Borászat

Itt találod az összes cikket a „borászat” témában!

Külső laborokat is bevonna a Nébih a borászati vizsgálatokhoz

Külső laborokat is bevonna a Nébih a borászati vizsgálatokhoz

A közös munka megkezdődött egy, a feladatra jelentkező nem állami laboratóriummal együttműködésben.
2023. 09. 16., 17:19
1,6 milliárd forint támogatás borlepárlásra

Az Agrárminisztérium 1,6 milliárd forintos keretösszeggel támogatást biztosít a borászatok számára védett eredetű rozé- vagy vörösborok lepárlására a borpiaci nehézségek kezelése érdekében.

2023. 08. 30., 12:52
Idén jóval többet kellett növényvédelemre költeni a szőlészetekben

A tavalyi aszály után idén a gombák és a kártevők nehezítik a borászok életét. Az Erste Agrár Kompetencia Központ előrejelzése szerint a tavalyinál nagyobb lesz a szőlő termésmennyisége, és az ára is emelkedhet idén, viszont átlagosan alig 10 százalékkal.

2022. 10. 19., 15:12
Új bortörvény segíti a szőlő- és bortermelőket

Magyarországon mintegy 30 ezer szőlész, valamint borász tevékenykedik. Minőségi előrelépést jelent az ágazat számára az új borpiaci szabályozás, amely a hatósági eljárások újragondolásával és elektronikus ügyintézési lehetőséggel segíti az adminisztrációs terhek csökkentését.

2022. 09. 08., 12:11
Simkó Sándor: Hosszú távon kívánjuk megőrizni piacképességünket

A borászatok helyzete talán sohasem volt annyire kiszámíthatatlan, mint napjainkban, mégis megpróbálunk minden tervet úgy alakítani, hogy hosszú távon piacképesek és lendületesek maradjunk – mondta az Üzletemnek Simkó Sándor szőlész-borász, a Simkó Pince társalapítója.

2022. 08. 25., 17:22
Külön ellenőrzik a legtöbb szőlőt felvásárló cégeket

Szőlőszüreti ellenőrzés indult csütörtökön.. A hatóságok a szőlőültetvények és a szőlőt feldolgozó borászati üzemek megszokott ellenőrzésén kívül külön ellenőrzik az alacsony alkoholtartalmú borok előállítóit.

2022. 08. 07., 19:17
Agrár vándorbölcsőt adományoztak négy családnak

Habár mennyiség tekintetében nem vehetjük fel a versenyt a nagy bortermelő országokkal, Magyarország a borok minőségét nézve már ma is egyértelműen bornagyhatalomnak tekinthető.

2021. 10. 14., 14:45
1,5 milliárd forintra pályázhatnak a nehéz helyzetbe került borászatok

Október 18. és 26. között lehet igényelni a koronavírus-járvány okozta piaci zavarok miatt nehéz helyzetbe került borászatok számára azt a rendkívüli támogatást, amelynek 1,5 milliárd forintos keretét a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére a kormány biztosította az Agrárminisztérium számára.

2021. 06. 22., 10:00
Pinczés Marianna: A tudatos vásárlók megtalálnak minket

Élelmiszeripari alapanyagainkat hazai termelőktől, illetve uniós gazdaságokból szerezzük be. A magyarországi biogazdaságok számának növekedésével szerencsére itthon is egyre több partnerre találunk – mondta az Üzletemnek Pinczés Marianna, a Grapoila ügyvezető-tulajdonosa.

2021. 04. 23., 15:15
Algoritmus, zeneszerzés, a bor hangja

„Egy nap azon kaptam magam, hogy a fülemhez emeltem a poharam és elgondolkodtam, milyen hangja van ennek a bornak” - idézte fel Alain Coulas, az ATS Studios elnöke a projekt inspirációját.

2021. 04. 15., 11:30
A bikavért szeretik az ázsiai vevők

A jövőben intenzívebbé válhatnak a kínai kapcsolatok a Schieber Pincészetnél, miután a szekszárdi borászat a legutóbbi Asia Wine Trophy-n két arany- és egy ezüstérmet is nyert boraival.

2021. 04. 14., 19:45
Három újabb borászat kapott csillagos értékelést a TokajKalauzban

Április 9-én debütált a kétnyelvű TokajKalauz, mely immár negyedik kiadásával mutatja be a történelmi borvidék csodáit a legizgalmasabb pincéktől a helyi gasztronómián, rendezvényeken és legszebb kirándulóhelyeken át a legjobb szálláshelyekig.

2021. 04. 12., 10:45
Hatalmas hírverés a magyar boroknak

A világ legismertebb borszaklapja, a brit Decanter májusi számában 36 oldalas mellékletben mutatja be a magyar borokat és borvidékeket nemcsak a szigetország, hanem az Egyesült Államok közönségének is.

2021. 02. 10., 12:15
Megváltoztatta a koronavírus-járvány a borturizmust

A szabadba és az online térbe helyezte át a borturizmus eseményeit a koronavírus okozta járványhelyzet, amely tartós trendnek bizonyulhat – véli Schieber Anita, a Schieber Pincészet tulajdonosa és vezetője.

2021. 02. 02., 11:30
A legjobbak közé kerülhet a TokajKalauz

Január végén értesítették világszerte a gasztronómiai kiadványok szerzőit, akik a rangos Gourmand Awardson a Best in the world szintig jutottak.

2021. 01. 22., 18:00
Izgalmasabbak ma Villányban a kisebb nevek

Húsz évvel ezelőtt Villány hallatán a nagy nevek (Bock, Gere, Tiffán, Malatinszky, Vylyan) ugrottak be először, teljes joggal, hiszen ők alapozták meg a borvidék hírnevét, alakították ki a villányi vörösborok stílusát.

2021. 01. 05., 13:00
Badacsonyi és partiumi borok nyerték a 2020-as Magyar Bor Nagydíjat

Fehérbor kategóriában a badacsonyi Villa Sandahl 2017-es Rabbit Periscope Rajnai Rizlingje, a vörösborok között pedig a ménesi Balla Géza Pincészet szintén 2017-es Feketeleányka Selectionje nyerte el a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíjat.

2020. 12. 28., 13:30
Ez lett a legjobb magyar pezsgő a világbajnokságon

2020 a rekordok éve a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon, több mint 1000 pezsgőt értékelt a szakma krémjéből álló zsűri. Az egy hétig tartó virtuális díjátadón37 nagydíjat osztottak ki.

2020. 12. 16., 13:15
Ingyen indíthatnak webshopot borászatok egy magyar megoldással

Az online borvásárlás az e-kereskedelem egészével együtt növekedni látszik: egy friss felmérés szerint a megkérdezettek harmada vásárolt a weben bort az elmúlt hónapokban. Egy új hazai fejlesztés most induló költség nélkül kínál komplett netes kereskedelmi megoldást magyar bortermelőknek.

2020. 12. 08., 18:15
Borbély Tamás lett az Év Bortermelője

Online sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2020” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét.

2020. 11. 24., 16:15
Zsebre vághatjuk Magyarországot

A belföldi turizmus élénkülését támogató, „Magyarország a zsebedben” applikáció „all in one” felületként mindent tud, amire egy hazai utazás során szükség lehet. A magyar nyelvű, ingyenes mobilalkalmazás már letölthető.

2020. 10. 28., 10:45
Nemzetközi borturisztikai díjat nyert a Taste Hungary

Nemzetközi díjat nyert a magyar borok kóstoltatásával és nemzetközi megismertetésével több mint egy évtizede foglalkozó Taste Hungary csapata, a céget többek között a közösségi média innovatív használatáért jutalmazta az angol The Drinks Business magazin.

2020. 10. 14., 16:00
Piknik Kódex szabályozza az Őszi Gasztrosétát Etyeken

A Gasztrosétányon október 24-én és 25-én10.00 órától nyitnak a pinceajtók és a Piknik Kódex útmutatásait betartva, az egyes helyszínek befogadóképességét figyelembe véve várják a kikapcsolódni, kóstolni, e-bike-túrázni vágyókat Etyeken..

2020. 10. 06., 10:00
Akár kiváló évjárat is lehet a 2020-as

Tavalyhoz képest idén minden magyarországi borvidéken később kezdődött a szüret. A szárazság, illetve a tavaszi fagy által érintett fajták esetében 15-20 százalékos terméskiesés várható – mondta Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.

2020. 10. 01., 09:15
Barta Károly: Szegény országban nem illik urizálni

Ha valamibe belekezdünk, mindig kialakul valami vízió a fejemben, hogy az adott cég hol tarthat a következő 10-20 évben – mondta az Üzletemnek Barta Károly, a mádi Barta Pince tulajdonosa.

2020. 09. 09., 11:30
Ötödször ünneplik a juhfarkot a somlói borászok

Október 17-én ötödik alkalommal rendezik meg a somlói borászok összefogásából a Juhfark legnagyobb bemutatóját. Az elmúlt évek legjobb, különböző stílusban elkészített tételeit kóstolhatja meg a közönség.

2020. 09. 03., 14:02
2,2 milliárdnyi támogatási kérelmet nyújtottak be a borászok

A koronavírus-járvány következtében visszaeső turizmus és vendéglátás nyomán a borászok 2,2 milliárd forintnyi támogatási kérelmet nyújtottak be az agrártárcához, amely az eredetileg biztosított, 1,8 milliárd forintos keretet kiegészíti 400 millió forinttal - jelentette be a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár csütörtökön, Etyeken.

2020. 08. 08., 14:30
A Csabagyöngye jelentette a szüret nyitányát

A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével szombaton megkezdődött a szüret Magyarországon – mondta a Varga Pincészet Kft. társtulajdonos-ügyvezetője.

2020. 07. 31., 16:15
1,8 milliárd forintos rendkívüli támogatást kapnak a borászatok

A koronavírus-járvánnyal összefüggő gazdasági hatások alól a szőlő- és borágazat sem mentesült. A turizmus teljes leállása, az éttermek, szórakozóhelyek, rendezvények, szállodák zárva tartása a borfogyasztást is jelentős módon mérsékelte nem csak belföldön, hanem a világ minden pontján.

2020. 07. 24., 17:00
Uniós oltalmat élvez a csopaki bor

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi Csopak vagy Csopaki név alatt termelt borok felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) nyilvántartásába.

2020. 06. 25., 15:15
Bor busszal csábítják a vendégeket Egerbe

Az Egerbe látogató borkedvelőknek kínál lehetőséget az Egri Bor Busz, hogy egy nap több pincészetbe is eljuthassanak, és így jobban megismerhessék a helyi borkultúrát.

2020. 05. 25., 13:45
Megfeleltek az Irsai Olivér borok a Nébih ellenőrzésén

Irsai Olivér borokat vizsgált legújabb Szupermenta tesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a 25 minta mindenben megfelelt a hatósági és a laboratóriumi ellenőrzésen is – közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

2020. 04. 13., 14:30
Ennyit fial a Gál Tibor Borkötvény

Minden évjáratban vannak kihívások, az idei évben mégis minden pincészet nagyobb nehézséggel áll szemben, mint valaha.

2020. 03. 11., 16:00
Tokaji Március Nagykóstoló Budapesten

Csaknem 60 Tokaj-hegyaljai pincészet mintegy 160 borával, külön aszúteremmel és minikurzusokkal várja a közönséget a Tokaji Március Nagykóstoló szombaton a budapesti Corinthia Hotelben.

2020. 03. 06., 13:45
Nagyon jól szerepeltek a könnyed, illatos fehérborok

A Csubák Családi Pincészet, a Koch Csaba Vinart Pincészet, a Paulus Molnár Borház és a Szentpéteri Borpince egy-egy bora kapta a XIX. Országos Syngenta Borversenyen a legjobbaknak járó SynVino-díjakat a verseny siófoki díjátadóján.

2020. 03. 02., 12:15
Márciusban újra hölgyborászok kóstoltatnak

Ismét összejönnek Magyarország nagyszerű borásznői, hogy bemutassák boraikat a közönségnek. A kóstolónak idén is a Sofitel Budapest Chain Bridge ad otthont március 7-én.

2020. 01. 09., 18:00
Ismét Téli Etyeki Piknik január 18-án

Ismét megrendezik a Téli Etyeki Pikniket. A Fejér megyei településen a Gasztrosétányon január 18-án kora délelőttől várják az érdeklődőket, a gasztronómiai kínálat mellett zenei és gyerekprogramokkal is.

2020. 01. 03., 19:00
Magyar Bor Nagydíj 2019 – szigligeti és villányi borok nyertek

Fehér bor kategóriában a hegymagasi Szászi Birtok 2015-ös Szigligeti Kabócás Olaszrizlingje, a vörös borok között pedig a villányi Tiffán's Pincészet Grande Selection 2015-ös házasítása nyerte el a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíjat.

2019. 12. 14., 08:22
Par Excellence: ők lettek idén a legjobbak

Idén is öt kategóriában ítélte oda Par Excellence szakmai díjait a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely immár hatodik éve díjazza a legjobb magyarországi pincészetet, borkereskedőt, boros éttermet, szakírót, valamint oktatót.

2019. 12. 03., 12:30
Ők kapták a SOMLÓÉRT – Tornai Endre emlékdíjat

Alapításának 70., és alapítója, Tornai Endre születésének 95. évfordulója tiszteletére a Tornai Pincészet a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetségével és a Somlói Borrend Egyesülettel közösen 2016-ban létrehozta a SOMLÓÉRT – Tornai Endre emlékdíjat.

2019. 11. 30., 13:00
Magyar hölgy a világ legjobb új generációs borszakértői között

Herczeg Ágnes magyar borszakértő a nemzetközi The Future 50 díj elnyerésével a világ 31 legkiemelkedőbb új generációs borszakértőjének listájára került – jelentette be a WSET (Wine & Spirit Education Trust), valamint az IWSC (International Wine & Spirit Competition).

2019. 10. 22., 09:30
Lehet szavazni a Tornai Endre emlékdíjra

Alapításának 70., és alapítója, Tornai Endre születésének 95. évfordulója tiszteletére a Tornai Pincészet a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetségével és a Somlói Borrend Egyesülettel közösen 2016-ban létrehozta a SOMLÓÉRT – Tornai Endre emlékdíjat.

2019. 05. 31., 13:15
Új életet kezdtek Gere Attila Fricijei

A 2010-es évjárat a vörösborok szempontjából sok kihívást tartogatott, viszont Gere Attila villányi borász ekkor készített először gyöngyözőbort.

2019. 04. 15., 13:15
Budapesten is megkóstolhatja Brad Pitt rozéját

A laikusok számára valószínűleg nem cseng ismerősen a Château Miraval borászat neve. Pedig a francia borászat már 8 éve Angelina Jolie és Brad Pitt tulajdonában van.

2019. 03. 05., 08:00
Elkezdődött a szezon a budafoki pincékben

Újra várja a látogatókat az Európában egyedülálló budafoki pincevilág. Minden hónap első szombatján indulnak a buszok a Bálnától, hogy a vendégek borokat és pezsgőket kóstolhassanak.

2019. 02. 08., 17:45
Itt van a Facebookon kedvelt borászatok listája

Egyre több borászat használja aktívan a közösségi médiát. A Facebookon a legnépszerűbb tíz pincészet rangsorát a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok tette közzé.

2019. 02. 04., 11:00
A február Magyarországon is a furminté

2019 február utolsó hétvégéjén a Balatonon is beköszönt a Furmint Február. Budapesten pedig a Mezőgazdasági Múzeumban február 7-én tartják a Nagy Furmint Kóstolót.

2018. 10. 30., 15:00
Kié lesz a Pannónia Aranygyűrű?

A Pannónia Női Borrend idén is meghirdeti „Pannónia Aranygyűrű” pályázatát, amelyre 35 évnél fiatalabb borászok jelentkezhetnek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Bár a neobankok és a nemzetközi trendek azt erősítik, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások vezetői ne pénzügyi operatív teendőkbe öljék a drága idejüket ahelyett, amihez igazán értenek, az ehhez szükség digitális megoldások hazánkban még nem vagy csak ritkán hozzáférhetőek. Lemák Gábor, a FinTechShow-t szervező FinTech Group társalapítója ezért tartja fontosnak, hogy a rendezvényükön megvizsgálhatják: ki, hogyan és mit tehet azért, hogy a mikrovállalkozások és kkv-k pénzügyei sokkal egyszerűbben intézhetőek legyenek. Rá is mutatott néhány olyan digitális gyakorlatra, ami kellően jövőbe mutató ahhoz, hogy a hazai vállalkozások is alkalmazzák végre.
A vendéglátóipari vezetők részéről a feladatok delegálásának hiánya az egyik legsúlyosabb probléma, ami miatt nehezen áll talpra az ágazat a COVID utáni években. Továbbra is érezteti hatását, hogy a pandémia szétverte a jól kialakult szakmai közösségeket, a vendéglátósok már nem vagy alig járnak össze eszmecserére és a tudás átadására, amiből pedig kölcsönösen, mindenki profitálhatna. Persze erre a helyzetre is van megoldás: hozzá kell látni a céges mikroközösségek, aztán a nagyobb együttműködések felépítéséhez – osztotta meg a BizniszPlusz csatornával Gréczi Szilárd, a Skill Trade operatív és projektmenedzsere.
A legtöbb munkavállaló nem díjazná, ha a home office határait szűkebbre szabná a munkahelyük, de a felük csak emiatt azért nem mondana fel – legalábbis rögtön. A cégek nem kapkodnak a keretek módosításával, amit valószínűleg jól tesznek, pedig az alkalmazottakat aligha érné váratlanul. Milyen arányban morzsolódnának le a dolgozók a távmunka elvételével? Milyen előnyeit és hátrányait érzik a pandémiából örökölt gyakorlatnak napjainkban? A Profession.hu felmérte, Dencső Blanka piackutatási és üzletfejlesztési szakértő pedig összefoglalta, mire érdemes számítani home office fronton a közeljövőben.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS