Gyorsabban, kevesebb hulladékkal készül a pizza, ha ez a robot készíti

Gyorsabban, kevesebb hulladékkal készül a pizza, ha ez a robot készíti
Gábor János  |  2024. 05. 30., 14:10

Nem kérdés, hogy elveszi a munkát az a robot, amivel a Boeing egyik repülőmérnöke állt elő. A PZZA névre keresztelt rendszer tulajdonképpen egy pizza séf, ami közel harmadával növeli egy pizzéria konyhájának hatékonyságát és 90 százalékkal fogja vissza a nyersanyagköltségeket.

A PZZA a személyzet hatékonyságának 30 százalékos növekedése mellett képes a konyhai hulladék és az energiafogyasztás jelentős csökkentésére is. Előbbi a globális élelmiszerhiány miatt, utóbbi a kibocsátás-csökkentési célok okán pozitív üzenet, szóval az új robot előtt vélhetően fényes jövő áll.

 

A világelső, teljesen automatizált pizzakészítő robot mesterséges intelligencia analitikával optimalizálja a konyhai műveletek hatékonyságát, amivel a pazarlást is csökkenti – állítja a feltaláló, Omid Nakhjavani. A mérnök által kifejlesztett rendszer zökkenőmentesen hajtja végre a különböző lépéseket, a tészta előkészítésétől a pizza alapjának szakszerű elkészítéséig, és biztosítja, hogy a szószok, illetve feltétek következetesen, ugyanakkora mennyiségben kerüljenek az ételre, így megőrzi a pizzériák számára oly’ fontos állandó ízvilágot. Miután a pizza tökéletesen megsült, a gép kifinomult folyamatokkal osztja egyedi adagokra, amelyeket aztán becsomagol és előkészít a kiszállításra.

Így készül a pizza az automatizált konyhán

Nakhjavani a Boeing analitikai vezető részlegének repülőmérnöke, de az elmúlt hét évben saját projektként tökéletesítette a pizzakészítő robotot, amit még ebben az évben piacra is akar dobni. A PZZA persze nem otthoni, hanem éttermi vagy élelmiszeripari használatra készült, már csak a méretei miatt is, hiszen egy 500 centiméter hosszú, 310 centiméter széles és 180 centiméter magas, ipari méretű megoldásról van szó. A téglalap alakú gépet 27 x 17 centiméteres pizzák előállítására készítették, ami azért némi megalkuvást igényel a pizzériáktól és a gyártóktól.

Bár a klasszikus, köralakú tésztaétel formavilágával szakítani kényszerülnek, feltehetőleg elég nagy extra lesz, hogy a pizzát egy teljesen automatizált, hibázni gyakorlatilag képtelen, állandó minőséget gyorsabban produkálni képes eszköz készíti.

Tényleg figyelemre méltó teljesítményről és sebességről beszélhetünk: óránként 100-120 pizzát süt készre, vagy több mint 300 nyers pizzát készít elő, így hatékony megoldás a nagy igénybevétellel működő élelmiszer-előállító környezetek számára. Az ipari méretek és szabályok, valamint a minőség és a higiénia biztosítása érdekében persze megfelelő hűtéssel, ember-gép interfésszel, programozható logikai vezérlővel és rozsdamentes acél alkatrészekkel is rendelkezik. A forgalmazó vállalat állítása szerint a PZZA célja a pizzagyártás racionalizálása – a magas tisztasági és hatékonysági elvárások fenntartása mellett.

Zöldebb, fenntarthatóbb ételt készít, mint az ember

A PZZA nem titkolt célja az is, hogy új mércét állítson fel az élelmiszeripar hulladékgazdálkodása és energiafogyasztása terén is. Az ételkészítés folyamatainak automatizálása lehetővé teszi, hogy a személyzet az alapvető konyhai feladatokra koncentrálhasson – ez enyhítheti a munkaerőhiányt és 30 százalékkal csökkenti a munkaerőköltségeket.

A PZZA gyártója szerint a tűpontosan dolgozó összetevőadagoló szavatolja, hogy a feltéteket és a szószokat nem pazarolja el a konyha – ebben a tekintetben egészen elképesztő, akár 90 százalékos alapanyagköltség-csökkentés is elérhető. Ez a precizitás nagyban hozzájárul a jobb hulladékgazdálkodáshoz és elősegíti az ételkészítés fenntarthatóságát, valamint a mind nagyobb energiahatékonyságot.

