Tíz százalékkal is drágulhat a sertéshús Szlovákiában

2019. 04. 18., 12:00

Hamarosan drágul a sertéshús, valamint a sertéshús készítmények ára Szlovákiában – mondta Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség elemzője.

Szlovákiában a felvásárlási ár emelkedését már jelezték a tenyésztők. Emiatt a húsfeldolgozók már áprilisban 8-10 százalékos áremelkedéssel számolnak. Ezt pár héten belül a fogyasztók is érzékelni fogják – írja a hirek.sk.

„Úgy becsüljük, átlagosan 5-10 százalékos lehet a bolti áremelkedés” – mondta a Szlovák Gazdaszövetség elemzője. Rámutatott, hogy a sertéstenyésztés kényes és bizonytalan vállalkozás az állományt sújtó betegségek, fertőzések miatt. Mindez anyagi kockázattal jár, ennek is betudható, hogy az elmúlt évtizedekben visszaesett a sertéstenyésztés.

Az ezredforduló óta Szlovákiában esett vissza a legnagyobb mértékben a sertéstenyésztés az EU összes tagállama közül. Az ezredfordulón még 1 562 000 sertést tenyészettek Szlovákiában, 2018-ban már csak 628 ezret.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Bár a neobankok és a nemzetközi trendek azt erősítik, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások vezetői ne pénzügyi operatív teendőkbe öljék a drága idejüket ahelyett, amihez igazán értenek, az ehhez szükség digitális megoldások hazánkban még nem vagy csak ritkán hozzáférhetőek. Lemák Gábor, a FinTechShow-t szervező FinTech Group társalapítója ezért tartja fontosnak, hogy a rendezvényükön megvizsgálhatják: ki, hogyan és mit tehet azért, hogy a mikrovállalkozások és kkv-k pénzügyei sokkal egyszerűbben intézhetőek legyenek. Rá is mutatott néhány olyan digitális gyakorlatra, ami kellően jövőbe mutató ahhoz, hogy a hazai vállalkozások is alkalmazzák végre.
A vendéglátóipari vezetők részéről a feladatok delegálásának hiánya az egyik legsúlyosabb probléma, ami miatt nehezen áll talpra az ágazat a COVID utáni években. Továbbra is érezteti hatását, hogy a pandémia szétverte a jól kialakult szakmai közösségeket, a vendéglátósok már nem vagy alig járnak össze eszmecserére és a tudás átadására, amiből pedig kölcsönösen, mindenki profitálhatna. Persze erre a helyzetre is van megoldás: hozzá kell látni a céges mikroközösségek, aztán a nagyobb együttműködések felépítéséhez – osztotta meg a BizniszPlusz csatornával Gréczi Szilárd, a Skill Trade operatív és projektmenedzsere.
A legtöbb munkavállaló nem díjazná, ha a home office határait szűkebbre szabná a munkahelyük, de a felük csak emiatt azért nem mondana fel – legalábbis rögtön. A cégek nem kapkodnak a keretek módosításával, amit valószínűleg jól tesznek, pedig az alkalmazottakat aligha érné váratlanul. Milyen arányban morzsolódnának le a dolgozók a távmunka elvételével? Milyen előnyeit és hátrányait érzik a pandémiából örökölt gyakorlatnak napjainkban? A Profession.hu felmérte, Dencső Blanka piackutatási és üzletfejlesztési szakértő pedig összefoglalta, mire érdemes számítani home office fronton a közeljövőben.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS