Szappanos Péter: Az ésszerűtlen emberek viszik előre a világot

Szappanos Péter: Az ésszerűtlen emberek viszik előre a világot
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 10. 28., 09:00

Az üzleti életben is a brutális őszinteség az alapja mindennek – mondta az Üzletemnek Szappanos Péter, a Pápai Hús Kft. ügyvezetője.

Szappanos Péter terveiközött szerepel egy új gyár felépítése az alapoktól a sikeres üzemeltetésig. Igyekszik megismerni a piac többi szereplőjét, kíváncsi a gondolkodásukra, a motivációjukra. Ha érdekli, hogy Péter miért lenne szívesen egy profi focicsapat menedzsere, a választ megtalálja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 342. interjújában.

Mit tart karrierje csúcsának? 

– Mindenképpen a Pápai Hús transzformációját, hiszen egy „futottak még” húsfeldolgozó kategóriából hoztuk fel, hoztuk vissza az ország egyik leginnovatívabb élelmiszergyártó cégévé. 

Milyen távra tervez? 

– Mindig az adott feladatnak megfelelő időhorizonton tervezek. Ami biztos, hogy a következő néhány napra vagy egy-két hétre mindig van részletes és pontos cselekvési tervem. Ehhez kapcsolódva van stratégiai koncepcióm is, amelyben a feladat legfontosabb mérföldköveit időrendben követem és szem előtt tartom. Hitem szerint a lényeg a tervezésen van, nem pedig a terveken. Ha a tervezés közben előre feltérképezzük a mozgatórugókat, meglátjuk a lehetséges összefüggéseket, akkor bármilyen előre nem várt változásra jobban tudunk reagálni. Van két, nagyon ideillő kedvenc idézetem, ami ezt igazán jól összefoglalja: „Még soha nem láttam olyan haditervet, ami túlélte volna a találkozást az ellenséggel.” A másik pedig így szól: „A tervek használhatatlanok, de a tervezés mindent megér.”

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján? 

– Egy új gyár létrehozása a tervezéstől kezdve a felépítésen át egészen a sikeres működésig.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet? 

– E tekintetben nagyon szerencsés vagyok, hiszen életem során számos sikeres és inspiráló embertől tanulhattam. De olyan nehéz összehasonlítani a különböző tanítások értékét, hogy azt gondolom, nem lenne fair bárkit név szerint kiemelnem, hiszen a maguk területén mind valami rendkívülit tettek le az asztalra, és inspiráltak engem. Valójában nem nagyon volt olyan ember, akitől – ha huzamosabb ideig kapcsolatban voltunk – ne tanultam volna valamit, amit aztán tovább vittem magamban.

Mivel motiválja a kollégáit? 

– Nagy autonómiát adok a csapatom tagjainak, akik így megélhetik az önmegvalósítás és kreativitás élményét. Ez szerintem ritka a nagyobb szervezeteknél. A szokványostól eltérő megközelítéseket, ötleteket, megoldásokat el is várom a kollégáktól. Magamat „unreasonable man”-nek tartom. A kifejezést George Bernard Shaw-tól kölcsönöztem. Ő azt mondta, hogy csak az észszerűtlen emberek viszik előbbre a világot, mert ők magukhoz igazítják a környezetüket, míg az észszerűek igazodnak hozzá. Ebben az értelemben mi is ésszerűtlen emberek voltunk, amikor egy tradicionális húsipari cégnél vegán húspótló termékek gyártásába kezdtünk.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen? 

– Profi focicsapat menedzsere szívesen lennék. Hatalmas és izgalmas kihívás lehet maximalizálni az elért eredményt, mindeközben figyelni a csapat összhangjára, figyelembe venni a játékosok egyéni adottságait, a pénzügyi lehetőségeket, a taktikát, a különböző motivációs eszközöket. Megnézném, ebben hogyan állom meg a helyem.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait? 

– Hiszek a személyes kontaktus erejében. Konferenciákon, szakmai összejöveteleken igyekszem megismerkedni a többi piaci szereplővel, és közben megérteni gondolkodásukat, motivációikat, valamint aspirációikat, hogy minél több, velük kapcsolatos, potenciális win-win szituáció ötlete születhessen meg. Ezen kívül szerintem az üzleti életben is mindennek az alapja a brutális őszinteség.

Mire sajnálja az idejét? 

– A hétköznapi cikkek bevásárlására.

Mivel lehet felbosszantani? 

– Amikor egy jól megalapozott és helyes döntést, ami abban a szituációban teljesen indokolt volt, utólag, a tények ismeretében megkérdőjeleznek. Mondok egy sarkított példát: ha évekig fizetjük az autónkra a drága casco biztosítást, de semmilyen kár nem történik, és utólag valaki azt mondja, hogy feleslegesen fizettük a biztosítást.  Minden ehhez hasonló kritika, utólagos okoskodás felbosszant.

Milyen önkéntes munkát vállalna? 

– Az önkénteskedés már most is a mindennapjaim része. Március óta a Corvinus egyetem Alumni Ambassadorja vagyok, ami megtisztelő és motiváló feladat, hiszen ezzel annak a szellemi közösségnek lehetek az aktív, formáló tagja, amelyben a szakmai tudásom alapjait egykor elsajátítottam. Emellett már több éve mentorálok számos tehetséges fiatalt, akiket így vagy úgy utamba sodort az élet. Igyekszem a fiatalokat inspirálni, tanítani, és magam is tanulni tőlük.

Mire nem sajnálja a pénzt? 

– A minőségi élelmiszerre, és bármilyen, nem hozzáadott értékű feladat automatizálására, vagy éppen az adott feladat delegálásának megszervezésére a szakmai és a magánéletemben sem sajnálom a pénzt.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni? 

– A tenisz. Mind az aktív játék, mind a tévéközvetítések nézése. Ilyenkor csak a játékot élvezem.

(Fotók: Pápai Hús)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.