Főoldali kép: PZZA

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2025. 05. 21., 22:25
Kétpontos növekedéssel 28 pontra emelkedett a K&H innovációs index értéke 2025 első félévében. A hazai, 300 millió forint feletti árbevétellel rendelkező vállalatok innovációs aktivitását mérő mutató ezzel továbbra is az alacsony kategóriában marad, de az elmúlt időszak visszaesését korrigálta – különösen a digitális fejlesztések és a stratégiai tervezés terén, köszönhetően a kis- és közepes cégek innovációs tevékenységének.
2025-05-20 16:10:00
Munkaviszonyt nem csak cselekvőképes munkavállaló létesíthet. A törvény nem zárja el a munkaviszonytól a korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen munkavállalókat sem. Mit kell tudni, ha cselekvőképtelen a munkavállaló? – teszi fel és válaszolja meg a kérdést dr. Szabó Gergely ügyvéd.
2025-05-20 14:40:00
A Demján Sándor Program részeként 155,6 milliárd forintos keretösszeggel elindult a Nemzeti Bajnokok egyműveletes kombinált hitelprogram, amelynek célja a kkv-k termelékenységének és exportképességének növelése a zöld és digitális átállás elősegítésével.

  Rovathírek: HIPA

Heteken belül elindul a BYD európai üzleti és kutatás-fejlesztési központja Budapesten, és a kínai társaság már az idén több száz magasan képzett munkatárs felvételét tervezi – mondta Joó István kormánybiztos, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Már minden tízedik magyar dolgozott külföldön, főleg Németországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában vagy Franciaországban, és a legfőbb motiváció a pénzkereseti lehetőség, de közben sokakat vonz a nyelvi, kulturális tapasztalat és a szakmai fejlődés is – mondta el a Profession.hu felmérésének eredményei alapján Dencső Blanka. Az állásportál piackutatási és üzletfejlesztési szakértője ebben az epizódban bemutatja, milyen érdekes trendek alakultak ki a magyarok külföldi munkavállalási kedve kapcsán, illetve mennyien és hogyan küzdöttek meg a honvággyal és a nyelvi nehézségekkel, vagy milyen módon kamatoztatják itthon a külföldön szerzett tapasztalatokat.
2025. 05. 04., 10:25
epizód: 2025 / 9   |   hossz: 29:18
A cégvezetői és értékesítői tréningeken, illetve mentorprogramokon túl azt az összetett feladatot is vállalni kell, hogy fejlesszük, ne csak a gazdasági szereplők, hanem az egész társadalom fizikai és mentális egészségét – vallja Turcsán Emese, az Einstein Akadémia (érdekes módon kriminálpedagógiára szakosodott szociálpedagógus) alapítója és vezetője. Beszélgetésünk apropóját az akadémia mellett életre hívott Einstein Alapítvány, illetve a kibontakozóban lévő Kék Zóna Projekt adta. Előbbi fiatal tehetségek felkarolására és díjazására jött létre, míg utóbbi hazánkban akarja kialakítani a hosszú, kiegyensúlyozott életet élő emberek közösségét – egészen átfogó kutatásokkal és gyakorlatokkal.
2025. 04. 21., 20:15
epizód: 2025 / 8   |   hossz: 27:33
Bár a dolgozók nem kizárólag a bér miatt állnak tovább a munkahelyükről, kár lenne tagadni, hogy a nem versenyképes fizetés a legfőbb oka annak, ha új állás után néznek. Sinka Judit, a Jobtain Munkaerő-kölcsönző HR vezetője ebben az epizódban elárulja, hogy a felméréseik szerint hazánkban mennyivel nő a bérigény, és hogy van-e realitása a fizetések emelkedésének a 2025-re várható gazdasági körülmények, illetve a várható infláció mellett. A szakértő arra is választ ad, hogy a magasabb béren kívül még milyen módszerekkel lehet megtartani a tehetséges dolgozókat.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Ajánlásokat fogalmazott meg a Fenntartható Atomenergiáért Tanácsadó Testület a hazai áramellátás biztonságának megőrzése érdekében – jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter a tárca május 19-i sajtótájékoztatóján.