A Mentes szellemében nyit egészségstúdiót Oltványi Zsolt Zuglóban

2018. 12. 03., 11:00

Jövőre a szállítás „zöldítését” is célul tűzte ki Oltványi Zsolt, és javában szervezi a februári MentesFeszt-et. A Mentes cukrászüzem tulajdonosa az Üzletemnek arról is beszámolt, hogy amíg a fiatalok külföldön keresik a boldogulást, náluk a nyugdíjasok megtalálták a számításukat.

Van annak már majdnem két éve, hogy Oltványi Zsolttal beszélgettem a Mentes – és nem mellékesen – az ő sikereiről. Zsoltot 2016-ban választotta FIVOSZ az Év Fiatal Vállalkozójának. Azóta sok, répacukortól és laktóztól mentes süteményt kiszállítottak a boltokba, s amint rögtön olvashatják, a cég életében jelentősek a változások.

Első számú változás: a cukrászüzem a budapesti 8. kerületből Zuglóba költözött (még tavaly februárban), mert a régi helyen végképp nem fértek el. Az M3-as sztráda bevezető szakasza mellett most jut hely mindenre. Az üzem területe 280 négyzetméterre bővült, összesen 415 négyzetmétert bérelnek, így kialakíthattak irodát, és napokon belül nyit az egészségstúdiójuk.

Kettes számú változás: az egészségstúdió, amely Zsolt egészséges életmód filozófiájának a „terméke”. Az első időkben a stúdióban speckó glutén mentes sütő-főzőtanfolyamokat szerveznek – cégeknek, baráti társaságoknak csapatépítő jelleggel. A közös bejgli sütésre például már jócskán vannak jelentkezők. „Ez lesz a mentes világának a kézzel fogható, kipróbálható terepe. Olyan régi praktikákat is megmutatunk, mint a dunsztolás. Mert az uborkát nem csak a boltok polcairól lehet levenni, hanem otthon is elkészíthetjük” – mondja Zsolt. Lesz a stúdióban itt natúr parfüm készítő kurzus és jóga oktatás is. A glutén mentes életmódot már kipróbált előadók ugyancsak sok érdekességről számolnak majd be.

Hármas számú változás: bár a létszám csak kicsivel nőtt, most 23-24-en dolgoznak, de közöttük már van négy nyugdíjas. Ők a zuglói nyugdíjas egyesületnél hallottak a Mentesről, kedvet csinált nekik Zsolt beszámolója, elmentek egy üzemlátogatásra, ott ragadtak. „Imádok velük dolgozni, a munkamoráljukat tanítani kellene” – mondja a tulajdonos. A fiatal generáció is képviselteti magát, bár egyre többen indulnak külföldre, ketten Németországban, egy valaki már Ausztriában próbálkozik. A szakmában a hazaihoz képest három-négyszeres pénzért dolgoznak, és csak remélni lehet, hogy egyszer hazajönnek, tapasztalatukat itthon kamatoztatva.

Négyes számú (kidolgozás alatt álló) változás: egyre több partner jelentkezik, a közeljövőben franchise rendszert építenének ki. A mintaboltról ugyan letettek, mert a környéken nyílt élelmiszerüzletek miatt ez nem lenne rentábilis, de az országban egyre több helyre jutnak el a készítményeik. Összesen 180 boltban vannak ott, az üzem jelenlegi kapacitása napi 30-tól 80 üzlet ellátására elég. Két saját és egy bérelt kocsival megy az áru Nyíregyházától a Mammut „biosétányáig”. A jövő évi terv azt célozza, hogy a fuvarozást e-autókkal végezzék, ami nem olcsó beruházás, de mindenképpen környezettudatos megoldás. Kicsit piszkálom Zsoltot, hogy Mórahalmon lesz-e a termékükből, de az egyelőre pici piac. Így a Mentes az édesanyjának, a rokonoknak és barátoknak hazaküldött édességekből áll a szülővárosában. A rentabilitás nagyon fontos, főleg úgy, hogy idén is a bevételnél nagyobb összeget költenek fejlesztésre – teszik ezt hitel nélkül, saját erőből.

Ötös számú változás: Oltványi Zsolt felvett egy ügyvezetőt, így neki naponta már „csak” 12-13 órát kell dolgoznia, s a hétvégéből a szombat szabad lett (a vasárnap nem). Van egy termékfejlesztő egyetemistájuk is, Héjjas Kata, aki olvasott a cukrászüzemről, majd e-mailen bekopogtatott, s most ötleteivel a csapat hasznos tagja. Legutóbb egy teljesen tojás mentes vegán bagettet fejlesztett ki, és akadnak más receptjei is. El ne felejtsük: napjainkban a paleo után a vegán a menő!

Hatos számú változás: Oltványi Zsolt a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségében a Gasztro Bizottság elnöke lett néhány hete, a mandátuma egy évre szól. Emellett tag lett a Magyar Vállalkozók Üzleti Körében, ahol ezerrel építi és hasznosítja az új kapcsolatokat.

Hetes számú változás: harmadik hónapja él a webshopjuk, de ott még bőven van meló.

Maradnak 2019-re igazán nagy kihívások. Február végén megrendezik a MentesFeszt-et az ELTE lágymányosi Gömb Aulájában, szakmai előadókkal, kerekasztal-beszélgetésekkel. Két szinten 1200 négyzetméteren minden a Mentesről, a zöld gondolkodásról fog szólni. Remélik, hogy minél több, hasonló gondolkodású céget nyernek meg partnernek. Amúgy lesz sajtós főzés is (majd meglátjuk, hogy az Üzletem a kóstolás helyett inkább az ételkészítést választja-e…).

Nagy kihívások 2: kismamáknak, sportolóknak instant termékeket gyártanának, azonban olyan drága az alapanyag, hogy nem tudnának piacképes árral kijönni. A baba piskótát már kifejlesztették, de munkaerő hiányában nem tudnak termelni, pedig felmérték, hogy lenne rá kereslet. Az automatizálás nyilván sokat segítene, de egyelőre őrzik a kézműves manufaktúra varázsát – és emberközpontúságát.

Nagy kihívások 3: piacszerzés külföldön. Jelenleg egy szlovákiai magyar vállalkozóval, Tóth Csabával egy közös termelőüzem létrehozásáról tárgyalnak, amiben segíthetnek a pályázati lehetőségek. Csaba a fagylalt bizniszt viszi, s az már most biztos, hogy jövőre készül pálcikás és dobozos Mentes fagyi. Vagyis a nyarat új termékekkel pörgetnék fel.

Mint látják (olvassák), Oltványi Zsoltnak bőven van terve és dolga. Hogy bizonyosságot nyerjek, vettem egy zacskó chilis duplacsokisat a Mentestől. Nekem ízlett.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS