Sikeresen startolt a gazdaságfejlesztési program Székelyföldön

2019. 02. 15., 11:00

A vártnál sokkal többen nyújtottak be nagyberuházási pályázatot a székelyföldi gazdaságfejlesztési programot lebonyolító marosvásárhelyi Pro Economica Alapítványhoz.

Minden várakozást felülmúlva, összesen 73 pályázatot nyújtottak be mezőgazdasági és élelmiszeripari nagyberuházásra a magyar kormány által finanszírozott székelyföldi gazdaságfejlesztési program pályázati kiírásában, amelynek határideje január 25-én járt le – írja a Krónika.

A pályáztatást lebonyolító marosvásárhelyi székhelyű Pro Economica Alapítvány a formai és jogosultsági feltételek ellenőrzése után ezen a héten küldi a hiánypótló felszólításokat.

Kozma Mónika, az alapítvány igazgatója szerint minden szempontból jók az első benyomások. Ellentétben a mezőségi gazdaságfejlesztési program tapasztalataival – ahol a kis összegű támogatásokra elsősorban magánszemélyek pályáztak –, cégek esetében ezúttal semmiféle gondot nem okozott az online pályázati eljárás.

Mivel nagy összegű közpénzről van szó – az ötvenszázalékos önrész mellett igényelhető legkisebb pályázati összeg is 200 ezer, a legmagasabb 7,5 millió euró –, az alapítvány több szűrőn keresztül értékeli a beérkező pályázatokat, így eredményhirdetésre várhatóan április elején kerül sor.

A rendszer szigorúsága az európai uniós pályázatok elbírálására hasonlít, az alapítvány igazgatója szerint azonban lényeges különbségek is vannak: a sikeresen pályázókkal a Pro Economica Alapítvány partneri viszonyt szeretne kiépíteni a beruházás lebonyolítása során.

Ez a fajta rugalmasság már a támogatási szerződés megkötésénél is megmutatkozik. Valamennyi nyertes pályázóval személyre szabott finanszírozási szerződést írnak alá.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-22 18:10:00
A mezőgazdasági termelői árak 2023-ban 16 százalékkal csökkentek, ezen belül a növényi termékek ára 28 százalékkal elmaradt a megelőző évitől, az állatok és állati termékeké pedig 12 százalékkal nőtt. A ráfordítási árak 1,1 százalékos mérséklődéséhez főként a folyó termelőfelhasználás összetevőinek 2,5 százalékos csökkenése járult hozzá, míg a mezőgazdasági beruházások árszínvonala 10 százalékkal emelkedett – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS