Megvan a kapcsolat az ultrafeldolgozott élelmiszer és a rák között

Megvan a kapcsolat az ultrafeldolgozott élelmiszer és a rák között
2023. 11. 28., 14:10

Kimutatták, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszer-bevitel igenis növeli az ajak- és torokrák kialakulásának kockázatát, de nem csak azért, mert a fogyasztása elhízással jár. A következtetéshez 450 ezer felnőtt életmódját követték 14 éven át.

A Bristoli Egyetem és a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) tudósainak új tanulmánya szerint a több ultrafeldolgozott élelmiszer (UPF) fogyasztása összefüggésbe hozható az ajak-, torok- és nyelőcsőrák kialakulásának fokozott kockázatával. A kutatás 450.111 felnőtt táplálkozási és életmódbeli szokásait vizsgálta, mintegy 14 éven át. A European Journal of Nutrition folyóiratban bemutatott munkájuk talán legmeglepőbb felfedezése az, hogy a magas UPF-fogyasztásból eredő elhízás nem az egyetlen tényező, amely hozzájárul a rákos megbetegedésekhez.

„Az UPF-eket több megfigyelési tanulmányban is összefüggésbe hozták a túlsúllyal és a testzsír növekedésével. Ennek van is értelme, hiszen általában finomak, kényelmesen beszerezhetők és olcsók, ami kedvez a nagy adagok és a túlzott kalóriamennyiség fogyasztásának” – magyarázta Fernanda Morales-Berstein, a Bristoli Egyetem doktorandusza, egyben a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: az elemzés kimutatta, hogy az UPF-ek fogyasztása és a felső emésztőrendszeri rákos megbetegedések közötti kapcsolat nem feltétlenül függ össze a testtömegindexszel vagy a derék-csípő aránnyal.

A csoport eredményei szerint 10 százalékkal több UPF fogyasztása 23 százalékkal növeli a fej-nyaki daganat és 24 százalékkal a nyelőcső adenokarcinóma kockázatát. Az UPF-fogyasztás és a felső emésztőrendszeri rák közötti statisztikai kapcsolatnak viszont csak egy apró része magyarázható a testzsír növekedésével, amiből a tudósok arra következtetnek, hogy az akár végzetes betegségek kialakulásában más mechanizmusok is szerepet játszhatnak.

Az UPF-ek nagy arányban tartalmaznak adalékanyagot, tartósítószert, ízesítőt, színezéket, emulgeálószert, és ezek mind károsak lehetnek az emberi szervezetre, függetlenül attól, hogy okoznak-e súlygyarapodást. A kutatók úgy vélik, a csomagolás és gyártási folyamat is hibás lehet, hiszen mérgező vegyi anyagok kerülnek az élelmiszerekbe.

A Bristoli Egyetem és az IARC közölte: további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megtalálják az összes olyan mechanizmust, ami magyarázatot adhat a rák és az UPF-ek között megfigyelt kapcsolatra. Mivel önmagában az elhízás nem adott magyarázatot az összefüggésre, Morales-Berstein azt gondolja, „a kizárólag testsúlycsökkentő kezelések és például a Semaglutid szedése nem valószínű, hogy nagymértékben hozzájárulna a megelőzéshez”.

Az általános jó közérzet fokozása érdekében az egészségügyi szakemberek gyakran javasolják a kiegyensúlyozott étrendre való összpontosítást. Ez minimálisan feldolgozott, teljes értékű élelmiszereket, például gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, sovány fehérjéket és egészséges zsírokat tartalmaz. Az UPF-ek csökkentett használatát ezzel egyidőben pozitív lépésnek tekintik a táplálkozási szokások javítása és a táplálkozással kapcsolatos egészségügyi problémák elkerülése felé.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció. Fotó: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024. 12. 06., 09:05
2024-ben a mezőgazdaság teljes kibocsátása 4,0 ezer milliárd forint felett alakult, az előző évitől 8,0 százalékkal maradt el; a növénytermesztés volumene 11 százalékkal kisebb, az állattenyésztésé 4,9 százalékkal nagyobb volt – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2024-12-07 08:07:00
Az utazási kedv 2024-ben csúcsra járatja az utasbiztosításokat, és az egészségüket, nyugdíjukat is jóval többen igyekeznek bebiztosítani. Megtörtént az is, amire másfél évtizede nem volt példa: újra növekszik az életbiztosítások száma – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

Idén már ötödik alkalommal rendezték meg Az Év Szaloncukra versenyt, amin az összes hazai szaloncukrokat gyártó cukrászda és gyártó szaloncukrai ringbe szállhattak.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS