! Ezért kell a vezetőket és a cégeket golyóállóvá tenni egy olyan nehezen kiszámítható, gyorsan változó környezetben, ahol nem tudható biztosan, hogy másnap mire ébredünk fel. Ebben pedig a vezető a segítséget, a támogatást, a fejlesztést a business coachtól kapja.

Óriási változások vannak a munkaerőpiacon: növekvő bérszínvonal, megváltozott munkavállalói igények, a tehetséges munkaerő megtartásának nehézségei. Hogyan lehet egy cég munkáltatóként sikeres a munkaerőpiaci versenyben? Hogyan lehet a meglevő és potenciális munkavállalók számára vonzó képet kialakítani? Stratégiai szempontok és konkrét, gyakorlati javaslatok és terítékre kerülnek a szakértőtől.

A munkavállalók a magánéletben mobiltelefonos csevegő alkalmazásokkal kommunikálnak ismerőseikkel. A munkatársaikkal csoportokat hoznak létre a közösségi médiában az információcseréhez. A vállalat mindeközben hogyan tájékoztatják a dolgozóit? Gyakran még faliújság, nyomtatott kiadványok, vagy szólánc útján! Ideje, felzárkózni a dolgozók modernitásához, a chatbot technológia alkalmazásával!

A munkaerő-kölcsönzés, a diákmunka és nyugdíjasok foglalkoztatása, mint atipikus foglalkoztatási formák, megoldást jelenthetnek az agráriumra jellemző időszakos, kiugró munkaerő-igényre. Ezen foglalkoztatási formák tervezett igénybevételével a szektorra jellemző szezonális munkaerőhiány nagyrész orvosolható. A megoldáshoz a felek proaktív együttműködése szükséges.

Az előadásokat követően a résztvevőknek személyesen lesz lehetőségük kérdezni az előadóktól.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-10-10 10:10:10
A munkaviszony többféleképpen szűnhet meg. Lehet munkáltatói vagy munkavállalói felmondás, de a felek közös megegyezéssel is dönthetnek a munkakapcsolat végéről. Olyan is lehetséges, hogy felmondás közös megegyezéssel? Vagy itt már valami nem stimmel? – teszi fel (és válaszolja meg) a kérdést dr. Kocsis Ildikó ügyvéd, vitarendezési szakjogász.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Bár a neobankok és a nemzetközi trendek azt erősítik, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások vezetői ne pénzügyi operatív teendőkbe öljék a drága idejüket ahelyett, amihez igazán értenek, az ehhez szükség digitális megoldások hazánkban még nem vagy csak ritkán hozzáférhetőek. Lemák Gábor, a FinTechShow-t szervező FinTech Group társalapítója ezért tartja fontosnak, hogy a rendezvényükön megvizsgálhatják: ki, hogyan és mit tehet azért, hogy a mikrovállalkozások és kkv-k pénzügyei sokkal egyszerűbben intézhetőek legyenek. Rá is mutatott néhány olyan digitális gyakorlatra, ami kellően jövőbe mutató ahhoz, hogy a hazai vállalkozások is alkalmazzák végre.
A vendéglátóipari vezetők részéről a feladatok delegálásának hiánya az egyik legsúlyosabb probléma, ami miatt nehezen áll talpra az ágazat a COVID utáni években. Továbbra is érezteti hatását, hogy a pandémia szétverte a jól kialakult szakmai közösségeket, a vendéglátósok már nem vagy alig járnak össze eszmecserére és a tudás átadására, amiből pedig kölcsönösen, mindenki profitálhatna. Persze erre a helyzetre is van megoldás: hozzá kell látni a céges mikroközösségek, aztán a nagyobb együttműködések felépítéséhez – osztotta meg a BizniszPlusz csatornával Gréczi Szilárd, a Skill Trade operatív és projektmenedzsere.
A legtöbb munkavállaló nem díjazná, ha a home office határait szűkebbre szabná a munkahelyük, de a felük csak emiatt azért nem mondana fel – legalábbis rögtön. A cégek nem kapkodnak a keretek módosításával, amit valószínűleg jól tesznek, pedig az alkalmazottakat aligha érné váratlanul. Milyen arányban morzsolódnának le a dolgozók a távmunka elvételével? Milyen előnyeit és hátrányait érzik a pandémiából örökölt gyakorlatnak napjainkban? A Profession.hu felmérte, Dencső Blanka piackutatási és üzletfejlesztési szakértő pedig összefoglalta, mire érdemes számítani home office fronton a közeljövőben.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS