1,8 milliárd forintos rendkívüli támogatást kapnak a borászatok

2020. 07. 31., 16:15

A koronavírus-járvánnyal összefüggő gazdasági hatások alól a szőlő- és borágazat sem mentesült. A turizmus teljes leállása, az éttermek, szórakozóhelyek, rendezvények, szállodák zárva tartása a borfogyasztást is jelentős módon mérsékelte nem csak belföldön, hanem a világ minden pontján.

A magyar kormány az EU tagállamai közül az elsők között reagált a problémára. A tavasz folyamán meghirdetett krízislepárlás intézkedés célja az eladhatatlanná, vagy nehezen értékesíthetővé vált borászati termékek készleteinek csökkentése volt, míg a 2019. évben bevezetett szőlőültetvényekben végzett zöldszüret támogatás 2020-ra való kiterjesztése a felesleges szőlőmennyiségek kivonása mellett biztonsági hálót nyújt azon szőlőtermelők számára, akik nem tudják időben elhelyezni az idei évi termésüket.

A most elinduló harmadik intézkedést a kormány által a Gazdaságvédelmi Alapból az Agrárminisztérium részére rendelkezésre bocsátott 25 milliárd forintos többletforrás terhére meghirdetett Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program részeként 1,8 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg a tárca. Az intézkedés célzottan azon kis- és közepes méretű borászatokat segíti vissza nem térítendő támogatás formájában, akik a saját maguk által megtermelt szőlőből bort állítanak elő, és akik zömében a vendéglátás és szálloda (HORECA) szektorba, illetve helyben, közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik termékeiket, hiszen a legnagyobb bevételkiesés őket érinti.

Egy kérelmező legfeljebb harminc hektár támogatható terület után nyújthat be támogatási kérelmet. A támogatási összeg maximum 600 ezer forint/hektár, amely összeget meg kell szorozni a HORECA/közvetlen értékesítés teljes értékesítéshez képesti arányával. A támogatás igénybevételével a borászat vállalja, hogy legalább a támogatás alapjául szolgáló saját területről idén is betakarítja a termést és abból borászati terméket készít. Az a termelő jogosult a rendelet szerinti átmeneti támogatásra, aki vagy amely a borászati termékeinek legalább 20%-át (mennyiségben) a 2018/2019. borpiaci évben a fogyasztó részére közvetlenül a pincészetén keresztül, vagy valamely belföldi HORECA-szektorbeli vállalkozás részére közvetlenül vagy közvetetten értékesítette.

A Magyar Államkincstárhoz elektronikusan lehet a támogatási kérelmeket benyújtani, amely a 2020. augusztus 10-e és augusztus 24-e között beérkezett, szabályos igényléseket összesíti, és legkésőbb 2020. december 31-éig megállapítja a támogatás összegét.

A részletek itt érhetők el. (AM Sajtóiroda)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 15:10:00
A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10–15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.
2024-06-12 12:00:31
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei hegyes-erős paprikák vetőmagjait vizsgálták: a termékteszt megnyugtató eredménnyel zárult.
2024-06-12 11:10:01
A nem túl rózsás gazdasági kilátások és a finanszírozás, a pályázatok hiánya visszafogja a vállalatok innovációs kedvét. Így elsősorban belső hatékonyságuk javítására és ügyfeleik jobb kiszolgálására összpontosítanak – mondja Németh Balázs, a K&H innovációs igazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei hegyes-erős paprikák vetőmagjait vizsgálták: a termékteszt megnyugtató eredménnyel zárult.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS