A Pöttyös Túró Rudi hazájában is megünnepelték az évfordulót

2021. 09. 11., 12:00

A világ legnagyobb szövetkezeti tulajdonon alapuló tejipari vállalatát 150 éve alapították, az évfordulóról közös zászlófelvonással emlékeztek meg a FrieslandCampina leányvállalatai mind a 38 országban, ahol a társaság jelen van. A jubileumot Mátészalkán, a Pöttyös Túró Rudi „hazájában” is megünnepelték.

A FrieslandCampina gyökerei 1871-ig nyúlnak vissza, ebben az évben alapították a vállalat legrégebbi ismert jogelődjét. 1872-ben egy észak-hollandiai faluban, Wieringerwaardban 20 gazdával kezdődött az első hivatalos mezőgazdasági termelői együttműködés, majd Frízföldön, Warga faluban is szövetkezetbe tömörültek a gazdák.

Sok évtizedes munka, együttműködés és számos egyesülés után ezekből a szövetkezetekből 2010-ben jött létre a FrieslandCampina a mai formájában, amely ma közel 17 000 tulajdonos tejtermelő gazdasággal, 24 000 alkalmazottal és több mint 11 milliárd euró éves árbevétellel a világ legnagyobb szövetkezeti tulajdonban lévő tejipari vállalata. A legjobb családi gazdaságokból és a szerződött legjobb tejtermelő gazdaságokból származó minőségi alapanyagokból készült, értékes összetételű, tápanyagokban gazdag tejtermékeket a világ több, mint száz országában, naponta egymilliárdan fogyasztják.

A társaság megalapításának 150. évfordulója egyszerre fontos évforduló Európa és a világ tejipara, illetve a magyar élelmiszerágazat szempontjából is, hiszen a FrieslandCampina Hungária Zrt. 27 éve a magyar élelmiszeripar meghatározó szereplője, olyan népszerű márkák és tejtermékek piacvezető gyártója és forgalmazója, mint a Pöttyös, Milli, Oké, Landliebe, Completa, Frico és a Debic. 

A vállalat három telephelyen, közel 500 embert foglalkoztat, 450 magyar beszállító partnerrel áll kapcsolatban és 36 szerződött tejtermelő gazdaságból közel 50 millió kilogramm tejet vásárol és dolgoz fel éves szinten. Mátészalka Magyarország kedvenc tejdesszertjeinek hazája, ahol már több mint ötven éve gyártják az ikonikus Pöttyös Túró Rudit, de több más termék mellett a mátészalkai üzemben készül a több mint 40 éves, népszerű Milli Krémtúró is.

A FrieslandCampina vállalatcsoport a tejfeldolgozási tevékenységén túl, 2017 óta Budapesten működteti az EMEA régió leányvállalatait kiszolgáló pénzügyi és beszerzési szolgáltató központját is, ahol közel 350 munkavállaló dolgozik.

Az ünnepi zászlófelvonásra a mátészalkai telephelyen került sor, ahol Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere, Koen van Ginneken, a Budapesti Holland Nagykövetség mezőgazdasági tanácsosa és Szautner Péter, a vállalat vezérigazgatója is részt vett.

„A jubileum alkalmából nemcsak a múlt előtt tisztelgünk, de fontos üzenetet fogalmazunk meg a jövő számára is. Ez a 150 év egyszerre szól a hagyományok őrzéséről, a helyi közösségek erősítéséről, a szövetkezeti tulajdon tartósan sikeres modelljéről, miközben a háttérben folyamatos fejlesztés, innováció zajlik a fogyasztók magas szintű kiszolgálása és a fenntartható működés érdekében” – fogalmazott Szautner Péter, a FrieslandCampina Hungária Zrt. vezérigazgatója.

A stabil működés és a folyamatos fejlesztések hosszú távú, kiszámítható partnerséget jelentenek a hazai beszállítóknak, tejtermelő gazdáknak és a dolgozóknak egyaránt.

A FrieslandCampina Hungária legutóbb 2021 áprilisában jelentette be, hogy 14,3 millió euró értékben innovatív kapacitásbővítő beruházást valósít meg a magyar kormány támogatásával, melynek révén jelentősen, közel 25 százalékkal növeli a mátészalkai tejüzem termelési kapacitását, és a belföldi igények kiszolgálásán túl újabb lépést tesz a minőségi tejtermékek külpiaci értékesítése irányába.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS