Ezt mondják szekszárdi borászok az idei termésről

2020. 09. 27., 09:00

Jó minőségű, de közepes vagy annál kisebb mennyiségű szőlőre számítanak a szekszárdi borvidéken, ahol a szüret felénél tartanak a termelők.

Az MTI által megkérdezett borászok arról számoltak be, hogy szinte kivétel nélkül magas cukortartalommal szüretelik a szőlőt.

Bősz Adrián, a 2400 hektáros borvidék elnöke elmondta: a fehér szőlők szedése befejeződött, jellemzően a rozéborok alapanyagául szolgáló szőlőket szüretelik, és megkezdődött a vörösbornak szánt szőlők szedése is. A kékfrankos szürete általában most kezdődik, októberben a cabernet-fajtákkal folytatódik a betakarítás.

Hozzátette: a termésmennyiség átlagos, hektáronként 70-80 mázsa, de sok termelő 40 mázsára korlátozza a termést. A kevés csapadék miatt a szőlő mustfoka meredeken emelkedik, ez kihívást jelent a fehér- és rozé borok készítésénél, amelyeknek jellemzően nem magas az alkoholtartalma.

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Közlése szerint a szőlő kiogrammonkénti ára átlagosan 100 forint körül alakul, minőségtől és fajtától függően 90-140 forintot adnak érte, általában a terméskorlátozott ültetvényekről származó szőlőnek magasabb az ára. Mint mondta, elsősorban a fővárosi éttermek tavasz óta tartó forgalomcsökkenése miatt vannak átmenő készletek a borvidéken, ugyanakkor a kereskedelmi láncoknál nem tapasztaltak forgalomcsökkenést.

A borvidékhez tartozó bátaszéki hegyközség 1230 hektáros területén kimagasló minőségre, és átlagosan 80 mázsás termésre számítanak – mondta Osváth András, a hegyközség elnöke. A rozénak szánt kékfrankos szüretét 19-es mustfokkal kezdték el, a szőlőfajta cukortartalma már 20-as értéket mutat.

Mészáros Pál, a 120 hektáros ültetvényen gazdálkodó Mészáros Borház Kft. tulajdonosa kiváló minőségű, közepes mennyiségű – hektáronként 60-70 mázsás – termésről számolt be; a kadarkát például 20-as mustfokkal szüretelték. Mint mondta, ha nem lesz hosszan tartó csapadékos időjárás, kiváló évjáratra számítanak.

Rappai József, a 65 hektáron szőlőt termesztő Schieber Pincészet borásza elmondta, hogy eddig sauvignon blanc-t, chardonnay, kékfrankost szüreteltek, utóbbit 22-es, 23-as mustfokkal; megemlítette, hogy egy új merlot-ültetvényről szintén 23-as mustfokú szőlőt szedtek le. Az idei fehér és rozé bor nem lesz az előző éveknél rosszabb, a 2020-as a 2017-eshez hasonló prémium évjárat is lehet. Beszélt arról is, hogy a pincészetnek az értékesítésben szintén gondot okoz a fővárosi idegenforgalom csökkenése.

Módos Ernő, a 40 hektáron termő szőlőt feldolgozó Ferger-Módos Borászat borásza azt mondta, biztató, hogy 19-20-as mustfokot mértek a szőlőkön, ugyanakkor a csapadékhiány miatt szokatlan a magas savtartalom. A termés mennyisége 7-8 tonna átlagosan. A borászatnál jelentős óborkészletek maradtak. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.