Elkezdődött a kolozsvári metró építése

Elkezdődött a kolozsvári metró építése
2024. 06. 06., 11:10

Elkezdődött a kolozsvári könnyűszerkezetű metróvonal építése, amely átszeli majd az erdélyi várost, és összeköti annak metropolisz-övezetével. Az ünnepélyes építőtelep-avatón Marcel Ciolacu román kormányfő is jelen volt.

A metróépítési munkálatok a Kolozsvárral határos, annak alvóvárosaként ismert Szászfenesen (Floresti) kezdődtek el, az első megépülő megálló a Mócvidék (Tara Motilor) nevet kapta. A kolozsvári metróvonal 21 kilométer hosszú lesz, 19 föld alatti állomással, és nyugat-keleti irányban szeli át a várost. Az első hét megállónak 2026-ra, a teljes beruházásnak 2031-re kell elkészülnie.

A román kormány tízmilliárd lejjel (2 milliárd euró) finanszírozza a beruházást, erre már keresik a megoldásokat – mondta el Marcel Ciolacu kormányfő, aki szerint a 2026-ig tartó első szakaszban 1,6 milliárd lejt (321 millió euró) költenek el. Emil Boc kolozsvári polgármester elmondta: a kolozsvári autós közlekedés oktatás nélküli napon is erős, és a városvezetés fenntartható, zöld megoldásokat keres az ellensúlyozására. Hangsúlyozta: a metró tovább növeli a város vonzerejét.

A kolozsvári polgármesteri hivatal és a szállításügyi minisztérium 2022 decemberében írta alá a könnyűszerkezetű metróvonal finanszírozásáról szóló szerződést az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében.

A metró a városban 14,7 kilométeren, a tőle nyugatra fekvő nagyközségben 6,3 kilométeren fog haladni. Az első megállók a városból kiköltözött, de továbbra is Kolozsváron dolgozó szászfenesi lakosokat és a községben épülő regionális kórház pácienseit szolgálják ki, az utánuk következők a kolozsvári Monostor lakónegyedben épülnek. A metróvonal nyugat-kelet irányban szeli át a várost, elérve a legnagyobb Marasti lakónegyedet, ahonnan a gyártelep, valamint a Györgyfalvi és Szopor negyed irányába ágazik el.

A kolozsvári beruházás összértéke 13,69 milliárd lej (2,75 milliárd euró), ebből 1,48 milliárd lejt (298 millió euró) az országos helyreállítási tervből biztosítanak, 10 milliárd lejt (2 milliárd euró) a román kormány, 41 millió lejt (8,2 millió euró) a kolozsvári önkormányzat nyújt.

Az önkormányzat egy éve írta alá a metróvonal tervezési és kivitelezési szerződését a török Gülermak, a francia Alstom és a román Arcada cég alkotta konzorcium képviselőivel. A konzorcium általános forgalmi adó nélkül 9,059 milliárd lejből (694 milliárd forint) tervezi és építi meg a kolozsvári metróvonalat.

A beruházásnak 2031-re kell megépülnie. A metróvonal megállói között másfél percenként járnak majd az automatizált, mozdonyvezető nélküli háromvagonos szerelvények, amelyek óránként 21 600 utast képesek szállítani. (MTI)

A képen a metró látványterve.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-25 15:40:00
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS