Nagyenyeden örülnének a Nyitott pincenapok programnak

2019. 09. 26., 11:45

Erdélyben a tavalyihoz képest idén kevesebb szőlő termett, de a gazdák szerint jó bor ígérkezik.

Míg Szatmár megyében sokan már szüreteltek, a Partium más vidékein a napokban kezdődött el a szőlőtermesztők egyik legnagyobb eseménye.

A Krónika által megkérdezett erdélyi borászok egybehangzóan azt mondták, az idei esztendő időjárása több szempontból sem kedvezett a szőlőtermesztésnek. „Idén a tartós tavaszi esők miatt a betegségek nagyon megtámadták a szőlőt, ami biogazdaságban sokkal nagyobb kárt okozott, mint a vegyszerek széles választékát felhasználó szőlészetekben” – fogalmazott Serli Csila, a krasznabélteki Nachbil borásza. Az évente mintegy 60 ezer palack bort előállító pincészet szakembere szerint idén a lisztharmat és a fekete rothadás okozott nagy gondokat ültetvényeikben.

Idén sokkal kevesebb szőlőt tudtak betakarítani, mint tavaly, viszont a leszüretelt szőlő minősége jó. Serli Csilla szerint az időjárás felmelegedése jelentősen előrehozta a betakarítás idejét. „Egyértelműen kényszerérés volt a tavaly és az idén is”.

Nagyenyeden a helyi és a csombordi borászok pár éve egyesületet hoztak létre boraik népszerűsítésére, de az eredeti tervek mégsem váltak be. A régóta megálmodott Bor útja rendezvény helyi elképzelés maradt, hellyel-közzel működik, de ez sokkal több szervezőmunkát és összefogást igényelne. Jó ötletnek lenne a Nyitott pincenapok megszervezését, hiszen mintegy 12 enyedi borospincét lehetne a programba bekapcsolni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS