Jásdi István: A szőlő megújulásához még évtizedek kellenek

2019. 01. 15., 10:15

Egy családi borászatnak személyes, sokszor baráti kapcsolatban kell lennie fogyasztóival. A többiek a barátaink barátai – vallja Jásdi István. A csopaki borász az Üzletemnek adott interjúban arról is beszélt, hogy a következő negyven-ötven évre is van terve.

Jásdi István nyerte el 2017-ben a Borászok Borásza díjat. Mégis arról beszél, hogy soha nem érezte magát a csúcson, mert az a következő feladattal mindig előtte áll. A Jásdi családnál úgy tartják, hogy Csopakon az olaszrizling csodákra képes. Az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozata következő részéhez jó szívvel kínálnánk egy pohár nagyon szép Jásdi bort.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Nem építek karriert. Nem gondolom, hogy magasabban voltam, amikor 3000 főt foglalkoztató vállalatcsoportban voltam társtulajdonos és első vezető, mint most, amikor feleségemmel tízen dolgozunk a családi szőlőbirtok és borászat sikereiért. Nem volt számomra fontosabb a Gazdasági Kamara vagy az Eurochambers alelnöki pozíciója, mint a 35 tagú borász-szervezet, A Pannon Bormíves Céh vezetése. Soha nem éreztem, hogy most éppen a csúcson lennék. A csúcs mindig előttem van. Még meg kell mászni.

Milyen távra tervez?

– Tervezek holnapra – pontosan, megtervezem az idei tennivalókat egy üzleti terv pontosságával és – miután a szőlészet megköveteli – rendelkezem vízióval a következő negyven-ötven évre. Hogy pontosak voltak-e az utóbbiak, azt nem fogom látni, de ez zavar a legkevésbé.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Az, hogy minden évjáratban tovább lépjünk minőségben és a fogyasztók szemében, és ha valamiért nem sikerül, legalább azzal legyünk tisztában – miért? Szóval azt szeretném folytatni, amivel most foglalkozom.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Id. Figula Mihálytól, hogy a nagy bor csendesen és tisztán szól. Diófási Lajostól, hogy a jól művelt szőlő szép is. Berecz Stephanietól, hogy mindig jó kérdéseket tegyünk föl magunknak és azokra becsületesen válaszoljunk. Mészáros Gabitól, hogy a nagy borok kóstolására időt, olykor napokat kell szánni. Lőrincz Gyuritól, hogy amikor minden összedőlni látszik is, van kire számítani. stb. stb.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– A magyar szőlészet és borászat túlélt negyven-ötven év kommunista tömegtermelést és igénytelenséget. A borászat alig negyed század után behozta a lemaradását. Az alapja azonban mindennek a szőlő. A szőlő megújulásához még évtizedek kellenek. Hatalmasak a tartalékok.

Mibe fektetne? Gondolkodik új vállalkozáson?

– Személyes tapasztalataim alapján tudom, hogy pénzünket, megtakarításainkat csak olyasmibe szabad fektetnünk, aminek működésébe, piaci törvényeibe napi betekintésünk van. Ha ilyen nincsen, akkor állampapír.

Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót?

Bürokráciával. Abban felülmúlhatatlanok vagyunk.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

– Egy családi borászatnak személyes, sokszor baráti kapcsolatban kell lennie fogyasztóival. A többiek a barátaink barátai. Szerencsére a mi nagyságrendünkben nem mindenkinek kell tetszeni, megfelelni. Akinek tetszik, amit csinálunk, megtalál bennünket.

Mire sajnálja az idejét?

– Unatkozásra.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Jó borokra, finom ebédekre, érdekes könyvekre és jó zenére. Időnként persze kell egy-egy új, és gyors vitorla is és van még egy-két hektár szőlő, aminek örülnék.

Milyen célra, kiknek adakozna?

– Évtizedek óta a Heim Pál Gyermekkórház alapítványát támogatjuk.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Jó beszélgetések, jó zene, jó könyvek, írás, jó borok, vitorlázás.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-04 15:17:17
Az MNB értesítette a K&H Biztosító Zrt.-t Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási pályázata pozitív elbírálásáról. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal indulhat. Ezzel már 12 minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás érhető el a piacon.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS