Piacra dobták az első magyar gyártású olajkeverékeket kisállatoknak

2021. 06. 17., 10:00

Az olajok tápanyagindexeit, a piaci trendeket és a kutatási eredményeket megvizsgálva háromféle állateledel-kiegészítő olajkeverék gyártásába kezdett a zero waste technológiájáról és Great Taste győztes termékeiről ismert Grapoila. A 100 százalékban természetes összetételű, bioaktív anyagokban gazdag hidegen sajtolt olajkeverékek tálcán, pontosabban üvegben kínálják azokat a tápanyagokat, melyek az állateledelek egy részéből hiányoznak vagy a silány minőségű összetevőkhöz képest elenyésző mennyiségben vannak jelen.

Az emberiség régóta ismeri és használja (kezdetben szakrális és kozmetikai, majd étkezési célra) a hidegen sajtolt olajokat, melyek egészségvédő hatása természetesen csak jóval később vált tudományosan megalapozottá. Szerencsére elődeink nem vártak a kifinomult vizsgálati módszerekre, hanem tapasztalati úton tájékozódtak és jelen esetben valódi kincsre bukkantak.

A hidegen sajtolt olajok rendkívül jó forrásai a többszörösen telítetlen zsírsavaknak, melyek alapvető szerepet játszanak az emlősök élettani folyamataiban. Esszenciális zsírsavtartalmuknál fogva pedig olyan tápanyagokhoz juttatják a szervezetet, melyek előállítására az nem képes. Az Omega-3 zsírsavat természetesen állati forrásból (pl. tengeri halak) is pótolhatjuk, de a lenmagolajat tartalmazó keverékekkel kizárhatjuk a nehézfém-szennyezettséget, nem jelenthet gondot sem a halallergia, sem a növényevő életmód (például lovak, nyulak esetében).

Mivel az olajok bioaktív hatóanyagai különböznek, a GRAPOILA ANIMEAL olajkeverékek összeállításánál három olyan ütős kombináció kifejlesztése volt a cél, mely – zsírsavösszetételénél, kimagasló E-vitamin-tartalmánál és egyéb hatóanyagainál (például timokinon) fogva – több szervre, szervrendszerre együttesen hatva megelőzheti a betegségeket, illetve elősegítheti a gyógyulást.

Ócska táp, kutyabaj?

A nem megfelelő minőségű tápok számos anyagcserezavarral és felnőtt korban jelentkező gyulladásos betegséggel hozhatóak összefüggésbe (autoimmun betegségek, izom- és csontrendszeri problémák, ízületi gyulladás, bőrproblémák, viszketés, pikkelyes vagy száraz bőr, agresszió, szorongás, hiperaktivitás, emésztési zavarok, táplálékintolerancia, vastagbélgyulladás, hasmenés, daganatos betegségek).

A cég ügyvezető-tulajdonosa, Pinczés Marianna is azt tartja az ipari tápgyártás legnagyobb problémájának, hogy az eledelek mindent tartalmaznak, csak azt nem, amit kellene. A gyenge minőséget ízfokozóval etetik meg, az ételfestékkel kizárólag a gazdi szemének kedveskednek, a szín- és ízromlást, tartósítást, emulgeálást problémás vegyületekkel előzik meg. Nem csoda, hogy ennyi a betegséggel, allergiával küzdenek a házi kedvencek.



Az állatoknak nincs más választása, ellentétben a gazdival…

A vírushelyzetben szerencsére jobban fókuszba kerültek az állatok, egész egyszerűen azért, mert több időt töltöttünk velük. Jobban odafigyeltünk rájuk, feltűnt a vakaródzás, a túlsúly vagy épp az étvágytalanság, a fakó bunda, a szőrvesztés, a megváltozott aktivitás. És ezek már a szemmel látható jelek. Az állatorvos által javasolt terápiára – amennyiben a probléma indokolja – rásegíthetünk a Grapoila Animeal hidegen sajtolt olajkeverékeivel, melyek kizárólag természetes összetevőket tartalmaznak, adalékanyag-, színezék- és tartósítószer-mentesek.

A hidegen sajtolás legnagyobb előnye, hogy a mag tápanyagai az eljárás során nem károsodnak, hanem szinte veszteség nélkül csorognak át az olajba, így a keverékek megelőzésre is kiválóak. Optimalizálják az eltolódott Omega-6: Omega-3 zsírsav-arányt, esszenciális zsírsavakat biztosítanak, egészségvédő anyagaikkal (antioxidánsok, polifenolok, fitoszterolok stb.) pedig támogatják a szervezetet, hisz a környezeti ártalmak, a gyógyszeres kezelések, a nem megfelelő táplálkozás az állatokat ugyanúgy megviseli, megterheli, mint minket, embereket.

„Az eledelhez történő adagolást az állatok súlya és egyéni érzékenysége határozza meg. Hidegen sajtolt olajaink – természetesen karakteres ízükkel – számos nemzetközi elismerést szereztek. A Great Taste csillagok száma persze nem garancia arra, hogy olajkeverékeink minden állatnak egyformán ízlenek, de eddig abszolút pozitívak a visszajelzések, mind íz, mind elért eredmények tekintetében” – mondta Pinczés Marianna, akinek a vállalkozása tavaly hat benevezett terméke csillagot kapott a világ elsőrangú, legnagyobb elismeréssel járó londoni székhelyű Great Taste Awards világversenyen, azaz a gasztronómiai Oscar-on.

Olajmixek – korra, nemre, egészségi állapotra való tekintettel

Öt magolaj szolgáltatta az alapot (lenmagolaj, kendermagolaj, máriatövismag-olaj, tökmagolaj és feketeköménymag-olaj) a háromféle GRAPOILA ANIMEAL olajkeverékhez, melyek biztonsággal és eredményesen alkalmazhatók húsevő és növényevő állatok esetében. A kutatások alapján összeállított kombinációk jótékony hatással lehetnek a bőrre és a szőrzetre (bőrbetegségek, fertőzések, gyulladások, allergia, szőrvesztés, ekcéma, sebek esetén), a csontnövekedésre, az immun-, illetve idegrendszerre, a szív- és érrendszerre, a légző- és emésztőszervrendszerre, valamint gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és daganatellenes hatásukat is kimutatták.

(Vezető fotó: Szerdahelyi Csaba)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS