Nemzetközi Élelmiszer és Víz Fenntarthatósági Fórumot tartanak októberben Budapesten

2022. 09. 20., 19:23

A fenntartható élelmiszer-termelési rendszerek, az új összetevők, a technológiai innovációk és a táplálkozás minőségének javítása mind az élelmiszeripar jövője előtt álló kihívások. Ezekről is szó lesz a Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara október 4-ei nemzetközi Food and Water Sustinability Business Fórumon Budapesten.

Megvan a lehetőség a magyar mezőgazdaságban arra, hogy a hagyományos termelésen kívül kiszolgálja az alternatív és fenntartható élelmiszerek iránti egyre nagyobb igényt Európa-szerte. Egyre nagyobb az érdeklődés ugyanis a fenntartható élelmiszerek iránt, amit az is erősít, hogy a hagyományos élelmiszerforrások költségei tovább nőnek. Sokan fordulnak ezért a növényi alapú fehérjéket hasznosító, fenntartható technológiák fejlesztésére. Itt a növekedést támogató infrastruktúra is kritikus fontosságú, csakúgy, mint az alapanyagok: például a kukorica, az árpa, a víz és a szakképzett munkaerő.

A befektetők nem csak a növekvő kereslet miatt megjelenő új online vállalkozásokban látnak lehetőségeket, hanem a gyorsan adódó környezeti kihívásokat is kihasználják.

Az élelmiszeriparban az a globális trend, hogy olyan alternatív összetevők felhasználásával fejlesztenek élelmiszereket, amelyek táplálkozási és egészségügyi előnyöket biztosítanak. Tény, hogy az utóbbi években megnövekedett a kereslet az alternatív fehérjék iránt. A növényi fehérjékben rejlő lehetőségek, valamint a teljes értékű növényi étrend elterjedése még nagyobb növekedési potenciált kínál az alternatív élelmiszer-összetevők gyártói számára.

Az új élelmiszer- és italtermékek kifejlesztése összetett folyamat – megköveteli az összetevők, a feldolgozási technikák, a csomagolóanyagok, a jogszabályok, valamint a fogyasztói igények és előírások ismeretét. Ebben a folyamatosan fejlődő környezetben a technológiák és a stratégiák kulcsszerepet játszanak az élelmiszeriparban. A fenntartható élelmiszer-termelési rendszerek, az új összetevők, a gyártási folyamatokon  belüli környezeti hatások, a technológiai innovációk és a táplálkozás minőségi javítása mind az élelmiszeripar jövője előtt álló kihívások.

„A Pannonia Bio elkötelezett a már folyamatban lévő alternatív fehérjebefektetései mellett, amelyek a magyar GMO-mentes kukoricára és árpára, valamint mikrobiális fermentációra épülnek. Anyavállalatunk, a Kanadában és Magyarországon is működo ClonBio Group biztos benne, hogy a két ország a következő évtizedben kulcsszereplővé válhat, illetve e két ország között jelentős kereszttermékenyítés is lehetséges lesz az alternatív fehérjék területén” – mondta Hódos Ferenc, a Pannonia-Bio Zrt. stratégiai igazgatója.

Az új piaci erőkre és a fogyasztói aggodalmakra válaszul az iparág vezetői számos olyan terméket és összetevőt vezetnek be, amelyek különböző növényi alapú fehérjéket (szója, borsó, árpa) tartalmaznak.

„Mivel világszerte növekszik a fogyasztók érdeklődése az alternatív étkezési lehetőségek iránt, azoknak az élelmiszeripari szereplőknek, akik meg akarják ragadni a lehetőséget, meg kell érteniük ezt a változó piaci dinamikát. Erre ad lehetőséget az általunk megrendezett október 4-ei Food and Water Sustinability Business Fórum Budapesten. A panelbeszélgetések mindenkinek lehetővé teszik majd, hogy elmerüljenek az alternatív fehérjék és az élelmiszer-technológia világában, miközben üzleti networkinget is biztosítunk a jelenlévő kulcsfontosságú iparági szereplőknek. Arra törekszünk, hogy ezzel a párbeszéddel felkeltsük a hazai és külföldi befektetők, élelmiszergyártók, alapanyaggyártók, termelők és technológia tulajdonosok figyelmét. Az angol nyelvű rendezvény kiváló lehetőség Magyarországnak arra, hogy megmutassa, fontos szereplője ennek a fejlődő piacnak”– mondta dr. Lovas Judit, a Kanadai-Magyar Kerekeskedelmi Kamara ügyvezető igazgatója.

Az Üzleti Fórum témái: egészség és táplálkozás, fenntartható élelmiszer-feldolgozás, technológia és innováció az élelmiszeriparban, fenntartható víz.

“Az élelmiszertermelés és a víz szervesen összefügg, és erre a fenntartható mezőgazdaság, az akvakultúra és a víz újrafelhasználása csak néhány példa. A Xylem, mint globális víztechnológiai vállalat, egyedülállóan segít megoldani a világ vízügyi kihívásait. A fenntarthatóság minden tevékenységünk középpontjában áll. Várjuk, hogy együttműködhessünk a magyarországi és globális iparági és gondolati vezetőkkel küldetésünk előmozdítása érdekében” – mondta Nicole Springer, a Xylem Eastern Europe Central ügyvezető igazgatója.

Az üzleti fórumra olyan cégvezetőket várnak Magyarországról és külföldről egyaránt az élelmiszer- és víziparban, illetve azon kívül is, akik nyitottak arra, hogy új ötleteket és megközelítéseket fedezzenek fel együtt a felelősségvállalás és a fenntartható vállalkozások működtetése terén.

„Magyarországnak minden adottsága megvan, hogy vezető pozíciót foglaljon el a világ élelmiszer technologiai újitásaiban és 8 milliárd ember táplálásában. Az új és megújuló táplálkozási forrásokat kínáló fenntartható élelmiszertechnológiák azokra a területekre fognak összpontosítani, ahol a mezőgazdaságban természetes és megújuló erőforrások is vannak. Mindehez Magyarország, mint mezőgazdasági erőmű, ideális helyen található Európa közepén, stabil és életképes környezetet biztosítva a stratégiai pozíciót kereső vállalkozásoknak” – mondta Nicholas Sarvari – a Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke.

Az október 4-i konferenciát angol nyelven tartják.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 10. 03., 15:55
Több mint 900 jelölést mérlegelve választották ki azt a 30 művészt, sportolót, újságírót, oktatót és tudóst, akik közül tízen vehetik majd át a Prima Primissimákat és húszan a Primákat megillető kisplasztikát és az idén jelentősen megemelt pénzdíjat december 6-án a Művészetek Palotájában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Bár a neobankok és a nemzetközi trendek azt erősítik, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások vezetői ne pénzügyi operatív teendőkbe öljék a drága idejüket ahelyett, amihez igazán értenek, az ehhez szükség digitális megoldások hazánkban még nem vagy csak ritkán hozzáférhetőek. Lemák Gábor, a FinTechShow-t szervező FinTech Group társalapítója ezért tartja fontosnak, hogy a rendezvényükön megvizsgálhatják: ki, hogyan és mit tehet azért, hogy a mikrovállalkozások és kkv-k pénzügyei sokkal egyszerűbben intézhetőek legyenek. Rá is mutatott néhány olyan digitális gyakorlatra, ami kellően jövőbe mutató ahhoz, hogy a hazai vállalkozások is alkalmazzák végre.
A vendéglátóipari vezetők részéről a feladatok delegálásának hiánya az egyik legsúlyosabb probléma, ami miatt nehezen áll talpra az ágazat a COVID utáni években. Továbbra is érezteti hatását, hogy a pandémia szétverte a jól kialakult szakmai közösségeket, a vendéglátósok már nem vagy alig járnak össze eszmecserére és a tudás átadására, amiből pedig kölcsönösen, mindenki profitálhatna. Persze erre a helyzetre is van megoldás: hozzá kell látni a céges mikroközösségek, aztán a nagyobb együttműködések felépítéséhez – osztotta meg a BizniszPlusz csatornával Gréczi Szilárd, a Skill Trade operatív és projektmenedzsere.
A legtöbb munkavállaló nem díjazná, ha a home office határait szűkebbre szabná a munkahelyük, de a felük csak emiatt azért nem mondana fel – legalábbis rögtön. A cégek nem kapkodnak a keretek módosításával, amit valószínűleg jól tesznek, pedig az alkalmazottakat aligha érné váratlanul. Milyen arányban morzsolódnának le a dolgozók a távmunka elvételével? Milyen előnyeit és hátrányait érzik a pandémiából örökölt gyakorlatnak napjainkban? A Profession.hu felmérte, Dencső Blanka piackutatási és üzletfejlesztési szakértő pedig összefoglalta, mire érdemes számítani home office fronton a közeljövőben.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS