Pinczés Marianna: A tudatos vásárlók megtalálnak minket

Pinczés Marianna: A tudatos vásárlók megtalálnak minket
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 06. 22., 10:00

Élelmiszeripari alapanyagainkat hazai termelőktől, illetve uniós gazdaságokból szerezzük be. A magyarországi biogazdaságok számának növekedésével szerencsére itthon is egyre több partnerre találunk – mondta az Üzletemnek Pinczés Marianna, a Grapoila ügyvezető-tulajdonosa.

Pinczés Marianna örömmel mondja, hogy Magyarországon sorra alakulnak a kosárközösségek, nyílnak a közösségi kertek, nő a vidéken újrakezdők száma. Mindezt nagyon pozitív tendenciának tartja a Grapoila ügyvezető-tulajdonosa, mert ez egyben igény is a fenntartható fejlődésre, az egészségesebb, tartalmasabb életre. Ha arról is olvasna, hogy a cég hogyan vette be a japán piacot, a választ megtalálja az Üzletem Nincs megállás sorozatának 5. interjújában.

Mikor indult a vállalkozás? Azóta hogyan bővült a cég? Most hányan dolgoznak a Grapoila-nál?

– Cégünk 2009-ben kezdte meg működését, a borászatok melléktermékének, a szőlőtörkölynek, a hasznosítására olajsajtolásba kezdtünk püspökladányi üzemünkben. A kezdettől fogva alkalmazott zero waste gyártástechnológia jelölte ki számunkra a termékfejlesztési irányt, ezért az olajsajtolás mellé beemeltük a gluténmentes lisztek előállítását, illetve az olajiszapok kiszerelését és forgalmazását, a mag jellege szerint gourmet magkrémek, illetve kozmetikai iszapok formájában. Hidegen sajtolt olajaink remek kozmetikai alapanyagnak bizonyultak, ezért saját fejlesztésű natúrkozmetikumokkal bővítettük a termékpalettát, ezt a gyártósort Szerencsre telepítettük. Jelenleg körülbelül 80 fő dolgozik a cégcsoportnál.

Hogyan állnak a termékfejlesztéssel? Éves szinten mennyit költenek innovációra?

– Saját termékfejlesztéseink arra irányulnak, hogy a legsokoldalúbban hasznosítsuk mind az alapanyagokat, mind a gyártás során keletkező melléktermékeket. Természetesen az aktuális helyzetre is reagálnunk kell, illetve a piaci trendeket is követjük, és megpróbálunk lépéselőnyre szert tenni a külföldi kiállításokon, vásárokon látottak, tapasztaltak alapján. A kendermag is így került a látókörünkbe, a belőle sajtolt olaj, őrölt liszt, nyert magkrém már jó pár éve színesíti termékpalettánkat. Tavaly állateledel-kiegészítő olajkeverékekkel bővült kínálatunk, így már nemcsak alapanyaggal szolgálunk a takarmánygyártók számára, hanem a kisállattartókat is megörvendeztettük 100 százalékban természetes étrendkiegészítőkkel. A hidegen sajtolt olajok a kozmetikai ipar nagy becsben tartott alapanyagai, ezért ez az irány is adta magát. A kiváló bőrápoló tulajdonságú olajaink felhasználásával dió-, csipke- és szőlőmagolajos natúrkozmetikai termékcsaládokat fejlesztettünk, de paprikaolajunk édes és csípős változata számára is megtaláltuk a megfelelő körítést, pontosabban ajakbalzsam receptúrát.

Ma már több mint 20-féle saját hidegen sajtolt olajat gyártunk, a zero waste termékpaletta többi elemével fűszerezve. Saját márkás termékeinket Grapoila márkanév alatt forgalmazzuk, viszont gyártó cégként is számos felkérést, megrendelést kapunk, élelmiszeripari és kozmetikai termékfejlesztésekre egyaránt.

Jól gondolom, hogy a koronavírus-járvány idején folytatódott a cég növekedése? Hiszen a kisállatokról folyamatosan gondoskodnak a gazdák. Ahogy a natúrkozmetikumoknak is biztos a piacuk.

– A pandémia időszaka alatt a kezdeti visszaesés után szerencsére megnőtt az érdeklődés termékeink iránt, hiszen sokan dolgoztak otthonról, mellette persze gondoskodniuk kellett a családjukról, és az otthon töltött idő növekedésével nagyobb figyelmet kapott a gasztronómia. Sokan újra felfedezték az otthon sütött kenyér ízét, illatát, és rájöttek, hogy nem is akkora ördöngösség egy-egy jó recept birtokában sütni, főzni, keleszteni, kovászolni. Ezeket a szárnypróbálgatásokat mi rengeteg – gluténmentes, egészséges, gourmet – alapanyaggal és recepttel támogattuk. A családtagok mellett a házi kedvencekre is fokozott figyelem irányult, a gazdiknak több ideje volt utánanézni, milyen okok húzódhatnak meg kedvencük megváltozott viselkedése, vakaródzása, szőrvesztése, étvágytalansága mögött, és tudatosan kerestek, választottak minőségi állateledeleket, táplálékkiegészítőket.

A vírushelyzet természetesen a kozmetikai iparban is éreztette a hatását, kezdve azzal, hogy heteken keresztül hiánycikknek számított – többek között – a kézfertőtlenítőszer. A helyzet orvoslására biológusunk kifejlesztett a kollégák számára egy 100 százalékban természetes, bőrkímélő kéztisztítószert, amely akkora sikert aratott, hogy végül az engedélyeztetése és a forgalmazása mellett döntöttünk. A natúrkozmetikumaink iránti kereslet szerencsére a pandémia alatt sem csökkent, ezt azzal magyarázom, hogy ebben a stresszes időszakban létszükségletté váltak az apró örömforrások: egy finom illat kézmosáskor, egy relaxáló fürdő, egy különleges ajakápoló használata vagy épp bőrünk selymes tapintása. Szerencsére a tudatos vásárlók megtalálnak bennünket, legyen szó élelmiszerekről, állateledel-kiegészítőkről vagy kozmetikumokról, ami nemcsak az online jelenlétünk szükségszerű erősödésével magyarázható, hanem például azzal is, hogy egyre több összefüggés lát napvilágot a vegyszeres eljárások (szintetikus adalékok, tartósítószerek) egészségkárosító hatásáról.

A nyersanyagokat milyen arányban vásárolják hazai termelőktől, illetve mely országokban szereznek be nyersanyagot?

– Élelmiszeripari alapanyagainkat kizárólag hazai termelőktől, illetve uniós gazdaságokból szerezzük be, mert nagy hangsúlyt fektetünk a minőségre, és az sem mellékes, hogy mekkora az ökológiai lábnyomunk. A hazai biogazdaságok számának növekedésével szerencsére itthon is egyre több partnerre találunk.

Magyarországon is képesek fizetni a minőséget a vásárlók?

– Bár árbevételünk nagyobb része az exportértékesítésből származik, úgy tapasztaljuk, itthon is kezd növekedni az érdeklődés és a kereslet. Az egészségtudatos vásárlói réteg szűkebb, de részükről ez az életmód nem fellángolás, hanem egy életre szóló döntés, amiért hajlandóak áldozatokat hozni, és most nem kizárólag az anyagiakra gondolok. Ha megnézzük, egyre többen próbálnak visszanyúlni, visszatalálni ahhoz a természetközeli, gazdálkodó (kertművelő) életformához, amely a városiasodással szinte teljesen elveszett. Sorra alakulnak a kosárközösségek, nyílnak a közösségi kertek, nő a vidéken újrakezdők száma, ami nagyon pozitív tendencia és egyben igény is a fenntartható fejlődésre, az egészségesebb, tartalmasabb életre.   

Milyen forgalmat bonyolítanak a webáruházukban?

– A pandémia előtti időszakhoz képest jelentősen nőtt a grapoilashop forgalma. Nincs márkaboltunk, így az online felület mellett a vásárlók több budapesti (Biopiac, Czakó Piacz, Máriaremetei piac) és környékbeli termelői vásáron is megvásárolhatják a Grapoila termékeket. Emellett drogériákban, nagyobb élelmiszerláncok polcain és bio nagykereskedésekben is megtalálnak bennünket. Természetesen örömmel teszünk eleget a felkéréseknek, akár egészséges életmóddal összefüggő fesztiválokról, akár koncepciónkba illő, webshopos forgalmazásról van szó. 

A japán piacon is ott vannak, ez hogyan sikerült? Melyek a további terjeszkedés tervei?

– A japán piacra a HEPA (Magyar Exportfejlesztési Ügynökség) segítségével sikerült ki-, pontosabban bejutnunk. Jelenleg 28 országba exportáljuk termékeinket és jelenleg is több tárgyalást folytatunk, meglévő piacokon új partnerekkel, új piacokon pedig potenciális vásárlókkal, forgalmazókkal. A tárgyalások eddigi állása bizakodásra ad okot…

A jövőben is beneveznek a termékeik közül a „gasztronómiai Oscar-versenyre”?

– Idén is brit disztribútorunkkal közösen indulunk a megmérettetésen. Azért dolgozunk, azért fejlesztünk, invesztálunk, hogy a legjobb minőségű termékekkel legyünk jelen mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon, az eddigi Great Taste győzelmek pedig megerősítenek bennünket abban, hogy jó úton haladunk, nem mellesleg pedig hírünket viszik a nagyvilágban. A vakon tesztelő, azaz abszolút pártatlan és mindenféle reklámbefolyástól mentes zsűri kizárólag szakmai érvek alapján meghozott döntése, értékelése egyrészt hiteles, másrészt remek bizonyíték arra, hogy zero waste módon (a káros környezeti hatások minimalizálására törekedve) is lehet finom élelmiszereket gyártani, teljesen természetes úton, módon.

Milyen eredménnyel lenne elégedett az év végére?

– Boldoggá tenne, ha a fejemben körvonalazódó, izgalmas termékfejlesztésekből néhány már idén a megvalósulási fázisba léphetne. Illetve budapesti irodánk környezetét is elkezdtük permakultúrás szemléletben átalakítani, hogy kellemes munkakörnyezetet teremtünk és permetezetlen zöldségeket biztosítunk a kollégák számára. Még itt is sok a tennivaló, és van egy „hátsó” szándékunk is a projekttel: igyekszünk jó példát mutatni azoknak, akik vegyszermentes kertészkedésre adnák a fejüket. Kertbejárásokat, palántavásárokat tervezünk, minél több érdeklődőnek szeretnénk átadni a permakultúrás gazdálkodás elméleti és gyakorlati ismeretanyagát.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 17:10:00
Lezárult a NAV KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00035 számú, „Adóügyi igazgatási eljárások egyszerűsítése, adminisztratív terhek csökkentése” elnevezésű kiemelt projektje, amelyben a hivatal 2018. és 2023. között több ütemben, összesen 9,331 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással és 5,317 milliárd forint saját forrással fejlesztette elektronikus szolgáltatásait.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS