Fiáth Attila: Optimumra törekszem az életemben

2018. 12. 14., 10:00

A tudás gyarapítására nem sajnálom a pénzt, ahogy finom ételekre és italokra sem – mondja Fiáth Attila az Üzletemnek. A borakadémikus-közgazdász biztos benne: ha hasznosat tud adni üzleti partnerének, akkor tőle vissza is kap.

Fiáth Attilának köszönhetik a Tama Restaurant vendégei a pazar ételekkel harmonizáló szép borokat. Úgy gondolja, bár a borban nagyhatalom országokban nagyobbak a lehetőségek, rá most Magyarországon van inkább szükség. Facebook-oldalán az egyik legfrissebb posztban egy vakkóstoláson részvételre buzdít, mi pedig az olvasót biztatjuk, hogy tartson velünk a 12 kérdés – 12 válasz újabb epizódjában.

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Mindig az optimumra törekszem, nem a maximumra, vagyis nem vagyok csúcshódító. Ha egy szakmai projektben eljutok odáig, amit a magam számára jónak tartom, akkor megállok. Lehet, hogy másnak vezetne még feljebb az út, de én nem lépcsőzök tovább. Amikor egyensúlyban vagyok az életemben, akkor nem erőltetem tovább.

– Milyen távra tervez?

– Csak hosszú távon látom értelmét a tervezésnek. Igaz, előtte át kell gondolni, hogy mibe érdemes belefogni.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nincs ilyen, soha nem is vonzott, hogy bakancslistákat írjak magamnak.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szüleimtől, majd a feleségemtől, valamint egyetemi mentoromtól, kollégámtól, Virág Miklóstól.

– A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Úgy gondolom, hogy a borszakmában most egyértelműen itthon van rám nagyobb szükség. Viszont az is biztos, hogy külföldön, nagy borhatalmaknál nagyobb a kifutási lehetőség.

– Mibe fektetne be? Gondolkodik új vállalkozáson?

– Nem gondolkodom új vállalkozáson. A befektetések számomra pusztán a vagyonmegőrzést jelentik.

– Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót?

– Kicsit unom már, amikor folyamatosan a különböző nehézségeket mantrázzák a munkaerőhiányról, az adóterhekről, az adminisztrációs gondokig. Attól vagyunk vállalkozók, hogy a „tengerünkben” ne evickéljünk, hanem ússzunk. Aki nem „őrül bele”, az a vállalkozó.

– Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

– Sok tudatosság nincsen ebben. A partnerkapcsolataimat az őszinteség jellemzi, ha én tudok valamit adni az üzleti partneremnek, akkor vissza is kapok tőle.

– Mire sajnálja az idejét?

– A felesleges beszélgetésekre. Nem látom értelmét a „találjuk ki közösen, gondolkodjunk együtt” típusú diskurzusoknak, ha a másik úgy érkezik, hogy nincs ötlete, nincs gondolata.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– A tudás gyarapítására. Egyébként ételre és italra sem sajnálom.

– Milyen célra, kiknek adakozna?

– A cégemben ezt a területet elsősorban a feleségem viszi, több szervezetet is rendszeresen támogatunk. Valószínűleg nem szerencsés szó az adakozás, de szívesen adom át a tudásomat, a tapasztalatomat, nevezzük ezt akár mentorálásnak.

– Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Első helyen van a családom! Sok időt töltünk együtt, sokat utazunk, gyűjtjük és megéljük az élményeket. Ha pedig magam vagyok, akkor ott vannak a könyvek: „mindenolvasó” vagyok a szakirodalomtól kezdve az újságokon át a szépirodalomig.

Szerdahelyi Csaba

(A vezető fotón a Tama Restaurant)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS