Az olajok tápanyagindexeit, a piaci trendeket és a kutatási eredményeket megvizsgálva háromféle állateledel-kiegészítő olajkeverék gyártásába kezdett a zero waste technológiájáról és Great Taste győztes termékeiről ismert Grapoila. A 100 százalékban természetes összetételű, bioaktív anyagokban gazdag hidegen sajtolt olajkeverékek tálcán, pontosabban üvegben kínálják azokat a tápanyagokat, melyek az állateledelek egy részéből hiányoznak vagy a silány minőségű összetevőkhöz képest elenyésző mennyiségben vannak jelen.
Az emberiség régóta ismeri és használja (kezdetben szakrális és kozmetikai, majd étkezési célra) a hidegen sajtolt olajokat, melyek egészségvédő hatása természetesen csak jóval később vált tudományosan megalapozottá. Szerencsére elődeink nem vártak a kifinomult vizsgálati módszerekre, hanem tapasztalati úton tájékozódtak és jelen esetben valódi kincsre bukkantak.
A hidegen sajtolt olajok rendkívül jó forrásai a többszörösen telítetlen zsírsavaknak, melyek alapvető szerepet játszanak az emlősök élettani folyamataiban. Esszenciális zsírsavtartalmuknál fogva pedig olyan tápanyagokhoz juttatják a szervezetet, melyek előállítására az nem képes. Az Omega-3 zsírsavat természetesen állati forrásból (pl. tengeri halak) is pótolhatjuk, de a lenmagolajat tartalmazó keverékekkel kizárhatjuk a nehézfém-szennyezettséget, nem jelenthet gondot sem a halallergia, sem a növényevő életmód (például lovak, nyulak esetében).
Mivel az olajok bioaktív hatóanyagai különböznek, a GRAPOILA ANIMEAL olajkeverékek összeállításánál három olyan ütős kombináció kifejlesztése volt a cél, mely – zsírsavösszetételénél, kimagasló E-vitamin-tartalmánál és egyéb hatóanyagainál (például timokinon) fogva – több szervre, szervrendszerre együttesen hatva megelőzheti a betegségeket, illetve elősegítheti a gyógyulást.
Ócska táp, kutyabaj?
A nem megfelelő minőségű tápok számos anyagcserezavarral és felnőtt korban jelentkező gyulladásos betegséggel hozhatóak összefüggésbe (autoimmun betegségek, izom- és csontrendszeri problémák, ízületi gyulladás, bőrproblémák, viszketés, pikkelyes vagy száraz bőr, agresszió, szorongás, hiperaktivitás, emésztési zavarok, táplálékintolerancia, vastagbélgyulladás, hasmenés, daganatos betegségek).
A cég ügyvezető-tulajdonosa, Pinczés Marianna is azt tartja az ipari tápgyártás legnagyobb problémájának, hogy az eledelek mindent tartalmaznak, csak azt nem, amit kellene. A gyenge minőséget ízfokozóval etetik meg, az ételfestékkel kizárólag a gazdi szemének kedveskednek, a szín- és ízromlást, tartósítást, emulgeálást problémás vegyületekkel előzik meg. Nem csoda, hogy ennyi a betegséggel, allergiával küzdenek a házi kedvencek.
Az állatoknak nincs más választása, ellentétben a gazdival…
A vírushelyzetben szerencsére jobban fókuszba kerültek az állatok, egész egyszerűen azért, mert több időt töltöttünk velük. Jobban odafigyeltünk rájuk, feltűnt a vakaródzás, a túlsúly vagy épp az étvágytalanság, a fakó bunda, a szőrvesztés, a megváltozott aktivitás. És ezek már a szemmel látható jelek. Az állatorvos által javasolt terápiára – amennyiben a probléma indokolja – rásegíthetünk a Grapoila Animeal hidegen sajtolt olajkeverékeivel, melyek kizárólag természetes összetevőket tartalmaznak, adalékanyag-, színezék- és tartósítószer-mentesek.
A hidegen sajtolás legnagyobb előnye, hogy a mag tápanyagai az eljárás során nem károsodnak, hanem szinte veszteség nélkül csorognak át az olajba, így a keverékek megelőzésre is kiválóak. Optimalizálják az eltolódott Omega-6: Omega-3 zsírsav-arányt, esszenciális zsírsavakat biztosítanak, egészségvédő anyagaikkal (antioxidánsok, polifenolok, fitoszterolok stb.) pedig támogatják a szervezetet, hisz a környezeti ártalmak, a gyógyszeres kezelések, a nem megfelelő táplálkozás az állatokat ugyanúgy megviseli, megterheli, mint minket, embereket.
„Az eledelhez történő adagolást az állatok súlya és egyéni érzékenysége határozza meg. Hidegen sajtolt olajaink – természetesen karakteres ízükkel – számos nemzetközi elismerést szereztek. A Great Taste csillagok száma persze nem garancia arra, hogy olajkeverékeink minden állatnak egyformán ízlenek, de eddig abszolút pozitívak a visszajelzések, mind íz, mind elért eredmények tekintetében” – mondta Pinczés Marianna, akinek a vállalkozása tavaly hat benevezett terméke csillagot kapott a világ elsőrangú, legnagyobb elismeréssel járó londoni székhelyű Great Taste Awards világversenyen, azaz a gasztronómiai Oscar-on.
Olajmixek – korra, nemre, egészségi állapotra való tekintettel
Öt magolaj szolgáltatta az alapot (lenmagolaj, kendermagolaj, máriatövismag-olaj, tökmagolaj és feketeköménymag-olaj) a háromféle GRAPOILA ANIMEAL olajkeverékhez, melyek biztonsággal és eredményesen alkalmazhatók húsevő és növényevő állatok esetében. A kutatások alapján összeállított kombinációk jótékony hatással lehetnek a bőrre és a szőrzetre (bőrbetegségek, fertőzések, gyulladások, allergia, szőrvesztés, ekcéma, sebek esetén), a csontnövekedésre, az immun-, illetve idegrendszerre, a szív- és érrendszerre, a légző- és emésztőszervrendszerre, valamint gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és daganatellenes hatásukat is kimutatták.
(Vezető fotó: Szerdahelyi Csaba)
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.