Megvan a kapcsolat az ultrafeldolgozott élelmiszer és a rák között

Megvan a kapcsolat az ultrafeldolgozott élelmiszer és a rák között
2023. 11. 28., 14:10

Kimutatták, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszer-bevitel igenis növeli az ajak- és torokrák kialakulásának kockázatát, de nem csak azért, mert a fogyasztása elhízással jár. A következtetéshez 450 ezer felnőtt életmódját követték 14 éven át.

A Bristoli Egyetem és a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) tudósainak új tanulmánya szerint a több ultrafeldolgozott élelmiszer (UPF) fogyasztása összefüggésbe hozható az ajak-, torok- és nyelőcsőrák kialakulásának fokozott kockázatával. A kutatás 450.111 felnőtt táplálkozási és életmódbeli szokásait vizsgálta, mintegy 14 éven át. A European Journal of Nutrition folyóiratban bemutatott munkájuk talán legmeglepőbb felfedezése az, hogy a magas UPF-fogyasztásból eredő elhízás nem az egyetlen tényező, amely hozzájárul a rákos megbetegedésekhez.

„Az UPF-eket több megfigyelési tanulmányban is összefüggésbe hozták a túlsúllyal és a testzsír növekedésével. Ennek van is értelme, hiszen általában finomak, kényelmesen beszerezhetők és olcsók, ami kedvez a nagy adagok és a túlzott kalóriamennyiség fogyasztásának” – magyarázta Fernanda Morales-Berstein, a Bristoli Egyetem doktorandusza, egyben a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: az elemzés kimutatta, hogy az UPF-ek fogyasztása és a felső emésztőrendszeri rákos megbetegedések közötti kapcsolat nem feltétlenül függ össze a testtömegindexszel vagy a derék-csípő aránnyal.

A csoport eredményei szerint 10 százalékkal több UPF fogyasztása 23 százalékkal növeli a fej-nyaki daganat és 24 százalékkal a nyelőcső adenokarcinóma kockázatát. Az UPF-fogyasztás és a felső emésztőrendszeri rák közötti statisztikai kapcsolatnak viszont csak egy apró része magyarázható a testzsír növekedésével, amiből a tudósok arra következtetnek, hogy az akár végzetes betegségek kialakulásában más mechanizmusok is szerepet játszhatnak.

Az UPF-ek nagy arányban tartalmaznak adalékanyagot, tartósítószert, ízesítőt, színezéket, emulgeálószert, és ezek mind károsak lehetnek az emberi szervezetre, függetlenül attól, hogy okoznak-e súlygyarapodást. A kutatók úgy vélik, a csomagolás és gyártási folyamat is hibás lehet, hiszen mérgező vegyi anyagok kerülnek az élelmiszerekbe.

A Bristoli Egyetem és az IARC közölte: további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megtalálják az összes olyan mechanizmust, ami magyarázatot adhat a rák és az UPF-ek között megfigyelt kapcsolatra. Mivel önmagában az elhízás nem adott magyarázatot az összefüggésre, Morales-Berstein azt gondolja, „a kizárólag testsúlycsökkentő kezelések és például a Semaglutid szedése nem valószínű, hogy nagymértékben hozzájárulna a megelőzéshez”.

Az általános jó közérzet fokozása érdekében az egészségügyi szakemberek gyakran javasolják a kiegyensúlyozott étrendre való összpontosítást. Ez minimálisan feldolgozott, teljes értékű élelmiszereket, például gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, sovány fehérjéket és egészséges zsírokat tartalmaz. Az UPF-ek csökkentett használatát ezzel egyidőben pozitív lépésnek tekintik a táplálkozási szokások javítása és a táplálkozással kapcsolatos egészségügyi problémák elkerülése felé.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció. Fotó: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS