Váli Péter: Húsz éve hobbi borászként indultam, ma 10 hektáron gazdálkodunk

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 10. 22., 09:15

Úgy érzem, hogy a vendéglátásban már mindent elértem, amiről valaha álmodtam. A borászat területén azonban szeretnék tovább fejlődni – mondta az Üzletemnek Váli Péter, borász, az Eventrend Group társalapítója.

Váli Péternek nagy tervei vannak a szőlészetben-borászatban, olyan nagyok, hogy azok egy életre szólnak. Mint mondja: „Ez egy megvalósult álom, ahol évről évre igyekszem fejlődni és közelebb kerülni a céljaim eléréséhez.” Hogy mi szerepel még Péter szakmai bakancslistáján? Erről is olvashat az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 224. interjújában.

Mit tart karrierje csúcsának?

– Részben azt, hogy részt vehettem a magyar vendéglátóipari élet egyik meghatározó szereplője, az Eventrend Group felépítésében. A másik nagy büszkeség számomra, hogy 2000-ben hobbi borászként indulva belevágtam a borászatom felépítésébe, ma pedig már 10 hektáron gazdálkodhatunk. A mindennapi teendők mellett borászként és szőlészként is részt veszek a borok készítésében, így különösen nagy örömmel tölt el, hogy boraim nagy népszerűségnek örvendenek a hazai kifinomult borrajongók körében – sőt, külföldön is egyre ismertebbek egyes tételek.

Milyen távra tervez?

– Az életre és arra, hogy a 4 gyermekem számára is megteremthessem a lehető legjobb feltételeket.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Úgy érzem, hogy a vendéglátás területén már mindent elértem, amiről valaha álmodtam. A borászat területén azonban szeretnék tovább fejlődni: a célom az, hogy a bio és organikus borok sorában az egyik meghatározó borászat lehessen a miénk itthon. Ami pedig mindennél fontosabb: a gyermekeim számára olyan példát mutatni, hogy önállóan tudjanak boldogulni az életben és megküzdeni a vágyaik megvalósításáért. Magamnak pedig nem is kívánhatnék többet, mint leélni az életemet a feleségemmel, aki nem csak az életben, de a szakmai sikereimben is társam.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Az üzleti életben Nagy Gábortól és Kőrössy Zoltántól. A borászat területén dr. Csizmadia András professzortól és a természettől.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Leginkább példamutatással. A mindennapi munkafolyamatok minden lépésében részt veszek, így együtt éljük meg a munka örömeit és nehézségeit.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– A vendéglátásban kezdtem a szakmai pályafutásom, a 20 éve indult borászat felépítése számomra az új kihívás, ami egy életre szól. Egy megvalósult álom, ahol évről évre igyekszem fejlődni és közelebb kerülni a céljaim eléréséhez.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Személyesen.

Mire sajnálja az idejét?

– Facebookra, az online kapcsolattartásra és a televízióra.

Mivel lehet felbosszantani?

– Kevés dologgal, de a nemtörődömséggel, az erkölcstelenséggel és a hálátlansággal nagyon. A tiszta és hulladékmentes környezet például az egyik szívügyem: a kollégáimmal és a családommal rendszeresen szedjük a szemetet, így egy-egy szemetelő ember látványa nagyon fel tud dühíteni.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Igazából bármilyet. A szemétszedés mellett az ajkai vörösiszap-katasztrófa kirobbanásakor az elsők között voltunk, akik az emberek mentésére siettek. Szeretek segíteni másoknak, de mostanában már inkább a közvetlen környezetemben élőkre fókuszálok.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Nagyon-nagyon jó borokra, kiemelkedő ételekre és élményekre.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A badacsonyi teraszon ülve pipázás és a Kéktúrák, amikor több napon keresztül csak járjuk a természetet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 13., 08:19
Az MNV Zrt. az ingatlan értékesítéseket 2015. szeptemberétől a transzparenciát és a nyilvánosságot biztosító Elektronikus Aukciós Rendszeren (a továbbiakban: EAR) keresztül bonyolítja le. Az EAR az MNV Zrt. honlapján keresztül bárki számára elérhető, a felületen meghirdetett és licitálás alatt álló ingatlanokról az érdeklődők részletesen tájékozódhatnak részvételtől függetlenül.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-20 13:10:44
A kisvállalkozások többségének kihívást jelent az infláció, valamint az energiaárak és az alapanyagárak emelkedése, ami miatt sokan a saját áraikat is növelni kényszerülnek – derült ki a Magyar Bankholding több mint 700 kisvállalkozás megkérdezésével zajló reprezentatív kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS