Hatalmasat bukott a húspiac Szerbiában

2020. 11. 10., 12:15

Újabb árzuhanás sújtja a szerbiai húspiacot: a járvány második hulláma miatt a kis- és nagytermelők forgalma 15–25 százalékkal csökkent országunkban.

A bárányhús élősúlyának kilogrammja 220 és 230 dinár között mozog, a malachúsért már hónapok óta csak 200 dinárt tudnak elkérni a tenyésztők, a kereskedők pedig még 1,8 eurós áron is nehezen értékesítik a hízómarha kilóját – olvasható a Magyar Szón.

A termelők szerint hatalmas veszteségeket szenved a húspiac: a bárány- és borjúhúst éppoly lehetetlen megfelelő áron értékesíteni, mint a disznót. A befektetett összeg lassan túllépi az értékesítési árat: egy kilogramm táp ára 38 dinár, a hízósertések kilogrammonkénti gyarapodásához pedig legalább három kilogrammnyi keverékre van szükség, ami legkevesebb 105–118 dinárba kerül.

A tenyésztők mellett a forgalom csökkenésére panaszkodnak a vágóhidak, a kereskedők és a nagy húsüzemek is. A járvány kezdete óta minimális húsmennyiséget vásárolnak a korábbi legnagyobb fogyasztók.

A hotelek, a vendéglátók, az éttermek és a diákotthonok működésének korlátozása annyira kihatott az értékesítésre, hogy már a csökkentett árak sem segítenek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS