Ohens Katalin bravúrosan váltott egy élelmiszeripari innovációs cég vezetésére

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 12. 05., 09:30

Országokat, nyelveket, szakmai korlátokat könnyedén átugorva, csak a feladatra koncentrálok – mondta az Üzletemnek Ohens Katalin. A Plantcraft alapító társtulajdonosa segít a kollégáinak hinni abban, hogy bármi lehetséges.

Ohens Katalin tudatos döntés után villámgyorsan váltott: egy szoftver- és reklámcég helyett az élelmiszeripart választotta. Másodgenerációs húshelyettesítő termékeikkel az amerikai piacot célozták meg. Katalin azt mondja, mindenkitől lehet tanulni, a recepcióstól is és egy tőkeerős nagybefektetőtől is. Kemény munkával és többszörös túlteljesítéssel vívja ki mások elismerését. Biztos vagyok benne, hogy az olvasó elismerését is kivívja gondolataival az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 128. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– A legnagyobb bravúrnak a zökkenőmentes karrier módosítást tartom – gyakorlatilag fél év leforgása alatt szoftver- es reklámcég helyett egy élelmiszeripari innovációs cég vezetésére váltottam. Ettől eltekintve, pályámra nem tekintek karrierként. Élvezem azt a szabadságot, amit az erős küldetéstudat ébreszt – országokat, nyelveket, szakmai korlátokat könnyedén átugorva, csak a feladatra koncentrálok.

Milyen távra tervez?

– 1, 3 és 10 éves szakmai céljaim is vannak, a Plantcraft hosszú távon része a terveimnek.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A Plantcraft sikeres tőzsdei bevezetése.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Minden nap, és mindenkitől tanulok. Nagy alázattal fogadom el a tanítást, gyakran a recepcióstól ugyanannyi érkezik, mint egy sokat tapasztalt nagybefektetőtől. Inspiráló figura számomra Malcolm Rands, az Új-Zélandi Ecostore cég alapítója, aki óriási sikerei ellenére soha nem veszítette el szem elől az eredeti célját, és a mai napig nyitott, kíváncsi és aktív szereplője a helyi zöld közösségnek.

Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Csapattagként kezelek mindenkit, bevonom a kollégákat a közös gondolkodásba, elismerem munkájukat és éreztetem velük, hogy fontos részei a cégnek. Szeretem azt gondolni, hogy a munkámmal és a pozitív hozzáállásommal példaként járok elöl, és segítek nekik hinni abban, hogy bármi lehetséges.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Szívesen foglalkoznék zenével, vokál énekesként tagja vagyok egy urban country zenekarnak, amit nagyon élvezek, de csak nagyon amatőr szinten űzöm. Ennél sokkal több képzésre es gyakorlásra lenne szükségem, szívesen elmerülnék a harmóniákban és fejleszteném az énekhangom is.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Nem vagyok tudatos hálózatépítő – ezen egyébként dolgoznom kell! Általában kemény munkával és többszörös túlteljesítéssel vívom ki mások elismerését. Sokszor hagyatkozom a megérzéseimre, főleg stratégiai partnerek és tanácsadók kiválasztásakor.

Mire sajnálja az idejét?

– Közlekedésre! Igyekszem úgy alakítani az életterem és az időbeosztásom, hogy ne kelljen órákat töltenem autóban ülve.

Mivel lehet felbosszantani?

– Az ostobaság és a tehetetlenség külön-külön is frusztrálnak, de együtt végképp kihoznak a sodromból. Főképp az bosszant, amikor értelmes emberek gondolkodás nélkül ismételgetik, amit cégek, reklámok vagy akár a hagyományok diktálnak: kiengedik a döntés jogát saját kezeik közül. 

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Amióta az eszemet tudom, dolgozom önkéntesként. Fiatalabb koromban főleg embereknek segítettem, dolgoztam emberi jogvédő és betegsegítő szervezeteknek. Az utóbbi időben inkább az élő környezetre fókuszálok, állat- és környezetvédő szervezeteknek segítek.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A repülőjegyeim karbon kibocsátásának tényleges ellensúlyozására. A jegyek ára általában csak kvóták és sémák által történő kompenzálást tartalmaz. Repülés után vagy saját magam ültetek, ha van erre lehetőség, vagy tényleges erdő-rehabilitáló szervezeteknél offszetelek (mint például az ekos.org.nz).

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Talán közhelyesen hangzik, de a meditálás, illetve nagy séták a kutyámmal, Roxyval az új-zélandi vadonban.

(A fotón Ohens Katalin a másik alapító társtulajdonossal, Hetényi Csabával.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-24 11:10:00
„Az Európai Tanács rendelete előmozdítja a digitális címkék használatát az uniós termésnövelő anyagokon, ugyanakkor szükség esetére megtartja a fizikai címkéket. Emellett javítja a címkék olvashatóságát, valamint egyszerűsíti a forgalmazók címkézési kötelezettségeit.”
2024-07-24 09:00:17
Az nem kérdés, hogy csak a legjobb minőségű cseh alapanyagokat, malátákat, prémium Saaz komlót és a főzde saját kútjából származó vizet használják a sör elkészítéséhez.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS