Nemzetközi Élelmiszer és Víz Fenntarthatósági Fórumot tartanak októberben Budapesten

2022. 09. 20., 19:23

A fenntartható élelmiszer-termelési rendszerek, az új összetevők, a technológiai innovációk és a táplálkozás minőségének javítása mind az élelmiszeripar jövője előtt álló kihívások. Ezekről is szó lesz a Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara október 4-ei nemzetközi Food and Water Sustinability Business Fórumon Budapesten.

Megvan a lehetőség a magyar mezőgazdaságban arra, hogy a hagyományos termelésen kívül kiszolgálja az alternatív és fenntartható élelmiszerek iránti egyre nagyobb igényt Európa-szerte. Egyre nagyobb az érdeklődés ugyanis a fenntartható élelmiszerek iránt, amit az is erősít, hogy a hagyományos élelmiszerforrások költségei tovább nőnek. Sokan fordulnak ezért a növényi alapú fehérjéket hasznosító, fenntartható technológiák fejlesztésére. Itt a növekedést támogató infrastruktúra is kritikus fontosságú, csakúgy, mint az alapanyagok: például a kukorica, az árpa, a víz és a szakképzett munkaerő.

A befektetők nem csak a növekvő kereslet miatt megjelenő új online vállalkozásokban látnak lehetőségeket, hanem a gyorsan adódó környezeti kihívásokat is kihasználják.

Az élelmiszeriparban az a globális trend, hogy olyan alternatív összetevők felhasználásával fejlesztenek élelmiszereket, amelyek táplálkozási és egészségügyi előnyöket biztosítanak. Tény, hogy az utóbbi években megnövekedett a kereslet az alternatív fehérjék iránt. A növényi fehérjékben rejlő lehetőségek, valamint a teljes értékű növényi étrend elterjedése még nagyobb növekedési potenciált kínál az alternatív élelmiszer-összetevők gyártói számára.

Az új élelmiszer- és italtermékek kifejlesztése összetett folyamat – megköveteli az összetevők, a feldolgozási technikák, a csomagolóanyagok, a jogszabályok, valamint a fogyasztói igények és előírások ismeretét. Ebben a folyamatosan fejlődő környezetben a technológiák és a stratégiák kulcsszerepet játszanak az élelmiszeriparban. A fenntartható élelmiszer-termelési rendszerek, az új összetevők, a gyártási folyamatokon  belüli környezeti hatások, a technológiai innovációk és a táplálkozás minőségi javítása mind az élelmiszeripar jövője előtt álló kihívások.

„A Pannonia Bio elkötelezett a már folyamatban lévő alternatív fehérjebefektetései mellett, amelyek a magyar GMO-mentes kukoricára és árpára, valamint mikrobiális fermentációra épülnek. Anyavállalatunk, a Kanadában és Magyarországon is működo ClonBio Group biztos benne, hogy a két ország a következő évtizedben kulcsszereplővé válhat, illetve e két ország között jelentős kereszttermékenyítés is lehetséges lesz az alternatív fehérjék területén” – mondta Hódos Ferenc, a Pannonia-Bio Zrt. stratégiai igazgatója.

Az új piaci erőkre és a fogyasztói aggodalmakra válaszul az iparág vezetői számos olyan terméket és összetevőt vezetnek be, amelyek különböző növényi alapú fehérjéket (szója, borsó, árpa) tartalmaznak.

„Mivel világszerte növekszik a fogyasztók érdeklődése az alternatív étkezési lehetőségek iránt, azoknak az élelmiszeripari szereplőknek, akik meg akarják ragadni a lehetőséget, meg kell érteniük ezt a változó piaci dinamikát. Erre ad lehetőséget az általunk megrendezett október 4-ei Food and Water Sustinability Business Fórum Budapesten. A panelbeszélgetések mindenkinek lehetővé teszik majd, hogy elmerüljenek az alternatív fehérjék és az élelmiszer-technológia világában, miközben üzleti networkinget is biztosítunk a jelenlévő kulcsfontosságú iparági szereplőknek. Arra törekszünk, hogy ezzel a párbeszéddel felkeltsük a hazai és külföldi befektetők, élelmiszergyártók, alapanyaggyártók, termelők és technológia tulajdonosok figyelmét. Az angol nyelvű rendezvény kiváló lehetőség Magyarországnak arra, hogy megmutassa, fontos szereplője ennek a fejlődő piacnak”– mondta dr. Lovas Judit, a Kanadai-Magyar Kerekeskedelmi Kamara ügyvezető igazgatója.

Az Üzleti Fórum témái: egészség és táplálkozás, fenntartható élelmiszer-feldolgozás, technológia és innováció az élelmiszeriparban, fenntartható víz.

“Az élelmiszertermelés és a víz szervesen összefügg, és erre a fenntartható mezőgazdaság, az akvakultúra és a víz újrafelhasználása csak néhány példa. A Xylem, mint globális víztechnológiai vállalat, egyedülállóan segít megoldani a világ vízügyi kihívásait. A fenntarthatóság minden tevékenységünk középpontjában áll. Várjuk, hogy együttműködhessünk a magyarországi és globális iparági és gondolati vezetőkkel küldetésünk előmozdítása érdekében” – mondta Nicole Springer, a Xylem Eastern Europe Central ügyvezető igazgatója.

Az üzleti fórumra olyan cégvezetőket várnak Magyarországról és külföldről egyaránt az élelmiszer- és víziparban, illetve azon kívül is, akik nyitottak arra, hogy új ötleteket és megközelítéseket fedezzenek fel együtt a felelősségvállalás és a fenntartható vállalkozások működtetése terén.

„Magyarországnak minden adottsága megvan, hogy vezető pozíciót foglaljon el a világ élelmiszer technologiai újitásaiban és 8 milliárd ember táplálásában. Az új és megújuló táplálkozási forrásokat kínáló fenntartható élelmiszertechnológiák azokra a területekre fognak összpontosítani, ahol a mezőgazdaságban természetes és megújuló erőforrások is vannak. Mindehez Magyarország, mint mezőgazdasági erőmű, ideális helyen található Európa közepén, stabil és életképes környezetet biztosítva a stratégiai pozíciót kereső vállalkozásoknak” – mondta Nicholas Sarvari – a Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke.

Az október 4-i konferenciát angol nyelven tartják.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS