Szlezák Péter: Feladatok helyett inkább felelősséget ruházok a kollégáimra

Szlezák Péter: Feladatok helyett inkább felelősséget ruházok a kollégáimra
Szerdahelyi Csaba  |  2024. 06. 13., 17:10

A téma, amivel foglalkozunk, sokak számára kevésbé ismert, néha talán félelmetes is. Ezért rendszeresen vállalom civil szervezetekben és szövetségekben a tagok segítését a digitális fejlődéssel kapcsolatban – mondta az Üzletemnek Szlezák Péter, a System 32 IT Kft. alapítója és ügyvezető igazgatója.

Szlezák Péter szerint a jól átgondolt, előre megtervezett MI stratégia kulcsfontosságú a vállalkozások digitális átalakulásában. Ezzel mérsékelni lehet az üzleti rizikót, és tudatosabban valósíthatják meg üzleti céljaikat. A System 32 legújabb programja segít felmérni a cégeknek, hogy hol tartanak a felkészülésben. Az eredmények alapján testreszabott stratégiát készítenek nekik, és megfelelő eszközöket javasolnak a vezetőknek és a munkatársaknak. Ha érdekli, hogy Péter mit írt fel a szakmai bakancslistájára, azt is elolvashatja a 12 kérdés – 12 válasz sorozat 521. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– A karrierem eddigi egyik legfontosabb eredménye az, hogy a Covid-lezárások alatt 2020-ban sok szervezetnek segítettem a digitális eszközökkel való munkavégzés elsajátításában. Így a személyes interakciókat hatékonyan és zökkenőmentesen tudták helyettesíteni bárhonnan, bármikor.

Milyen távra tervez?

– Rövid, közép- és hosszú távra egyaránt tervezek. A szakmánkban a három év már abszolút hosszú távnak számít, ennél messzebbre nehéz előre látni. Közép távnak tartom az egy évet, mi is rendszeresen készítünk éves terveket, amelyeket negyedéves etapokban valósítunk meg. A rövid táv nálam az 1-2 hét, szélsőséges esetben az 1 hónap, amit előre meg tudok tervezni. Már arra is volt példa, hogy egy hetet változtatás nélkül végig tudtam csinálni az eredeti terveknek megfelelően.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Véleményem szerint hiánypótló és komoly értéket teremt az, amit szakmailag képviselünk. Egyúttal értékes, szellemileg pezsgő környezetben dolgozhatok. Ezért a szakmai bakancslistámon az szerepel, hogy minél több, a jelenlegi munkáinkhoz hasonló projektben vegyek részt, így minél több céget segítve a digitális átalakulásban.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szakmai pályafutásom során, a középiskolától kezdve az egyetemen át az eddigi munkahelyeimig, mindig voltak fantasztikusan értékes munkatársaim és mentoraim, akiktől rengeteget tanultam. Nem tudnék egyvalakit kiemelni közülük, de biztos vagyok benne, hogy nélkülük, és az ő támogatásuk nélkül, legyen az egy kis segítség vagy egy jól irányzott félmondat, ma nem tartanék ott, ahol tartok.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Erről elsősorban a kollégáimat lenne érdemes megkérdezni: vajon valóban sikerül-e őket megfelelően motiválnom? Magamat alapvetően felhatalmazó vezetőnek tartom.  Feladatok helyett inkább felelősséget ruházok a kollégáimra, és hagyom, hogy a számukra legkomfortosabb és legjobb módon oldják meg a problémákat. Aki szereti a felelősséget és ezt a fajta felhatalmazást, azzal jó hangulatban és hatékonyan tudunk együtt dolgozni.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Úgy gondolom, hogy az üzleti élet, és különösen a menedzsment számomra az optimális szakma. Visszajelzések alapján a képességeim is megvannak hozzá, és én is jól érzem magam benne. Nem választanék más szakmát, legfeljebb kipróbálnám magam hasonló szerepkörben a világ egy másik pontján egy olyan munkakörnyezetben és kultúrában, amit még nem ismerek és ahol még nem jártam.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Mindig is szerettem tanulni, érdekeltek az újdonságok. Ezért, amikor tehetem, olyan rendezvényekre és konferenciákra járok, ahol érdekes emberekkel ismerkedhetek meg, és engem érdeklő témákkal találkozhatok. Emellett aktívan részt veszek a szakmai közösségi médiában is.

Mire sajnálja az idejét?

– A feladataim többnyire gyorsan váltakoznak, gyors egymásutánban kell különböző típusú és irányból érkező kihívásokat, problémákat megoldanom. Éppen ezért talán egy kicsit nehezebben viselem a statikus, sokszor ismétlődő feladatokat, főként az adminisztrációhoz kapcsolódókat, ezekre nagyon nehezen szánok időt.

Mivel lehet felbosszantani?

– Nagyon rosszul viselem az értetlenséget, ha valaki nem használja az eszét, valamint a negatív életszemléletet és gondolkodásmódot. Kifejezetten zavar, ha valaki hibákat keres megoldások helyett.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Az a téma, amivel foglalkozunk, sokak számára kevésbé ismert, néha talán félelmetes is. Ezért rendszeresen vállalom különböző civil szervezetekben és szövetségekben a tagok evangelizációját és segítését a digitális fejlődéssel kapcsolatban.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A „jó szerszám fél erő”, ezért mindig figyelek arra, hogy a kollégáimnak és nekem is megfelelő eszközök és technikák álljanak rendelkezésre a napi munka hatékony elvégzéséhez.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Munkám során rengeteg emberrel találkozom, és számos megbeszélésen veszek részt, ezért számomra a kikapcsolódás ennek az ellentéte. Olyan tevékenységek nyújtanak feltöltődést, amelyek során nem, vagy másképp kell aktívan használnom az agyamat. Ilyen például a természetben való időtöltés, egy patak csobogásának, az erdő zúgásának hallgatása, de egy fárasztó edzés is nagyon kikapcsol és feltölt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-24 11:10:00
„Az Európai Tanács rendelete előmozdítja a digitális címkék használatát az uniós termésnövelő anyagokon, ugyanakkor szükség esetére megtartja a fizikai címkéket. Emellett javítja a címkék olvashatóságát, valamint egyszerűsíti a forgalmazók címkézési kötelezettségeit.”
2024-07-24 09:00:17
Az nem kérdés, hogy csak a legjobb minőségű cseh alapanyagokat, malátákat, prémium Saaz komlót és a főzde saját kútjából származó vizet használják a sör elkészítéséhez.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS