Újabb árzuhanás sújtja a szerbiai húspiacot: a járvány második hulláma miatt a kis- és nagytermelők forgalma 15–25 százalékkal csökkent országunkban.
A bárányhús élősúlyának kilogrammja 220 és 230 dinár között mozog, a malachúsért már hónapok óta csak 200 dinárt tudnak elkérni a tenyésztők, a kereskedők pedig még 1,8 eurós áron is nehezen értékesítik a hízómarha kilóját – olvasható a Magyar Szón.
A termelők szerint hatalmas veszteségeket szenved a húspiac: a bárány- és borjúhúst éppoly lehetetlen megfelelő áron értékesíteni, mint a disznót. A befektetett összeg lassan túllépi az értékesítési árat: egy kilogramm táp ára 38 dinár, a hízósertések kilogrammonkénti gyarapodásához pedig legalább három kilogrammnyi keverékre van szükség, ami legkevesebb 105–118 dinárba kerül.
A tenyésztők mellett a forgalom csökkenésére panaszkodnak a vágóhidak, a kereskedők és a nagy húsüzemek is. A járvány kezdete óta minimális húsmennyiséget vásárolnak a korábbi legnagyobb fogyasztók.
A hotelek, a vendéglátók, az éttermek és a diákotthonok működésének korlátozása annyira kihatott az értékesítésre, hogy már a csökkentett árak sem segítenek.
Ez az olasz pezsgő képes versenyezni a champagne-nyal.
Az Európai Bizottság jóváhagyta a projekt kivitelezési és finanszírozási szerződését.