A Tetra Pak célja a kezdetektől fogva az, hogy olyan biztonságos, fenntartható és innovatív csomagolást hozzon létre, amelynek segítségével bárki számára elérhetővé válnak az egészséges élelmiszerek. A Tetra Pak magyarországi gyára idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját, és ezzel egyidejűleg az új nyomdagépük avatását. A jubileum tiszteletére a vállalat Budaörsön ünnepséget szervezett,
A családi kézben lévő Tetra Pakot 1951-ben alapították Svédországban. A korábban csak tejipar számára gyártó vállalat azóta elérhetővé tette Tetra Pak csomagolásban a fogyasztók kedvenc gyümölcs- és zöldségleveit, növényi italait, sőt, már egyre több piacon kapható Tetra Pak italos kartonba töltött ásványvíz is. A Tetra Recart innovatív csomagolóanyag kifejlesztésével szerkezetének köszönhetően pedig már zöldségek, levesek, szószok, készételek, gyümölcsök és állateledelek csomagolását is biztosítani tudják.
A Tetra Pak innovatív megoldásaival nemcsak a fogyasztóit, de a természetet is óvja. Csomagolásai újrahasznosíthatóak, főként megújuló nyersanyagokból készülnek, az előállítás során feldolgozott faanyag rostjai FSC tanúsítvánnyal rendelkező erdőkből és más ellenőrzött forrásokból származnak. Az egyes termékeken elérhető cukornádalapú műanyagból készült záróelemek és bizonyos karton rétegek pedig szintén hozzájárulnak az éghajlat védelméhez.
A magyarországi gyár alapkövét 1989-ben tették le Budaörsön, 1992-ben pedig meg is indult a termelés a gyárban, ahonnan jelenleg évi 2,5 milliárd csomagot szállítanak a világ 54 országába. Az üzemben ma több mint 500-an dolgoznak.
„A Tetra Pak az első multinacionális nagyvállalat volt a rendszerváltást követően, amelyik a mi városunkat választotta magyarországi, illetve regionális székhelyének. Minta lett számunkra az, ahogyan egy családi vállalkozásból, innovatív megoldásokkal meghatározó céggé fejlődtek. Minta továbbá az is, hogy a Tetra Pak számára nagyon fontos a környezetvédelem, az energiahatékonyság és az anyagok újra hasznosítása. Ezek a szempontok Budaörsön is meghatározóak a településfejlesztés területén” – mondta Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.
„Tudjuk, hogy sikereinket a dolgozóknak köszönhetjük. A Tetra Pak családi vállalkozásként indult és ez a szellemiség a mai napig kiemelten fontos számunkra. A mindenkori értékrendszerünk része, hogy modern technológiával felszerelt, biztonságos környezetet és stabil munkahelyet teremtsünk az itt dolgozónak” – mondta Peter Kortsmit, a Tetra Pak budaörsi gyárának igazgatója.
A 30. évforduló alkalmából a Tetra Pak felavatta az új nyomdagépét, amely 20 százalékos kapacitásnövekedést biztosít a nyomtatás területén. Az új gépnek köszönhetően csökken az energiafogyasztás, a gyártási és technológiai hulladék mennyisége, az automata festék kezelő rendszer pedig ergonomikusabb munkavégzést biztosít.
„A budaörsi Tetra Pak gyár nagy jelentőséggel bír az egész világon, hiszen az innovatív Tetra Recart termékünk készül itt, amely a konzervdobozok szabadalmaztatása óta a legnagyobb áttörés, amit az élelmiszercsomagolásban elértek. Hosszú évek beruházásaival fejlesztjük magyarországi gyárunkat, ezzel is bizonyítva elkötelezettségünket az innováció, az emberek és az ország iránt” – mondta Dmitry Smolin, az EMEA régió alelnöke.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.