Váli Péter: Húsz éve hobbi borászként indultam, ma 10 hektáron gazdálkodunk

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 10. 22., 09:15

Úgy érzem, hogy a vendéglátásban már mindent elértem, amiről valaha álmodtam. A borászat területén azonban szeretnék tovább fejlődni – mondta az Üzletemnek Váli Péter, borász, az Eventrend Group társalapítója.

Váli Péternek nagy tervei vannak a szőlészetben-borászatban, olyan nagyok, hogy azok egy életre szólnak. Mint mondja: „Ez egy megvalósult álom, ahol évről évre igyekszem fejlődni és közelebb kerülni a céljaim eléréséhez.” Hogy mi szerepel még Péter szakmai bakancslistáján? Erről is olvashat az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 224. interjújában.

Mit tart karrierje csúcsának?

– Részben azt, hogy részt vehettem a magyar vendéglátóipari élet egyik meghatározó szereplője, az Eventrend Group felépítésében. A másik nagy büszkeség számomra, hogy 2000-ben hobbi borászként indulva belevágtam a borászatom felépítésébe, ma pedig már 10 hektáron gazdálkodhatunk. A mindennapi teendők mellett borászként és szőlészként is részt veszek a borok készítésében, így különösen nagy örömmel tölt el, hogy boraim nagy népszerűségnek örvendenek a hazai kifinomult borrajongók körében – sőt, külföldön is egyre ismertebbek egyes tételek.

Milyen távra tervez?

– Az életre és arra, hogy a 4 gyermekem számára is megteremthessem a lehető legjobb feltételeket.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Úgy érzem, hogy a vendéglátás területén már mindent elértem, amiről valaha álmodtam. A borászat területén azonban szeretnék tovább fejlődni: a célom az, hogy a bio és organikus borok sorában az egyik meghatározó borászat lehessen a miénk itthon. Ami pedig mindennél fontosabb: a gyermekeim számára olyan példát mutatni, hogy önállóan tudjanak boldogulni az életben és megküzdeni a vágyaik megvalósításáért. Magamnak pedig nem is kívánhatnék többet, mint leélni az életemet a feleségemmel, aki nem csak az életben, de a szakmai sikereimben is társam.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Az üzleti életben Nagy Gábortól és Kőrössy Zoltántól. A borászat területén dr. Csizmadia András professzortól és a természettől.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Leginkább példamutatással. A mindennapi munkafolyamatok minden lépésében részt veszek, így együtt éljük meg a munka örömeit és nehézségeit.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– A vendéglátásban kezdtem a szakmai pályafutásom, a 20 éve indult borászat felépítése számomra az új kihívás, ami egy életre szól. Egy megvalósult álom, ahol évről évre igyekszem fejlődni és közelebb kerülni a céljaim eléréséhez.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Személyesen.

Mire sajnálja az idejét?

– Facebookra, az online kapcsolattartásra és a televízióra.

Mivel lehet felbosszantani?

– Kevés dologgal, de a nemtörődömséggel, az erkölcstelenséggel és a hálátlansággal nagyon. A tiszta és hulladékmentes környezet például az egyik szívügyem: a kollégáimmal és a családommal rendszeresen szedjük a szemetet, így egy-egy szemetelő ember látványa nagyon fel tud dühíteni.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Igazából bármilyet. A szemétszedés mellett az ajkai vörösiszap-katasztrófa kirobbanásakor az elsők között voltunk, akik az emberek mentésére siettek. Szeretek segíteni másoknak, de mostanában már inkább a közvetlen környezetemben élőkre fókuszálok.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Nagyon-nagyon jó borokra, kiemelkedő ételekre és élményekre.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A badacsonyi teraszon ülve pipázás és a Kéktúrák, amikor több napon keresztül csak járjuk a természetet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-11 16:10:00
Míg a „scoring” csak bizonyos feltételek mellett megengedett, a fennálló tartozás elengedésére vonatkozó információk huzamos ideig történő tárolása ellentétes az általános adatvédelmi rendelettel– mondta ki ítéleteiben az Európai Unió Bírósága.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS