Váli Péter: Húsz éve hobbi borászként indultam, ma 10 hektáron gazdálkodunk

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 10. 22., 09:15

Úgy érzem, hogy a vendéglátásban már mindent elértem, amiről valaha álmodtam. A borászat területén azonban szeretnék tovább fejlődni – mondta az Üzletemnek Váli Péter, borász, az Eventrend Group társalapítója.

Váli Péternek nagy tervei vannak a szőlészetben-borászatban, olyan nagyok, hogy azok egy életre szólnak. Mint mondja: „Ez egy megvalósult álom, ahol évről évre igyekszem fejlődni és közelebb kerülni a céljaim eléréséhez.” Hogy mi szerepel még Péter szakmai bakancslistáján? Erről is olvashat az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 224. interjújában.

Mit tart karrierje csúcsának?

– Részben azt, hogy részt vehettem a magyar vendéglátóipari élet egyik meghatározó szereplője, az Eventrend Group felépítésében. A másik nagy büszkeség számomra, hogy 2000-ben hobbi borászként indulva belevágtam a borászatom felépítésébe, ma pedig már 10 hektáron gazdálkodhatunk. A mindennapi teendők mellett borászként és szőlészként is részt veszek a borok készítésében, így különösen nagy örömmel tölt el, hogy boraim nagy népszerűségnek örvendenek a hazai kifinomult borrajongók körében – sőt, külföldön is egyre ismertebbek egyes tételek.

Milyen távra tervez?

– Az életre és arra, hogy a 4 gyermekem számára is megteremthessem a lehető legjobb feltételeket.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Úgy érzem, hogy a vendéglátás területén már mindent elértem, amiről valaha álmodtam. A borászat területén azonban szeretnék tovább fejlődni: a célom az, hogy a bio és organikus borok sorában az egyik meghatározó borászat lehessen a miénk itthon. Ami pedig mindennél fontosabb: a gyermekeim számára olyan példát mutatni, hogy önállóan tudjanak boldogulni az életben és megküzdeni a vágyaik megvalósításáért. Magamnak pedig nem is kívánhatnék többet, mint leélni az életemet a feleségemmel, aki nem csak az életben, de a szakmai sikereimben is társam.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Az üzleti életben Nagy Gábortól és Kőrössy Zoltántól. A borászat területén dr. Csizmadia András professzortól és a természettől.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Leginkább példamutatással. A mindennapi munkafolyamatok minden lépésében részt veszek, így együtt éljük meg a munka örömeit és nehézségeit.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– A vendéglátásban kezdtem a szakmai pályafutásom, a 20 éve indult borászat felépítése számomra az új kihívás, ami egy életre szól. Egy megvalósult álom, ahol évről évre igyekszem fejlődni és közelebb kerülni a céljaim eléréséhez.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Személyesen.

Mire sajnálja az idejét?

– Facebookra, az online kapcsolattartásra és a televízióra.

Mivel lehet felbosszantani?

– Kevés dologgal, de a nemtörődömséggel, az erkölcstelenséggel és a hálátlansággal nagyon. A tiszta és hulladékmentes környezet például az egyik szívügyem: a kollégáimmal és a családommal rendszeresen szedjük a szemetet, így egy-egy szemetelő ember látványa nagyon fel tud dühíteni.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Igazából bármilyet. A szemétszedés mellett az ajkai vörösiszap-katasztrófa kirobbanásakor az elsők között voltunk, akik az emberek mentésére siettek. Szeretek segíteni másoknak, de mostanában már inkább a közvetlen környezetemben élőkre fókuszálok.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Nagyon-nagyon jó borokra, kiemelkedő ételekre és élményekre.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A badacsonyi teraszon ülve pipázás és a Kéktúrák, amikor több napon keresztül csak járjuk a természetet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-07 20:11:44
A rendezvény már messze túlmutat a whiskyk világán, sokkal több annál, mint egy hagyományos whiskymustra és whiskykóstoló. A Whisky Show-n évek óta a whiskyk mellett egyéb prémiumpárlatokat is kiállítanak, illetve kóstolhatnak a vendégek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A rendezvény már messze túlmutat a whiskyk világán, sokkal több annál, mint egy hagyományos whiskymustra és whiskykóstoló. A Whisky Show-n évek óta a whiskyk mellett egyéb prémiumpárlatokat is kiállítanak, illetve kóstolhatnak a vendégek.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS