Nem kérdés, hogy elveszi a munkát az a robot, amivel a Boeing egyik repülőmérnöke állt elő. A PZZA névre keresztelt rendszer tulajdonképpen egy pizza séf, ami közel harmadával növeli egy pizzéria konyhájának hatékonyságát és 90 százalékkal fogja vissza a nyersanyagköltségeket.
A PZZA a személyzet hatékonyságának 30 százalékos növekedése mellett képes a konyhai hulladék és az energiafogyasztás jelentős csökkentésére is. Előbbi a globális élelmiszerhiány miatt, utóbbi a kibocsátás-csökkentési célok okán pozitív üzenet, szóval az új robot előtt vélhetően fényes jövő áll.
A világelső, teljesen automatizált pizzakészítő robot mesterséges intelligencia analitikával optimalizálja a konyhai műveletek hatékonyságát, amivel a pazarlást is csökkenti – állítja a feltaláló, Omid Nakhjavani. A mérnök által kifejlesztett rendszer zökkenőmentesen hajtja végre a különböző lépéseket, a tészta előkészítésétől a pizza alapjának szakszerű elkészítéséig, és biztosítja, hogy a szószok, illetve feltétek következetesen, ugyanakkora mennyiségben kerüljenek az ételre, így megőrzi a pizzériák számára oly’ fontos állandó ízvilágot. Miután a pizza tökéletesen megsült, a gép kifinomult folyamatokkal osztja egyedi adagokra, amelyeket aztán becsomagol és előkészít a kiszállításra.
Nakhjavani a Boeing analitikai vezető részlegének repülőmérnöke, de az elmúlt hét évben saját projektként tökéletesítette a pizzakészítő robotot, amit még ebben az évben piacra is akar dobni. A PZZA persze nem otthoni, hanem éttermi vagy élelmiszeripari használatra készült, már csak a méretei miatt is, hiszen egy 500 centiméter hosszú, 310 centiméter széles és 180 centiméter magas, ipari méretű megoldásról van szó. A téglalap alakú gépet 27 x 17 centiméteres pizzák előállítására készítették, ami azért némi megalkuvást igényel a pizzériáktól és a gyártóktól.
Bár a klasszikus, köralakú tésztaétel formavilágával szakítani kényszerülnek, feltehetőleg elég nagy extra lesz, hogy a pizzát egy teljesen automatizált, hibázni gyakorlatilag képtelen, állandó minőséget gyorsabban produkálni képes eszköz készíti.
Tényleg figyelemre méltó teljesítményről és sebességről beszélhetünk: óránként 100-120 pizzát süt készre, vagy több mint 300 nyers pizzát készít elő, így hatékony megoldás a nagy igénybevétellel működő élelmiszer-előállító környezetek számára. Az ipari méretek és szabályok, valamint a minőség és a higiénia biztosítása érdekében persze megfelelő hűtéssel, ember-gép interfésszel, programozható logikai vezérlővel és rozsdamentes acél alkatrészekkel is rendelkezik. A forgalmazó vállalat állítása szerint a PZZA célja a pizzagyártás racionalizálása – a magas tisztasági és hatékonysági elvárások fenntartása mellett.
A PZZA nem titkolt célja az is, hogy új mércét állítson fel az élelmiszeripar hulladékgazdálkodása és energiafogyasztása terén is. Az ételkészítés folyamatainak automatizálása lehetővé teszi, hogy a személyzet az alapvető konyhai feladatokra koncentrálhasson – ez enyhítheti a munkaerőhiányt és 30 százalékkal csökkenti a munkaerőköltségeket.
A PZZA gyártója szerint a tűpontosan dolgozó összetevőadagoló szavatolja, hogy a feltéteket és a szószokat nem pazarolja el a konyha – ebben a tekintetben egészen elképesztő, akár 90 százalékos alapanyagköltség-csökkentés is elérhető. Ez a precizitás nagyban hozzájárul a jobb hulladékgazdálkodáshoz és elősegíti az ételkészítés fenntarthatóságát, valamint a mind nagyobb energiahatékonyságot.
Főoldali kép: PZZA
Heteken belül elindul a BYD európai üzleti és kutatás-fejlesztési központja Budapesten, és a kínai társaság már az idén több száz magasan képzett munkatárs felvételét tervezi – mondta Joó István kormánybiztos, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója.
Ajánlásokat fogalmazott meg a Fenntartható Atomenergiáért Tanácsadó Testület a hazai áramellátás biztonságának megőrzése érdekében – jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter a tárca május 19-i sajtótájékoztatóján.