Kevesebb marhát, sertést és baromfit vágtak le a vágóhidakon tavaly

Kevesebb marhát, sertést és baromfit vágtak le a vágóhidakon tavaly
2023. 03. 07., 21:09

A magyarországi vágóhidakon 97,9 ezer szarvasmarhát vágtak le 2022-ben, 10,4 százalékkal kevesebbet az előző évinél. Sertésből 4 millió 532 ezret, ez 6,9 százalékos csökkenés, baromfiból pedig 207,8 millió darabot, ami 11 százalékkal marad el a 2021. évitől – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet összesítéséből.

A levágott baromfi élősúlya összesen 634,7 ezer tonna, vágott súlya (tisztított, bontott súly) 479,9 ezer tonna volt 2022-ben. A baromfi túlnyomó részét (84 százalékot) a csirke tette ki, amelyből 175,1 milliót vágtak, 5,8 százalékkal kevesebbet az előző évinél. A baromfifélék csoportjában a liba- és a kacsavágás jelentősen, 35, illetve 37 százalékkal esett vissza, a pulykavágás 10 százalékkal csökkent 2021-hez viszonyítva.

A magyarországi vágóhidakon tavaly levágott 4,532 millió sertés élősúlya összesen 532 ezer tonna, hasított súlya 428 ezer tonna volt, mindkét adat több mint 7 százalékkal maradt el az előző évitől. A sertésvágás élősúlyban havonta átlagosan 44 ezer tonna felett alakult, a legmagasabb havi érték, a májusi meghaladta a 48 ezer tonnát.

A sertésvágáson belül az anyakocák vágása erőteljesen, 25,5 százalékkal visszaesett, az előző évi 88,7 ezerről 60 ezer darabra.

Szarvasmarhából 97,9 ezret vágtak le tavaly. A levágott állatok élősúlya 49,9 ezer, hasított súlya 25,7 ezer tonna volt, előbbi 11,5 százalékos, utóbbi 11,2 százalékos csökkenést jelent. A marhavágás élősúlyban havonta átlagosan 4100 tonna felett alakult 2022-ben, a legmagasabb havi érték az áprilisi volt, ami meghaladta a 4900 tonnát.

A levágott szarvasmarhák 62 százaléka tehén, 19 százaléka bika volt. A tehenek vágása 9,5 százalékkal, az üszőké 4,4 százalékkal, a bikáké 13,7 százalékkal csökkent darabszámban 2021-hez képest.

Juhból 42,4 ezret vágtak le tavaly, ez 12 százalékos éves csökkenés. Anyajuhból több mint 5400 darabot vágtak, összesen 263 tonna élősúlyban. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 10. 04., 09:04
Az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal csökkent, az egy évvel korábbitól – a munkanapok számát figyelembe véve – 4,1 százalékkal maradt el az ipari termelés volumene 2024. augusztusban. Az ipari termelés az év első nyolc hónapjában 3,8 százalékkal volt kisebb, mint 2023 azonos időszakában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Bár a neobankok és a nemzetközi trendek azt erősítik, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások vezetői ne pénzügyi operatív teendőkbe öljék a drága idejüket ahelyett, amihez igazán értenek, az ehhez szükség digitális megoldások hazánkban még nem vagy csak ritkán hozzáférhetőek. Lemák Gábor, a FinTechShow-t szervező FinTech Group társalapítója ezért tartja fontosnak, hogy a rendezvényükön megvizsgálhatják: ki, hogyan és mit tehet azért, hogy a mikrovállalkozások és kkv-k pénzügyei sokkal egyszerűbben intézhetőek legyenek. Rá is mutatott néhány olyan digitális gyakorlatra, ami kellően jövőbe mutató ahhoz, hogy a hazai vállalkozások is alkalmazzák végre.
A vendéglátóipari vezetők részéről a feladatok delegálásának hiánya az egyik legsúlyosabb probléma, ami miatt nehezen áll talpra az ágazat a COVID utáni években. Továbbra is érezteti hatását, hogy a pandémia szétverte a jól kialakult szakmai közösségeket, a vendéglátósok már nem vagy alig járnak össze eszmecserére és a tudás átadására, amiből pedig kölcsönösen, mindenki profitálhatna. Persze erre a helyzetre is van megoldás: hozzá kell látni a céges mikroközösségek, aztán a nagyobb együttműködések felépítéséhez – osztotta meg a BizniszPlusz csatornával Gréczi Szilárd, a Skill Trade operatív és projektmenedzsere.
A legtöbb munkavállaló nem díjazná, ha a home office határait szűkebbre szabná a munkahelyük, de a felük csak emiatt azért nem mondana fel – legalábbis rögtön. A cégek nem kapkodnak a keretek módosításával, amit valószínűleg jól tesznek, pedig az alkalmazottakat aligha érné váratlanul. Milyen arányban morzsolódnának le a dolgozók a távmunka elvételével? Milyen előnyeit és hátrányait érzik a pandémiából örökölt gyakorlatnak napjainkban? A Profession.hu felmérte, Dencső Blanka piackutatási és üzletfejlesztési szakértő pedig összefoglalta, mire érdemes számítani home office fronton a közeljövőben.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS