Júniusban jelennek meg az újabb agrárpályázatok Romániában

2023. 03. 07., 18:39

Utolsó előtti állomásához érkezett a román mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium pályázati útmutatója a júniustól megjelenő pályázatok meghirdetéséhez. A teljes csomagot áprilisban közvitára bocsátják.

Az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) alapján a következő négy esztendőre a Romániának járó teljes összeg 15,8 milliárd euró, ebből közel ötmilliárd eurót költenek pályázati forrásokra – írja a Krónika.

Az uniós pályázatok megfinanszírozható felső határa a teljes összeg 65 százaléka. Nagy újítás, hogy a korábbi ciklusoktól eltérően a gazda egyszerre nem csak egy, hanem három pályázatot adhat le. Egy fiatal gazda 45 éves korig megkaphatja az önrész nélküli, maximum 70 ezer eurós támogatást, és pályázhat állattenyésztési és élelmiszerfeldolgozási forrásra is – mondta Barabási Antal Szabolcs, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium államtitkára.

Szintén nagy változás, hogy a minisztérium kiemelten támogatja a mezőgazdasági termékek feldolgozását. Tízmillió eurós felső határig három összegű pályázati kiírás is lesz.

A biogazdálkodással foglalkozó mezőgazdasági termelők továbbra is kiemelt területalapú támogatást kapnak, az új pályázati ciklus itt is a feldolgozásra összpontosít. Fontos, hogy a gazda jó áron tudja értékesíteni a biotermékeket, amire akkor nyílik lehetőség, ha kialakul a biotermékek helyi feldolgozására szakosodó kis- és nagyüzemek hálózata.

Valamennyi feldogozóipari pályázatnál előnyt fognak élvezni azok a vállalatok, amelyek bioterméket is feldolgoznak. Nem lesz kötelező csak bioélelmiszert előállítani, a pályázati kiírás viszont ennek arányát szabályozni fogja.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS