Piacra dobták az első magyar gyártású olajkeverékeket kisállatoknak

2021. 06. 17., 10:00

Az olajok tápanyagindexeit, a piaci trendeket és a kutatási eredményeket megvizsgálva háromféle állateledel-kiegészítő olajkeverék gyártásába kezdett a zero waste technológiájáról és Great Taste győztes termékeiről ismert Grapoila. A 100 százalékban természetes összetételű, bioaktív anyagokban gazdag hidegen sajtolt olajkeverékek tálcán, pontosabban üvegben kínálják azokat a tápanyagokat, melyek az állateledelek egy részéből hiányoznak vagy a silány minőségű összetevőkhöz képest elenyésző mennyiségben vannak jelen.

Az emberiség régóta ismeri és használja (kezdetben szakrális és kozmetikai, majd étkezési célra) a hidegen sajtolt olajokat, melyek egészségvédő hatása természetesen csak jóval később vált tudományosan megalapozottá. Szerencsére elődeink nem vártak a kifinomult vizsgálati módszerekre, hanem tapasztalati úton tájékozódtak és jelen esetben valódi kincsre bukkantak.

A hidegen sajtolt olajok rendkívül jó forrásai a többszörösen telítetlen zsírsavaknak, melyek alapvető szerepet játszanak az emlősök élettani folyamataiban. Esszenciális zsírsavtartalmuknál fogva pedig olyan tápanyagokhoz juttatják a szervezetet, melyek előállítására az nem képes. Az Omega-3 zsírsavat természetesen állati forrásból (pl. tengeri halak) is pótolhatjuk, de a lenmagolajat tartalmazó keverékekkel kizárhatjuk a nehézfém-szennyezettséget, nem jelenthet gondot sem a halallergia, sem a növényevő életmód (például lovak, nyulak esetében).

Mivel az olajok bioaktív hatóanyagai különböznek, a GRAPOILA ANIMEAL olajkeverékek összeállításánál három olyan ütős kombináció kifejlesztése volt a cél, mely – zsírsavösszetételénél, kimagasló E-vitamin-tartalmánál és egyéb hatóanyagainál (például timokinon) fogva – több szervre, szervrendszerre együttesen hatva megelőzheti a betegségeket, illetve elősegítheti a gyógyulást.

Ócska táp, kutyabaj?

A nem megfelelő minőségű tápok számos anyagcserezavarral és felnőtt korban jelentkező gyulladásos betegséggel hozhatóak összefüggésbe (autoimmun betegségek, izom- és csontrendszeri problémák, ízületi gyulladás, bőrproblémák, viszketés, pikkelyes vagy száraz bőr, agresszió, szorongás, hiperaktivitás, emésztési zavarok, táplálékintolerancia, vastagbélgyulladás, hasmenés, daganatos betegségek).

A cég ügyvezető-tulajdonosa, Pinczés Marianna is azt tartja az ipari tápgyártás legnagyobb problémájának, hogy az eledelek mindent tartalmaznak, csak azt nem, amit kellene. A gyenge minőséget ízfokozóval etetik meg, az ételfestékkel kizárólag a gazdi szemének kedveskednek, a szín- és ízromlást, tartósítást, emulgeálást problémás vegyületekkel előzik meg. Nem csoda, hogy ennyi a betegséggel, allergiával küzdenek a házi kedvencek.



Az állatoknak nincs más választása, ellentétben a gazdival…

A vírushelyzetben szerencsére jobban fókuszba kerültek az állatok, egész egyszerűen azért, mert több időt töltöttünk velük. Jobban odafigyeltünk rájuk, feltűnt a vakaródzás, a túlsúly vagy épp az étvágytalanság, a fakó bunda, a szőrvesztés, a megváltozott aktivitás. És ezek már a szemmel látható jelek. Az állatorvos által javasolt terápiára – amennyiben a probléma indokolja – rásegíthetünk a Grapoila Animeal hidegen sajtolt olajkeverékeivel, melyek kizárólag természetes összetevőket tartalmaznak, adalékanyag-, színezék- és tartósítószer-mentesek.

A hidegen sajtolás legnagyobb előnye, hogy a mag tápanyagai az eljárás során nem károsodnak, hanem szinte veszteség nélkül csorognak át az olajba, így a keverékek megelőzésre is kiválóak. Optimalizálják az eltolódott Omega-6: Omega-3 zsírsav-arányt, esszenciális zsírsavakat biztosítanak, egészségvédő anyagaikkal (antioxidánsok, polifenolok, fitoszterolok stb.) pedig támogatják a szervezetet, hisz a környezeti ártalmak, a gyógyszeres kezelések, a nem megfelelő táplálkozás az állatokat ugyanúgy megviseli, megterheli, mint minket, embereket.

„Az eledelhez történő adagolást az állatok súlya és egyéni érzékenysége határozza meg. Hidegen sajtolt olajaink – természetesen karakteres ízükkel – számos nemzetközi elismerést szereztek. A Great Taste csillagok száma persze nem garancia arra, hogy olajkeverékeink minden állatnak egyformán ízlenek, de eddig abszolút pozitívak a visszajelzések, mind íz, mind elért eredmények tekintetében” – mondta Pinczés Marianna, akinek a vállalkozása tavaly hat benevezett terméke csillagot kapott a világ elsőrangú, legnagyobb elismeréssel járó londoni székhelyű Great Taste Awards világversenyen, azaz a gasztronómiai Oscar-on.

Olajmixek – korra, nemre, egészségi állapotra való tekintettel

Öt magolaj szolgáltatta az alapot (lenmagolaj, kendermagolaj, máriatövismag-olaj, tökmagolaj és feketeköménymag-olaj) a háromféle GRAPOILA ANIMEAL olajkeverékhez, melyek biztonsággal és eredményesen alkalmazhatók húsevő és növényevő állatok esetében. A kutatások alapján összeállított kombinációk jótékony hatással lehetnek a bőrre és a szőrzetre (bőrbetegségek, fertőzések, gyulladások, allergia, szőrvesztés, ekcéma, sebek esetén), a csontnövekedésre, az immun-, illetve idegrendszerre, a szív- és érrendszerre, a légző- és emésztőszervrendszerre, valamint gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és daganatellenes hatásukat is kimutatták.

(Vezető fotó: Szerdahelyi Csaba)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS