Ohens Katalin bravúrosan váltott egy élelmiszeripari innovációs cég vezetésére

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 12. 05., 09:30

Országokat, nyelveket, szakmai korlátokat könnyedén átugorva, csak a feladatra koncentrálok – mondta az Üzletemnek Ohens Katalin. A Plantcraft alapító társtulajdonosa segít a kollégáinak hinni abban, hogy bármi lehetséges.

Ohens Katalin tudatos döntés után villámgyorsan váltott: egy szoftver- és reklámcég helyett az élelmiszeripart választotta. Másodgenerációs húshelyettesítő termékeikkel az amerikai piacot célozták meg. Katalin azt mondja, mindenkitől lehet tanulni, a recepcióstól is és egy tőkeerős nagybefektetőtől is. Kemény munkával és többszörös túlteljesítéssel vívja ki mások elismerését. Biztos vagyok benne, hogy az olvasó elismerését is kivívja gondolataival az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 128. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– A legnagyobb bravúrnak a zökkenőmentes karrier módosítást tartom – gyakorlatilag fél év leforgása alatt szoftver- es reklámcég helyett egy élelmiszeripari innovációs cég vezetésére váltottam. Ettől eltekintve, pályámra nem tekintek karrierként. Élvezem azt a szabadságot, amit az erős küldetéstudat ébreszt – országokat, nyelveket, szakmai korlátokat könnyedén átugorva, csak a feladatra koncentrálok.

Milyen távra tervez?

– 1, 3 és 10 éves szakmai céljaim is vannak, a Plantcraft hosszú távon része a terveimnek.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A Plantcraft sikeres tőzsdei bevezetése.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Minden nap, és mindenkitől tanulok. Nagy alázattal fogadom el a tanítást, gyakran a recepcióstól ugyanannyi érkezik, mint egy sokat tapasztalt nagybefektetőtől. Inspiráló figura számomra Malcolm Rands, az Új-Zélandi Ecostore cég alapítója, aki óriási sikerei ellenére soha nem veszítette el szem elől az eredeti célját, és a mai napig nyitott, kíváncsi és aktív szereplője a helyi zöld közösségnek.

Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Csapattagként kezelek mindenkit, bevonom a kollégákat a közös gondolkodásba, elismerem munkájukat és éreztetem velük, hogy fontos részei a cégnek. Szeretem azt gondolni, hogy a munkámmal és a pozitív hozzáállásommal példaként járok elöl, és segítek nekik hinni abban, hogy bármi lehetséges.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Szívesen foglalkoznék zenével, vokál énekesként tagja vagyok egy urban country zenekarnak, amit nagyon élvezek, de csak nagyon amatőr szinten űzöm. Ennél sokkal több képzésre es gyakorlásra lenne szükségem, szívesen elmerülnék a harmóniákban és fejleszteném az énekhangom is.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Nem vagyok tudatos hálózatépítő – ezen egyébként dolgoznom kell! Általában kemény munkával és többszörös túlteljesítéssel vívom ki mások elismerését. Sokszor hagyatkozom a megérzéseimre, főleg stratégiai partnerek és tanácsadók kiválasztásakor.

Mire sajnálja az idejét?

– Közlekedésre! Igyekszem úgy alakítani az életterem és az időbeosztásom, hogy ne kelljen órákat töltenem autóban ülve.

Mivel lehet felbosszantani?

– Az ostobaság és a tehetetlenség külön-külön is frusztrálnak, de együtt végképp kihoznak a sodromból. Főképp az bosszant, amikor értelmes emberek gondolkodás nélkül ismételgetik, amit cégek, reklámok vagy akár a hagyományok diktálnak: kiengedik a döntés jogát saját kezeik közül. 

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Amióta az eszemet tudom, dolgozom önkéntesként. Fiatalabb koromban főleg embereknek segítettem, dolgoztam emberi jogvédő és betegsegítő szervezeteknek. Az utóbbi időben inkább az élő környezetre fókuszálok, állat- és környezetvédő szervezeteknek segítek.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A repülőjegyeim karbon kibocsátásának tényleges ellensúlyozására. A jegyek ára általában csak kvóták és sémák által történő kompenzálást tartalmaz. Repülés után vagy saját magam ültetek, ha van erre lehetőség, vagy tényleges erdő-rehabilitáló szervezeteknél offszetelek (mint például az ekos.org.nz).

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Talán közhelyesen hangzik, de a meditálás, illetve nagy séták a kutyámmal, Roxyval az új-zélandi vadonban.

(A fotón Ohens Katalin a másik alapító társtulajdonossal, Hetényi Csabával.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS