A legtöbb kézműves sörfőzde Erdélyben tavalyig főként vendéglőkben, sörözőkben értékesítette termékeit, ám a járvány ezt lehetetlenné tette.
Romániában körülbelül félszáz kézműves sörfőzde működik, termékeik csupán a sörfogyasztásunk 0,3 százalékát fedezték 2019-ben – írja a Krónika.
A kolozsvári székhelyű Kutuma jelentős visszaesést tapasztalt tavaly: több mint 50 százalékkal csökkentek az eladásaik a korábbi évhez képest. A céget képviselő Tatár Zsolt szerint vállalkozásuk megszenvedi a járványt, lassan a csődeljárás peremére kerülnek.
A kézművessör-gyártás kissé mostohagyereknek számít, mivel bár nagy munkával, figyelemmel, kézzel készített termékről van szó, nem pályázhatnak meg támogatásokat, mert alkoholtartalmú ital a végeredmény, így sok kiírásnál esélyük sincs.
Az alkoholtartalom miatt két helyre is adóznak, annak ellenére, hogy bevételeik és lehetőségeik jóval szerényebbek, mint nagyüzemi vetélytársaiknak.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.