Megvan a kapcsolat az ultrafeldolgozott élelmiszer és a rák között

Megvan a kapcsolat az ultrafeldolgozott élelmiszer és a rák között
2023. 11. 28., 14:10

Kimutatták, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszer-bevitel igenis növeli az ajak- és torokrák kialakulásának kockázatát, de nem csak azért, mert a fogyasztása elhízással jár. A következtetéshez 450 ezer felnőtt életmódját követték 14 éven át.

A Bristoli Egyetem és a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) tudósainak új tanulmánya szerint a több ultrafeldolgozott élelmiszer (UPF) fogyasztása összefüggésbe hozható az ajak-, torok- és nyelőcsőrák kialakulásának fokozott kockázatával. A kutatás 450.111 felnőtt táplálkozási és életmódbeli szokásait vizsgálta, mintegy 14 éven át. A European Journal of Nutrition folyóiratban bemutatott munkájuk talán legmeglepőbb felfedezése az, hogy a magas UPF-fogyasztásból eredő elhízás nem az egyetlen tényező, amely hozzájárul a rákos megbetegedésekhez.

„Az UPF-eket több megfigyelési tanulmányban is összefüggésbe hozták a túlsúllyal és a testzsír növekedésével. Ennek van is értelme, hiszen általában finomak, kényelmesen beszerezhetők és olcsók, ami kedvez a nagy adagok és a túlzott kalóriamennyiség fogyasztásának” – magyarázta Fernanda Morales-Berstein, a Bristoli Egyetem doktorandusza, egyben a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: az elemzés kimutatta, hogy az UPF-ek fogyasztása és a felső emésztőrendszeri rákos megbetegedések közötti kapcsolat nem feltétlenül függ össze a testtömegindexszel vagy a derék-csípő aránnyal.

A csoport eredményei szerint 10 százalékkal több UPF fogyasztása 23 százalékkal növeli a fej-nyaki daganat és 24 százalékkal a nyelőcső adenokarcinóma kockázatát. Az UPF-fogyasztás és a felső emésztőrendszeri rák közötti statisztikai kapcsolatnak viszont csak egy apró része magyarázható a testzsír növekedésével, amiből a tudósok arra következtetnek, hogy az akár végzetes betegségek kialakulásában más mechanizmusok is szerepet játszhatnak.

Az UPF-ek nagy arányban tartalmaznak adalékanyagot, tartósítószert, ízesítőt, színezéket, emulgeálószert, és ezek mind károsak lehetnek az emberi szervezetre, függetlenül attól, hogy okoznak-e súlygyarapodást. A kutatók úgy vélik, a csomagolás és gyártási folyamat is hibás lehet, hiszen mérgező vegyi anyagok kerülnek az élelmiszerekbe.

A Bristoli Egyetem és az IARC közölte: további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megtalálják az összes olyan mechanizmust, ami magyarázatot adhat a rák és az UPF-ek között megfigyelt kapcsolatra. Mivel önmagában az elhízás nem adott magyarázatot az összefüggésre, Morales-Berstein azt gondolja, „a kizárólag testsúlycsökkentő kezelések és például a Semaglutid szedése nem valószínű, hogy nagymértékben hozzájárulna a megelőzéshez”.

Az általános jó közérzet fokozása érdekében az egészségügyi szakemberek gyakran javasolják a kiegyensúlyozott étrendre való összpontosítást. Ez minimálisan feldolgozott, teljes értékű élelmiszereket, például gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, sovány fehérjéket és egészséges zsírokat tartalmaz. Az UPF-ek csökkentett használatát ezzel egyidőben pozitív lépésnek tekintik a táplálkozási szokások javítása és a táplálkozással kapcsolatos egészségügyi problémák elkerülése felé.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció. Fotó: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS