Megvan a kapcsolat az ultrafeldolgozott élelmiszer és a rák között

Megvan a kapcsolat az ultrafeldolgozott élelmiszer és a rák között
2023. 11. 28., 14:10

Kimutatták, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszer-bevitel igenis növeli az ajak- és torokrák kialakulásának kockázatát, de nem csak azért, mert a fogyasztása elhízással jár. A következtetéshez 450 ezer felnőtt életmódját követték 14 éven át.

A Bristoli Egyetem és a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) tudósainak új tanulmánya szerint a több ultrafeldolgozott élelmiszer (UPF) fogyasztása összefüggésbe hozható az ajak-, torok- és nyelőcsőrák kialakulásának fokozott kockázatával. A kutatás 450.111 felnőtt táplálkozási és életmódbeli szokásait vizsgálta, mintegy 14 éven át. A European Journal of Nutrition folyóiratban bemutatott munkájuk talán legmeglepőbb felfedezése az, hogy a magas UPF-fogyasztásból eredő elhízás nem az egyetlen tényező, amely hozzájárul a rákos megbetegedésekhez.

„Az UPF-eket több megfigyelési tanulmányban is összefüggésbe hozták a túlsúllyal és a testzsír növekedésével. Ennek van is értelme, hiszen általában finomak, kényelmesen beszerezhetők és olcsók, ami kedvez a nagy adagok és a túlzott kalóriamennyiség fogyasztásának” – magyarázta Fernanda Morales-Berstein, a Bristoli Egyetem doktorandusza, egyben a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: az elemzés kimutatta, hogy az UPF-ek fogyasztása és a felső emésztőrendszeri rákos megbetegedések közötti kapcsolat nem feltétlenül függ össze a testtömegindexszel vagy a derék-csípő aránnyal.

A csoport eredményei szerint 10 százalékkal több UPF fogyasztása 23 százalékkal növeli a fej-nyaki daganat és 24 százalékkal a nyelőcső adenokarcinóma kockázatát. Az UPF-fogyasztás és a felső emésztőrendszeri rák közötti statisztikai kapcsolatnak viszont csak egy apró része magyarázható a testzsír növekedésével, amiből a tudósok arra következtetnek, hogy az akár végzetes betegségek kialakulásában más mechanizmusok is szerepet játszhatnak.

Az UPF-ek nagy arányban tartalmaznak adalékanyagot, tartósítószert, ízesítőt, színezéket, emulgeálószert, és ezek mind károsak lehetnek az emberi szervezetre, függetlenül attól, hogy okoznak-e súlygyarapodást. A kutatók úgy vélik, a csomagolás és gyártási folyamat is hibás lehet, hiszen mérgező vegyi anyagok kerülnek az élelmiszerekbe.

A Bristoli Egyetem és az IARC közölte: további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megtalálják az összes olyan mechanizmust, ami magyarázatot adhat a rák és az UPF-ek között megfigyelt kapcsolatra. Mivel önmagában az elhízás nem adott magyarázatot az összefüggésre, Morales-Berstein azt gondolja, „a kizárólag testsúlycsökkentő kezelések és például a Semaglutid szedése nem valószínű, hogy nagymértékben hozzájárulna a megelőzéshez”.

Az általános jó közérzet fokozása érdekében az egészségügyi szakemberek gyakran javasolják a kiegyensúlyozott étrendre való összpontosítást. Ez minimálisan feldolgozott, teljes értékű élelmiszereket, például gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, sovány fehérjéket és egészséges zsírokat tartalmaz. Az UPF-ek csökkentett használatát ezzel egyidőben pozitív lépésnek tekintik a táplálkozási szokások javítása és a táplálkozással kapcsolatos egészségügyi problémák elkerülése felé.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció. Fotó: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 09. 06., 15:06
Az előző hónaphoz képest a 95-ös benzin átlagára 7 forinttal, 605 forintra, a gázolajé 10 forinttal, 611 forintra csökkent augusztusban a statisztikai hivatal jelentése szerint; a benzin átlagára 7 forinttal a szomszédos országok átlagára alatt maradt, a gázolajé megegyezett a szomszédos országokéval.
2024. 09. 05., 19:05
Nyár végéig a Balatoni Hajózási Zrt. kompjai 1 millió 229 ezer, a személyhajók pedig 791 ezer utast szállítottak, a társaság így tavalyhoz képest már 2 hónappal korábban, augusztus végére elérte a 2 milliós utasszámot.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A legtöbb munkavállaló nem díjazná, ha a home office határait szűkebbre szabná a munkahelyük, de a felük csak emiatt azért nem mondana fel – legalábbis rögtön. A cégek nem kapkodnak a keretek módosításával, amit valószínűleg jól tesznek, pedig az alkalmazottakat aligha érné váratlanul. Milyen arányban morzsolódnának le a dolgozók a távmunka elvételével? Milyen előnyeit és hátrányait érzik a pandémiából örökölt gyakorlatnak napjainkban? A Profession.hu felmérte, Dencső Blanka piackutatási és üzletfejlesztési szakértő pedig összefoglalta, mire érdemes számítani home office fronton a közeljövőben.
2024. 08. 16., 22:15
epizód: 2024 / 16   |   hossz: 22:09
Az Edinburgh-i Egyetem magyar docense nem csak azt mesélte el, hogyan vezetett az útja egy hazai egyetemről a tengerentúli Caltech-re, majd Skóciába, hanem azt is, hogy jelenlegi kutatási területe ígéretes jövőképet fest a szív- és érrendszeri betegek hatékonyabb gyógyítása számára. A kémiai és biomérnök tudós egy pakisztáni kollégájával együtt fejlesztett 3D nyomtatással készülő véreret, aminek még az alapanyagát is ők állítják elő, olcsó nyersanyagokból. A forradalmi megoldás véglegesítéséhez nemzetközi együttműködésre is nyitott tudósok szerint a találmányuk egy napon humán betegekbe is beültethető lesz, jelentősen csökkentve a fertőzések veszélyét és gyorsítva a felépülést.
Hosszútávon döbbenetesen kevés cég éli túl a generációváltást. A lehetséges megoldásokról kritikusan fontos beszélni ezekben az években, amikor nagyon nagy létszámú hazai vállalatvezető éri el a nyugdíjkorhatárt, és nem biztos, hogy van koncepciója a gyeplő átadására. Laczkó Péter, a Lawrence & Bennet tulajdonos-vezérigazgatója bemutatja, milyen alapvető stratégiákat kell alkalmazni, hogy megmeneküljenek az évtizedek alatt felépített családi vállalkozások és az élethosszig végzett munkával összeszedett örökségek. A szakembernek arra is van válasza, hogy milyen módon folytassa a munkát egy cég, ha a leköszönő vezetőt már biztosan nem követi családtag.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS