Gyorsabban, kevesebb hulladékkal készül a pizza, ha ez a robot készíti

Gyorsabban, kevesebb hulladékkal készül a pizza, ha ez a robot készíti
Gábor János  |  2024. 05. 30., 14:10

Nem kérdés, hogy elveszi a munkát az a robot, amivel a Boeing egyik repülőmérnöke állt elő. A PZZA névre keresztelt rendszer tulajdonképpen egy pizza séf, ami közel harmadával növeli egy pizzéria konyhájának hatékonyságát és 90 százalékkal fogja vissza a nyersanyagköltségeket.

A PZZA a személyzet hatékonyságának 30 százalékos növekedése mellett képes a konyhai hulladék és az energiafogyasztás jelentős csökkentésére is. Előbbi a globális élelmiszerhiány miatt, utóbbi a kibocsátás-csökkentési célok okán pozitív üzenet, szóval az új robot előtt vélhetően fényes jövő áll.

 

A világelső, teljesen automatizált pizzakészítő robot mesterséges intelligencia analitikával optimalizálja a konyhai műveletek hatékonyságát, amivel a pazarlást is csökkenti – állítja a feltaláló, Omid Nakhjavani. A mérnök által kifejlesztett rendszer zökkenőmentesen hajtja végre a különböző lépéseket, a tészta előkészítésétől a pizza alapjának szakszerű elkészítéséig, és biztosítja, hogy a szószok, illetve feltétek következetesen, ugyanakkora mennyiségben kerüljenek az ételre, így megőrzi a pizzériák számára oly’ fontos állandó ízvilágot. Miután a pizza tökéletesen megsült, a gép kifinomult folyamatokkal osztja egyedi adagokra, amelyeket aztán becsomagol és előkészít a kiszállításra.

Így készül a pizza az automatizált konyhán

Nakhjavani a Boeing analitikai vezető részlegének repülőmérnöke, de az elmúlt hét évben saját projektként tökéletesítette a pizzakészítő robotot, amit még ebben az évben piacra is akar dobni. A PZZA persze nem otthoni, hanem éttermi vagy élelmiszeripari használatra készült, már csak a méretei miatt is, hiszen egy 500 centiméter hosszú, 310 centiméter széles és 180 centiméter magas, ipari méretű megoldásról van szó. A téglalap alakú gépet 27 x 17 centiméteres pizzák előállítására készítették, ami azért némi megalkuvást igényel a pizzériáktól és a gyártóktól.

Bár a klasszikus, köralakú tésztaétel formavilágával szakítani kényszerülnek, feltehetőleg elég nagy extra lesz, hogy a pizzát egy teljesen automatizált, hibázni gyakorlatilag képtelen, állandó minőséget gyorsabban produkálni képes eszköz készíti.

Tényleg figyelemre méltó teljesítményről és sebességről beszélhetünk: óránként 100-120 pizzát süt készre, vagy több mint 300 nyers pizzát készít elő, így hatékony megoldás a nagy igénybevétellel működő élelmiszer-előállító környezetek számára. Az ipari méretek és szabályok, valamint a minőség és a higiénia biztosítása érdekében persze megfelelő hűtéssel, ember-gép interfésszel, programozható logikai vezérlővel és rozsdamentes acél alkatrészekkel is rendelkezik. A forgalmazó vállalat állítása szerint a PZZA célja a pizzagyártás racionalizálása – a magas tisztasági és hatékonysági elvárások fenntartása mellett.

Zöldebb, fenntarthatóbb ételt készít, mint az ember

A PZZA nem titkolt célja az is, hogy új mércét állítson fel az élelmiszeripar hulladékgazdálkodása és energiafogyasztása terén is. Az ételkészítés folyamatainak automatizálása lehetővé teszi, hogy a személyzet az alapvető konyhai feladatokra koncentrálhasson – ez enyhítheti a munkaerőhiányt és 30 százalékkal csökkenti a munkaerőköltségeket.

A PZZA gyártója szerint a tűpontosan dolgozó összetevőadagoló szavatolja, hogy a feltéteket és a szószokat nem pazarolja el a konyha – ebben a tekintetben egészen elképesztő, akár 90 százalékos alapanyagköltség-csökkentés is elérhető. Ez a precizitás nagyban hozzájárul a jobb hulladékgazdálkodáshoz és elősegíti az ételkészítés fenntarthatóságát, valamint a mind nagyobb energiahatékonyságot.

Főoldali kép: PZZA

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2025. 06. 02., 14:30
A Z generáció tudatosan, de rendkívül élménycentrikusan költ – derül ki egy generációról készült átfogó kutatásból. A riport készítésében közreműködött a Diverzum, hazánk legnagyobb diákkedvezményeket kínáló platformja is, amelynek a partnerségi vezetőjével, Takács Péterrel beszélgettünk a Cégkassza Podcast legújabb adásában. A szakértő megosztotta gondolatait a Diverzum indulásáról, valamint a fiatalok fogyasztási szokásairól és digitális életmódjáról is.
2025. 06. 12., 11:05
Májusban országos szinten 0,8 százalékkal nőttek a lakbérek áprilishoz képest, ugyanakkor a fővárosban enyhe csökkenés történt: Budapesten 0,2 százalékkal estek vissza az albérletárak. Éves összevetésben továbbra is drágulás látható: országosan 7,9 százalékkal, Budapesten pedig 7 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak az elmúlt egy év során – derül ki a KSH-ingatlan.com májusi lakbérindexéből.
2025-06-11 14:05:00
„Az orosz-ukrán háború alapjaiban változtatta meg az európai biztonsági rendszert, felszínre hozva a katonai felkészültség súlyos hiányosságait, valamint a védelmi szektor hosszú éveken át tartó alulfinanszírozásának következményeit.”
2025-06-11 08:40:00
Az előző hónaphoz képest átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak 2025 májusában, az éves infláció az áprilisi 4,2 százalékról 4,4 százalékra emelkedett – tájékoztatott a statisztikai hivatal. Összehasonlításképpen: az eurózónában az átlagos ráta már 2 százalék alatt jár.

  Rovathírek: HIPA

A magyar gazdaság ismét egy stratégiai ágazatban, az orvostechnikai és gyógyszeripari szektort érintő fejlesztésekkel erősödik – szögezte le Joó István kormánybiztos, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója, a SCHOTT Hungary Kft. tisztatérrel felszerelt gyártócsarnokának alapkőletételén, Lukácsházán. A gyógyszeripari üveg csomagolóanyagok gyártásával foglalkozó vállalat egy időben három új beruházást indított el összesen közel 100 milliárd forint értékben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közölte: sajnálattal veszi tudomásul, hogy a kormány szakmai egyeztetés nélkül hosszabbította meg a hatósági árak rendszerét, hiszen ezzel a szőnyeg alá söpörték a gazdaságban lappangó feszültségeket, amelyek így csak tovább gyűlnek és mindenképpen felszínre kerülnek. Az árrésstop legnagyobb vesztesei éppen a kisboltok lesznek, hiszen lemaradnak az árversenyben a multikkal szemben – vezeti le ebben az epizódban Kozák Tamás. Az OKSZ főtitkára azt is elmagyarázza, miért nincs rendjén az elmaradt egyeztetés és felvázolja a szövetség szakpolitikai javaslatait, amelyek viszont gyógyírt jelentenének – árrésstop helyett.
Már minden tízedik magyar dolgozott külföldön, főleg Németországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában vagy Franciaországban, és a legfőbb motiváció a pénzkereseti lehetőség, de közben sokakat vonz a nyelvi, kulturális tapasztalat és a szakmai fejlődés is – mondta el a Profession.hu felmérésének eredményei alapján Dencső Blanka. Az állásportál piackutatási és üzletfejlesztési szakértője ebben az epizódban bemutatja, milyen érdekes trendek alakultak ki a magyarok külföldi munkavállalási kedve kapcsán, illetve mennyien és hogyan küzdöttek meg a honvággyal és a nyelvi nehézségekkel, vagy milyen módon kamatoztatják itthon a külföldön szerzett tapasztalatokat.
2025. 05. 04., 10:25
epizód: 2025 / 9   |   hossz: 29:18
A cégvezetői és értékesítői tréningeken, illetve mentorprogramokon túl azt az összetett feladatot is vállalni kell, hogy fejlesszük, ne csak a gazdasági szereplők, hanem az egész társadalom fizikai és mentális egészségét – vallja Turcsán Emese, az Einstein Akadémia (érdekes módon kriminálpedagógiára szakosodott szociálpedagógus) alapítója és vezetője. Beszélgetésünk apropóját az akadémia mellett életre hívott Einstein Alapítvány, illetve a kibontakozóban lévő Kék Zóna Projekt adta. Előbbi fiatal tehetségek felkarolására és díjazására jött létre, míg utóbbi hazánkban akarja kialakítani a hosszú, kiegyensúlyozott életet élő emberek közösségét – egészen átfogó kutatásokkal és gyakorlatokkal.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően június 6-tól megkezdődik, a 4. blokk 2025. évi karbantartása, amely a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött tervszerű karbantartási tevékenységeket foglalja magában – tájékoztatott az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).