Hétfőtől pályázhatnak a szőlészek-borászok a kárenyhítést szolgáló támogatásra

2020. 06. 20., 13:15

Megnyílnak a magyar szőlőtermesztők és borászatok számára a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére szolgáló pályázatok – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

A közlemény szerint több mint 9 milliárd forint támogatást biztosít az agrártárca uniós és nemzeti források felhasználásával a szőlőtermesztőknek és borászatoknak.

Zöldszüretre június 22-étől június 30-áig, krízislepárlásra pedig júliustól lehet benyújtani támogatási kérelmeket.

A közlemény szerint a Covid19-világjárvány gazdasági hatásai a szőlő- és borágazatot sem kerülik el. A turizmus teljes leállása, az éttermek, szórakozóhelyek, rendezvények, szállodák zárva tartása a borfogyasztást is jelentősen mérsékelte. A kormány az EU tagállamai közül az elsők között reagált a problémára, és alakította át támogatási programját a magyar szőlőtermesztők és bortermelők koronavírus okozta kárainak enyhítésére.

A krízislepárlás az eladhatatlanná vagy nehezen értékesíthetővé vált borászati termékek készleteinek csökkentését támogatja, csökkentve a borpiacon a kínálati nyomást, egyben a párlat gyógyászati célra is használható - tették hozzá.

A tárca tájékoztatása szerint egy liter bort 56,6 és 115 forint közötti nettó áron veszi át a lepárló. Egy termelőtől legfeljebb 2000 hektoliterre kérhető támogatást, de a támogatott mennyiség nem haladhatja meg az elmúlt három évben általa átlagosan termelt bor 50 százalékát. A támogatást a lepárlóüzem igényelheti, és teljes mértékben át kell adnia azt a beszállító borászatnak.

A támogatás összértéke 2,5 milliárd forint, amely teljes egészében uniós forrás.

Az agrártárca a 2019-ben bevezetett zöldszüret-támogatást kiterjeszti 2020-ra is. A borkészlet és az export-import adatok alapján idén, piaci szempontból a tavalyinál magasabb szőlőárak indokoltak. Az intézkedés a felesleges szőlőmennyiség kivonása mellett biztonsági hálót nyújt azon termelőknek, akik nem tudják időben elhelyezni az idei termésüket - tudatta a minisztérium. Támogatás igényelhető a szőlőfürtök leszedésének költségére és az emiatti bevételkiesésre. Feltétele hegyközségi tagság, illetve a nem borvidéki településen, az, hogy a gazdát szőlőtermelőként tartsa nyilván a hegybíró. Az intézkedésbe vont szőlőterület méretének el kell érnie a 0,2 hektárt. A korábbi évek hozamait és az átlagos szőlőárat figyelembe véve a támogatás – kompenzációs felár nélkül – 439 ezer és 968 ezer forint/hektár között alakul.

Azon szőlőültetvények után, ahol a referenciaidőszak során alacsonyabb hozammal, de nagyobb cukortartalommal szüreteltek szőlőt, kiegészítő támogatás igényelhető, így a támogatási átalány maximum 900 ezer forintra is emelkedhet. A támogatási keret 5,1 milliárd forint, amely teljes egészében uniós forrás.

A támogatást a Magyar Államkincstár elektronikus felületén lehet igényelni június 30-áig.

Hamarosan megjelenik egy újabb támogatási rendelet is, amely kizárólag azokat a kis és közepes méretű borászatokat érinti, amelyek a saját szőlőjüket dolgozzák fel, és magas minőségű bort készítenek. E támogatás kiemelten fontos, mert az elmúlt hónapok legnagyobb bevételkiesése éppen azokat a kis és közepes méretű borászatokat érintette, amelyek zömében a gasztronómiai szektorban és helyben, közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik termékeiket. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-13 14:10:00
A gazdálkodók 81 százaléka számolt be arról, hogy a tartósan alacsony terményárak miatt kieső bevételek miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania. Ebben a helyzetben tovább nőtt a gépi bérmunka jelentősége – derül ki az Agroinform.hu felméréséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS