A bérek miatt drágulhat a kenyér Szlovákiában

2019. 09. 19., 13:15

A pékségek növekvő bérköltségei miatt várhatóan már a jövő év elejétől Szlovákia-szerte drágábban árulják majd a kenyeret és a péksüteményeket.

„A kormány szociális csomagjai miatt megugrottak a pékségek bérköltségei, amit kénytelenek lesznek beépíteni az áraikba. A kormánytól így elsősorban azt várnánk, hogy valamilyen formában csökkentse a járulékfizetési kötelezettségeinket”– nyilatkozta Tatiana Lopúchová, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének elnöke.

A szociális intézkedések második hulláma idén májustól átlagosan 12 százalékkal növelte a pékségek bérköltségeit – írja az Új Szó.

Gabriela Matečná földművelés-ügyi miniszter szerint a helyzetért leginkább az üzletláncok a felelősek, amelyek arra kötelezik a pékségeket, hogy olyan áron adják el nekik a péksüteményeket, ami a gyártási költségeiket sem fedezi.

„Emiatt több pékség is csődbe ment, ráadásul a dömpingárak a minőségre is rányomták a bélyegüket” – mondta a miniszter.

Hogy pontosan mennyivel nőhetnek majd az árak, azt egyelőre az ágazat képviselői sem tudják. Sok függ majd a kereskedőktől is, a végső árról ugyanis ők döntenek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS