Ukrajnában már egyszámjegyű a „háborús infláció”

2023. 09. 08., 20:09

A júliusi 11,3 százalékról 8,6 százalékra lassult az éves inflációs ráta Ukrajnában 2023 augusztusában.

Az éves inflációs ráta ezzel visszatért a háború előtti szintre: 2022. januárban kereken 10 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban.

Havi szinten a fogyasztói árak a júliusi 0,6 százalékos mérséklődést követően további 1,4 százalékkal csökkentek 2023. augusztusban.

Az élelmiszerek és az alkoholmentes italok átlagos árszintje augusztusban 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, a „lakhatás és közművek” kategóriában átlagosan 3,7 százalékos, az egészségügyben 11,3 százalékos volt az árak/díjak emelkedése, a lábbeli/ruházat termékcsoportban pedig 1,2 százalékkal alacsonyabbak voltak az árak, mint 2022 augusztusában – számolt be az ukrán statisztikai hivatal adatai alapján a Trading Ecinomics.

Magyarországon a fogyasztói árak júliushoz képest 0,7 százalékkal emelkedtek augusztusban, és 16,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS