1 600 000 kilométeres életciklussal rendelkező EV akkumulátor készült

1 600 000 kilométeres életciklussal rendelkező EV akkumulátor készült
Gábor János  |  2024. 06. 21., 15:40

Az úttörő elektromos autó akkumulátor nem csak döbbenetesen tartós, hanem ellenálló is: egészen extrém hőmérsékleti tartományon belül üzemképes.

A kínai Farasis Energy a Thaiföldön rendezett ASEAN (Autóipari Ellátási Lánc Konferencia) nemzetközi rendezvény keretében mutatta be azt az új elektromos jármű (EV) akkumulátort, ami kiemelkedő hatótávval, kiváló hőmérsékleti tűréshatárokkal és nagyon hosszú élettartammal büszkélkedhet. Az új akkumulátor teljesen normálisan és kiszámíthatóan működik 30 és 65 Celsius között, ráadásul többezer töltési ciklus után sem romlik az állapota 70 százalék alá.

Az ASEAN célja az autóipari ágazat regionális integrációjának elősegítése. A konferencia a trendek, innovációk és kihívások bemutatására fókuszál, miközben összehozza az iparág vezetőit, a döntéshozókat és az érintetteket.

Az új akkumulátor nagy ígéretet jelent az új energiahordozóval működő személy- és haszongépjárművek, valamint új alkalmazások, például két- vagy háromkerekű járművek és elektromos függőlegesen fel- és leszálló járművek (eVTOL) számára egyaránt. A Farasis Energy ASEAN-on felszólaló képviselője, Jack Peng szerint az akkumulátor kiemelkedő teljesítménnyel, magas biztonsági standardokkal, robusztus hőmérséklet-alkalmazkodóképességgel és rendkívül hosszú életciklussal rendelkezik, és éppen a thaiföldihez hasonló klímával rendelkező országok magas hőmérsékletére fejlesztették ki.

Persze a különböző hőmérsékleteken más és más tartóssággal rendelkezik: 25 Celsius fokos klímán akár 2500 ciklusig (teljes feltöltés és lemerülés) bírja, de 45 Celsius fokban használva is legalább 1500 ciklusig megőrzi a legkevesebb 70 százalékos állapotát. Fontos megjegyezni, hogy magas hőmérsékleti környezetben is ellenálló, miközben magas kisütési rátával is problémamentesen működik: az akkumulátorcellák hőmérséklete kánikulában sem emelkedik 5 Celsius foknál nagyobb mértékben.

A gyártó azt állítja, hogy az új fél-szilárd állapotú akkumulátortechnológia jelentősen javítja az anyagszintű stabilitást, ami rendkívül hosszú élettartamot eredményez. A Farasis Energy laboratóriumi tesztjei kimutatták: ezek az akkumulátorok a legideálisabb körülmények között több mint 5000 ciklust is kibírhatnak 70 százalékos állapot mellett.

Döbbenetes éllettartammal rendelkező EV akkumulátor

Peng szerint a technológiájuk több mint 1,6 millió kilométeres összvezetési távolságot bír, amit még a legjobb belsőégésű motorokról sem feltétlenül lehet elmondani – sok-sok alkatrészcsere nélkül végképp nem. A kimagasló élettartam jelentősen megnövelheti elektromos járművek nagyon széles skálájának tartósságát, úgy, hogy javítja az üzemeltetési hatékonyságot és csökkenti a felhasználói költségeket. A Farasis Energy – ami nem mellesleg 27 éve meghatározó szereplője az akkumulátortechnológiának és az autóipari üzletága nagy sikereket ért már el nemzetközi porondon – bemutatta az ASEAN-on a világ első, elektromos járművek számára nátrium-ion akkumulátorát is, amit már kifejezetten eVTOL-okba szán.

Főoldali kép: Farasis Energy

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS