Simkó Sándor: Hosszú távon kívánjuk megőrizni piacképességünket

Simkó Sándor: Hosszú távon kívánjuk megőrizni piacképességünket
2022. 09. 08., 12:11

A borászatok helyzete talán sohasem volt annyire kiszámíthatatlan, mint napjainkban, mégis megpróbálunk minden tervet úgy alakítani, hogy hosszú távon piacképesek és lendületesek maradjunk – mondta az Üzletemnek Simkó Sándor szőlész-borász, a Simkó Pince társalapítója.

Simkó Sándor talán azt tartja legnagyobb sikerének, hogy lányával megszerettette a szakmát, aki lassan átveszi a stafétabotot, a munkában pedig olasz férje is segíti. Annak idején külső befektetők nélkül kezdték a vállalkozói életet, s ma már ott tartanak, hogy az ország egyik legismertebb családi borászataként dolgoznak és várják kóstolóra a Tokaj-Hegyalján kirándulókat. Ha az is érdekli, hogy Sándor kitől tanulta a legtöbbet, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 434. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Nem könnyű kérdés egyből az elején, mivel hirtelen több minden is bevillan: sok-sok nagyszerű eredménnyel szereplő borunk szakmai elismerése, a Vinagora 2020-on „Az év családi pincészete” díj, az idei két nagyarany érem az Országos Borversenyen, mi több, az eszenciánk megkapta a legjobb természetes édesbor elismerést! Erre mind-mind nagyon büszke vagyok. Talán a legnagyobb sikernek mégis azt tartom, hogy Kitti lányommal sikerült annyira megszerettetni ezt a szakmát, hogy most már lassan átveszi a stafétát a pincészetnél, amelyben szerencsére férje is támogatja. Gábor fiam nem teljesen ebben az irányban tevékenykedik, de szükség esetén ő is mindenben helyt áll.

Milyen távra tervez?

– Sohasem gondolkodtam rövid távon, és ez a most sincs másként. A jövőbe ugyan nem látunk, a borászatok (mint minden egyéb) helyzete talán sohasem volt ennyire kiszámíthatatlan, mint napjainkban, mégis megpróbálunk a családi pincészetnél közösen, együtt, minden beruházást, tervet úgy alakítani, hogy hosszú távon piacképesek és lendületesek maradjunk.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Földrajzi tekintetben: Kalifornia – Napa-völgy. Szőlészeti, borászati téren pedig a mindennapokban még nagyon sok minden van előttünk.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Emberségből és szakmaszeretetből egykori főnökömtől, Jámbor Gyuri bácsitól. Mint első generációs vállalkozó, talán az Élettől. Annak idején olyanra vállalkoztunk, ami addig számunkra ismeretlen volt. Nem állt mögöttünk tehetős családi támogatás, külső befektető, nem ismertük egy vállalkozás előnyeit, nehézségeit. Pusztán hatalmas lelkesedéssel, fiatalos lendülettel haladtunk folyamatosan előre, hol könnyebben, hol pedig nehezebben.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Igyekszem példamutatással, elismeréssel, de valljuk be, azért a legnagyobb motivációs erő mindig anyagi jellegű.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Világ életemben szerettem volna valamilyen formában foglalkozni fiatalokkal és sporttal.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Mostanában már inkább a régi partnerekkel tartom a kapcsolatot, az új üzletek kutatását a fiatalokra bízom.

Mire sajnálja az idejét?

– Az adminisztrációra rettenetesen, de a vásárlás is távol áll tőlem. Szerencsére ezt a terhet a család hölgy tagjai tökéletesen leveszik a vállamról.

Mivel lehet felbosszantani?

– Lustasággal és ésszerűtlen cselekedetekkel.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Bármit, ami a természettel, tisztább környezet létrehozásával kapcsolatos.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Sportra, családi utazásokra, síelésre, kirándulásokra.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A foci, a foci… és megint csak a foci!

(Fotók: Simkó Pince)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-04 21:09:00
2023-ban a kötelező béremelésen kívül a cégek 60 százaléka nem emelte munkavállalóinak bérét, minden negyedik cégnél viszont legalább 10 százalékos béremelés történt a januári emelésen felül – derül ki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és az Egyensúly Intézet közös felméréséből.
2023-10-04 20:09:00
A szelektív hulladékgyűjtés támogatása érdekében a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. néhány éven belül több mint 60-nal, 362-re növeli a hulladékudvarok számát; minden 10 ezer lakosúnál nagyobb településen lesz hulladékudvar, a korábbihoz képest hosszabb nyitvatartással – tájékoztatott a Mol.
2023-10-04 17:39:00
A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma.