Az építőipar üstököse lehet: újfajta 3D nyomtatás, ami után nem reped a beton

Az építőipar üstököse lehet: újfajta 3D nyomtatás, ami után nem reped a beton
Gábor János  |  2024. 09. 05., 13:05

A robotok és az additív gyártás legújabb megoldásával a hagyományos eljárásokhoz képest csaknem kétharmadával tartósabb beton is készülhet. A módszert egy ősi hal pikkelyei ihlették.

A Princeton Egyetem mérnökei egy új, forradalmi megoldással álltak elő, hogy jelentősen feljavítsák a beton repedésállóságát. A kutatók olyan tervezési megközelítést alkalmaztak, ami ötvözi a robotok és az additív gyártási technológiák precizitását, lehetővé téve a beton alkotórészeinek pontos elhelyezését. Az eredményekről szóló tanulmány szerint a módszer akár 63 százalékkal javíthatja a beton repedésállóságát a hagyományos öntött betonhoz képest. A kutatást vezető Reza Moini, a Princeton Egyetem civil- és környezetmérnöki adjunktusa elmondta, hogy munkájukat a természet, egész pontosan pedig az ősi halfajok közé tartozó bojtosúszójúhal pikkelyeinek kettős csavarmenetes szerkezete inspirálta. A sokáig kihaltnak hitt állat tulajdonságaiból azt tanulták meg, hogy egy hasonló elven alapuló betonszerkezetet tartósabb lehet annál, amit eddig ismertünk.

A kutatók egy olyan 3D-s tervvel álltak elő, amiben a beton különálló szálakba rendeződik, és ezek egymáshoz való gyenge kapcsolódásával nagyobb ellenállást lehet elérni a repedésekkel szemben.

A szálakat különböző mintázatok szerint rendezték, hogy nagyobb, funkcionális formákat, például gerendákat hozzanak létre. A tervek szerint minden réteg egy kissé eltérő irányba fordul, így kialakítva a kettős csavarvonalas elrendezést, ami kulcsfontosságú a repedések terjedésének megakadályozásában.

3D nyomtatás a minél erősebb betonért

A tanulmány részletesen foglalkozik azzal, hogy hogyan működik a „keményítő mechanizmus”. A módszer többféle hatást kombinál. Ezek vagy megakadályozzák a repedések terjedését, vagy összekapcsolják a törött felületeket, esetleg el is térítik a repedéseket a kialakult egyenes útról. Az új megközelítés különösen hasznos lehet az építőiparban, hiszen a repedésállóság növelése jelentősen fokozhatja a szerkezetek tartósságát.

Shashank Gupta, a tanulmány társszerzője kiemelte, hogy az ilyen nagy geometriai pontosságot igénylő betonszerkezetek létrehozása a méretarányos építőelemekben csak robotok segítségével valósítható meg. A robotika és az automatizáció pontos vezérlése elengedhetetlen az olyan célzott belső elrendezések kialakításához, amelyek növelik a beton szerkezeti szilárdságát.

Moini laborjában olyan nagy ipari robotokat használnak, amelyekbe fejlett anyagfeldolgozó rendszereket integráltak. Ezek a robotok képesek teljes méretű, funkcionális szerkezeti elemek előállítására, és ezek nemcsak erősek, de esztétikailag is kifinomultak. Az új technológia kulcsa a beton megkeményedési sebességének pontos vezérlése, hogy a felső rétegek ne deformálják az alatta lévő szerkezetet.

Kísérletekkel bizonyított additív eljárás

A kutatók egyedi megoldást dolgoztak ki a friss beton deformálódási hajlamának kezelésére. Amikor egy robot betonrétegeket helyez el, a felső rétegek súlya deformálhatja az alsókat, rontva ezzel a végeredmény geometriai pontosságát. E probléma elkerülése érdekében a kutatók fejlesztettek egy kétkomponensű extrudáló rendszert, amit a robot fúvókáiba építettek be. Ez lehetővé tette, hogy a beton gyorsabban megszilárduljon, miközben megőrzi a szerkezeti precizitást.

Az extrudáló rendszer két beömlőnyílással rendelkezik: az egyiken a beton, a másikon egy gyorsító vegyi anyag közlekedik. Ezeket rögtön az extrudálás előtt keverik össze, így a gyorsító segíti a beton gyorsabb kötését, így jobban kontrollálható a szerkezet kialakítása és minimalizálható az alsó rétegek deformációja.

Az eredmények biztatóak az építőipar jövője szempontjából, hiszen a robotika és az additív gyártás lehetővé teszi a nagyobb ellenálló képességű, precízebb és esztétikusabb szerkezetek létrehozását, amelyek hosszabb élettartamot és megbízhatóbb teljesítményt kínálnak a hagyományos módszerekkel szemben.

Főoldali kép: SameerA. Khan/Fotobuddy

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS