Gyorsabban, kevesebb hulladékkal készül a pizza, ha ez a robot készíti

Gyorsabban, kevesebb hulladékkal készül a pizza, ha ez a robot készíti
Gábor János  |  2024. 05. 30., 14:10

Nem kérdés, hogy elveszi a munkát az a robot, amivel a Boeing egyik repülőmérnöke állt elő. A PZZA névre keresztelt rendszer tulajdonképpen egy pizza séf, ami közel harmadával növeli egy pizzéria konyhájának hatékonyságát és 90 százalékkal fogja vissza a nyersanyagköltségeket.

A PZZA a személyzet hatékonyságának 30 százalékos növekedése mellett képes a konyhai hulladék és az energiafogyasztás jelentős csökkentésére is. Előbbi a globális élelmiszerhiány miatt, utóbbi a kibocsátás-csökkentési célok okán pozitív üzenet, szóval az új robot előtt vélhetően fényes jövő áll.

 

A világelső, teljesen automatizált pizzakészítő robot mesterséges intelligencia analitikával optimalizálja a konyhai műveletek hatékonyságát, amivel a pazarlást is csökkenti – állítja a feltaláló, Omid Nakhjavani. A mérnök által kifejlesztett rendszer zökkenőmentesen hajtja végre a különböző lépéseket, a tészta előkészítésétől a pizza alapjának szakszerű elkészítéséig, és biztosítja, hogy a szószok, illetve feltétek következetesen, ugyanakkora mennyiségben kerüljenek az ételre, így megőrzi a pizzériák számára oly’ fontos állandó ízvilágot. Miután a pizza tökéletesen megsült, a gép kifinomult folyamatokkal osztja egyedi adagokra, amelyeket aztán becsomagol és előkészít a kiszállításra.

Így készül a pizza az automatizált konyhán

Nakhjavani a Boeing analitikai vezető részlegének repülőmérnöke, de az elmúlt hét évben saját projektként tökéletesítette a pizzakészítő robotot, amit még ebben az évben piacra is akar dobni. A PZZA persze nem otthoni, hanem éttermi vagy élelmiszeripari használatra készült, már csak a méretei miatt is, hiszen egy 500 centiméter hosszú, 310 centiméter széles és 180 centiméter magas, ipari méretű megoldásról van szó. A téglalap alakú gépet 27 x 17 centiméteres pizzák előállítására készítették, ami azért némi megalkuvást igényel a pizzériáktól és a gyártóktól.

Bár a klasszikus, köralakú tésztaétel formavilágával szakítani kényszerülnek, feltehetőleg elég nagy extra lesz, hogy a pizzát egy teljesen automatizált, hibázni gyakorlatilag képtelen, állandó minőséget gyorsabban produkálni képes eszköz készíti.

Tényleg figyelemre méltó teljesítményről és sebességről beszélhetünk: óránként 100-120 pizzát süt készre, vagy több mint 300 nyers pizzát készít elő, így hatékony megoldás a nagy igénybevétellel működő élelmiszer-előállító környezetek számára. Az ipari méretek és szabályok, valamint a minőség és a higiénia biztosítása érdekében persze megfelelő hűtéssel, ember-gép interfésszel, programozható logikai vezérlővel és rozsdamentes acél alkatrészekkel is rendelkezik. A forgalmazó vállalat állítása szerint a PZZA célja a pizzagyártás racionalizálása – a magas tisztasági és hatékonysági elvárások fenntartása mellett.

Zöldebb, fenntarthatóbb ételt készít, mint az ember

A PZZA nem titkolt célja az is, hogy új mércét állítson fel az élelmiszeripar hulladékgazdálkodása és energiafogyasztása terén is. Az ételkészítés folyamatainak automatizálása lehetővé teszi, hogy a személyzet az alapvető konyhai feladatokra koncentrálhasson – ez enyhítheti a munkaerőhiányt és 30 százalékkal csökkenti a munkaerőköltségeket.

A PZZA gyártója szerint a tűpontosan dolgozó összetevőadagoló szavatolja, hogy a feltéteket és a szószokat nem pazarolja el a konyha – ebben a tekintetben egészen elképesztő, akár 90 százalékos alapanyagköltség-csökkentés is elérhető. Ez a precizitás nagyban hozzájárul a jobb hulladékgazdálkodáshoz és elősegíti az ételkészítés fenntarthatóságát, valamint a mind nagyobb energiahatékonyságot.

Főoldali kép: PZZA

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS