Magyarország legjobb női agrárvállalkozóit keresik

2024. 05. 08., 18:10

Magyarország legjobb női agrárvállalkozóit keresi az EIT Food és a POZI.io. Az Empowering Women in Agrifood (EWA) program keretében kifejezetten a korai szakaszban lévő, a női vezetésű agrár- és élelmiszeripari vállalkozásokat célozzák meg, hogy erősítsék pozíciójukat a szektorban.

Európa legdinamikusabb agrár-élelmiszeripari innovációját ösztönző EIT Food újra pályázatot hirdet női vállalkozók számára. A kezdeményezés célja, hogy megerősítse a nők szerepét az élelmiszeriparban, ahol jelenleg alulreprezentáltak. A korábbi évek sikerét látva az EIT Food további támogatásokat is biztosít az agrár-élelmiszeriparban dolgozó nők számára. Az EIT Food az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatásával működik.

Bár Európában több a nő (52 százalék), mint a férfi, a női vállalkozók az önfoglalkoztatóknak csak egyharmadát teszik ki az EU-ban. A felmérések azt bizonyítják, hogy a vállalkozói lét jelenleg kevésbé vonzó lehetőség a nők számára, mint a férfiak számára. Az Európai Statisztikai Hivatal által közzétett legfrissebb statisztikák szerint ez még rosszabb, ha a vidéki területeit és az agrár-élelmiszeripari vállalkozásokat vizsgáljuk.

Az EIT Food Európa legnagyobb élelmiszer-innovációs kezdeményezése, amelyet a piac kulcsszereplőiből álló konzorcium, startupok, kutatóközpontok és egyetemek alkotnak szerte Európából. Ez az egyik a kilenc Tudás- és Innovációs Közösség (KIC) közül, amelyeket az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), egy független EU-s testület támogat, amelyet 2008-ban hoztak létre az innovációs és vállalkozás fejlesztési célok támogatására.

Az Empowering Women in Agrifood (EWA) programja már harmadik éve indít mentorálási és képzési lehetőségeket a régió női vállalkozói számára. A magyar megvalósító partner, idén is a Pozi.io innovációs platform, amely két éve is sikeresen szervezte meg a program lokális eseményeit.

A hat hónapos intenzív program célja, hogy a korai szakaszban lévő női vállalkozókat komplex támogatással segítse. Az EWA program, amely 2022-ben tovább bővült, most már 11 országban – köztük Magyarországon is – várja a női innovátorok jelentkezését.

A program 6 hónapos támogatást, célzott képzést és személyre szabott mentorálást kínál. A sikeres pályázók – országonként 10 fő – esélyt kapnak egy 10 000 euróig terjedő díj elnyerésére is. A pályázatra május 20-ig várják a jelentkezőket. Az ingyenes program júliustól decemberig tart.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 16:40:53
A Deloitte 2024-es, immár 13. éve megjelenő Global Gen Z and Millennial kutatása világszerte 44 országban közel 23 ezer válaszadó bevonásával vizsgálta az Y és Z generációs munkavállalók munkához és munkahelyhez fűződő viszonyát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS