A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) együttműködésben az Agrárminisztériummal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) egy uniós előírással összhangban április 1-jén elindít egy digitális tápértékjelölési rendszert a borászati termékekre.
Az új európai uniós borcímkézési szabályok értelmében a 2023. december 8. után gyártott és címkézett boroknál fel kell tüntetni a tápértékkel, az adalékanyagokkal és az összetevőkkel kapcsolatos információkat 100 milliliteres adagra lebontva – ismertette Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára sajtótájékoztatón kedden Budapesten.
Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára elmondta, hogy a hegyközségi tagok alanyi jogon, térítésmentesen vehetik igénybe a szolgáltatást, amelynek piaci értéke megközelítőleg 300-500 millió forint körül van, vagyis ekkora tehertől mentesülnek a borászatok.
Ezek a több nyelven elérhető, a borászati termékek részletes tápérték-adatait tartalmazó digitális címkék már a forgalomba hozatali eljárás legelején, a végső származási bizonyítvány kiadásakor elkészülnek, ezzel segítve a termelők gyorsabb piacra lépését az uniós piacokon. (MTI)
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.