Gomba módra szaporodnak a pékségek Szerbiában

2020. 01. 13., 14:15

Tavaly 6 ezer tonna pékárut importált Szerbia több mint 6,8 millió euró értékben.

Szerbia évente több mint egymillió tonna búzát termel, mégis kenyeret importál. Tavaly 6 ezer tonna friss kenyeret és egyéb péksüteményt importáltak több mint 6,8 millió euró ellenében – írja a Magyar Szó.

A pékségekben árult friss kenyér és péksütemény jelentős részét, sok esetben akár több ezer kilométeres távolságokból szállítják az országba félkész állapotban.
Zoran Pralica, a Szerbiai Pékek Uniója elnöke szerint a péktermékek megnövekedett behozatala mellett, 40 százalékkal több a pékség, mint amennyire valójában szükség lenne.
A fagyasztott és félkész kenyér behozatalához leginkább a Lidl és hozzájuk hasonló üzletláncok, hotel- és étterem-hálózatok járulnak hozzá, melyek a mindig meleg péksüteménnyel győzik le a konkurenciát.
Az országban gomba módra szaporodnak a pékségek, amelyek egyrészt lefojtják a piacot, másrészt nem tisztelik a különböző előírásokat és a munkásaikat nem jelentik be.

Becslések szerint 7000 kiskereskedelmi pékség működik Szerbiában, de nem tudni, hogy hány tulajdonos áll mögöttük, mivel nem egységesen jegyeztették be a vállalkozói tevékenységüket.

A piac telített és ez különösen Belgrádra igaz. Pralica úgy látja, hogy sürgősen szükség van a kisipari kamarák felállítására, ahogyan a kisipari tevékenységről szóló törvényre is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS