Koronavírus-járvány: friss vagy csomagolt kenyeret vegyünk?

2020. 03. 22., 11:00

A koronavírus-járvány miatt Szlovákiában az üzletekben egyre többen választják az előre csomagolt kenyeret, és a pékségeket is arra biztatnak, hogy több csomagolt terméket dobjanak piacra.

Elsőként a kereskedők rukkoltak elő azzal az ötlettel, hogy a járvány miatt a pékségek több terméket előre csomagolva dobjanak piacra Szlovákiában – írja az Új Szó.

„A szlovákiai pékségek naponta 2 millió kiflit állítanak elő, ezek csomagolása rendkívül költséges lenne, és a pékségek erre technikailag sincsenek felkészülve” – nyilatkozta Tatiana Lopúchová, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének az elnöke. Az előzetes becslések szerint az átállás miatt akár a felével is visszaeshetne a termelés, ami veszélybe sodorná a biztonságos ellátást.

A pékek szakmai szervezete szerint a csomagolásnak egyébként sem lenne túl sok értelme, amivel a szlovák élelmiszer-felügyelet szakemberei is egyetértenek.

„A nem csomagolt péksütemények semmilyen veszélyt nem jelentenek az emberek egészségére. Természetesen, mint minden esetben, ezeknél is be kell tartani az alapvető higiéniai szabályokat” – állítják az élelmiszerfelügyelet szakemberei.

„Jelenleg a korábban megszokottnál is jobban kellene ügyelnünk arra, hogy a nem csomagolt kenyeret és kiflit ne puszta kézzel vegyük le a polcról, hanem használjuk az erre a célra kihelyezett egyszer használatos kesztyűt, fogót vagy zacskót” – mondta Lopúchová.

Szerinte, ha biztosak akarunk lenni a dolgunkban, az előre nem csomagolt péksüteményt otthon elegendő betenni két percre egy 70 fokra előmelegített sütőbe.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS