EUDR: szigorú uniós fellépés az erdőirtás ellen, új beszámolási kötelezettségekkel

2024. 06. 12., 16:49

Az Erdőirtási Rendeletben meghatározott termékeket gyártó cégeknek 2024. december 30-tól be kell számolniuk arról, hogy erdőirtásmentes ellátási láncot működtetnek – hívja fel a figyelmet a PwC Magyarország.

Az erdőirtás gátolja a globális CO2-kibocsátás-csökkentési erőfeszítéseket és pusztító hatást gyakorol az őslakosok által lakott területekre. A negatív környezeti és társadalmi hatások csökkentése érdekében az EU számos intézkedést hajtott végre, többek között megalkotta az Erdőirtási Rendeletet. A jogszabályban meghatározott termékeket gyártó cégeknek 2024. december 30-tól be kell számolniuk arról, hogy erdőirtásmentes ellátási láncot működtetnek. (A kkv-kra enyhébb, külön kötelezettségek érvényesek, valamint a kockázatértékelési kritériumok is egyszerűsödnek akkor, ha minden termék alacsony kockázatú országokból származik.) A rendelet alaptétele az érintett áruk és termékek EU-s piacra való behozatalának, forgalomba hozatalának, illetve kivitelének tilalma – kivéve, ha megfelelnek három feltételnek: 
– nem járulnak hozzá erdőirtáshoz vagy erdőpusztuláshoz,
– előállításuk a gyártó ország vonatkozó jogszabályai szerint történt (amely nemcsak a környezetvédelmi előírások betartását foglalja magában, hanem a földhasználati joggal, erdőgazdálkodással, munkaügyi, adó- és/vagy emberi jogi jogszabályokkal kapcsolatosakat is),
– átvilágítási nyilatkozat vonatkozik rájuk.

A közvetlenül érintett vállalatokat a termékeik és szolgáltatásaik köre határozza meg: ilyen a kakaó, a kávébab, a szója, a pálmaolaj, a marha, a fa és a gumi (ún. releváns termékek). A rendelet hatálya alá tartozik minden olyan vállalat, amely az EU-ban forgalmaz egy vagy több terméket ezek közül, vagy amely az EU piacáról származtat ilyen terméket. Érintettek egyrészt az úgynevezett piaci szereplők (operator), ez takar minden olyan természetes vagy jogi személyt, aki kereskedelmi tevékenysége során releváns terméket hoz forgalomba, vagy exportál. Másrészt pedig a kereskedők (trader), akik az ellátási lánc minden olyan személyét takarják, akik nem résztvevők, de kereskedelmi tevékenységük során releváns termékeket forgalmaznak a piacon.  A megfelelés a következők szerint válik kötelezővé:

A hatály alá tartozó vállalatoknak legkésőbb 2024. december 30-ig átvilágítási rendszert kell felállítaniuk és működtetniük, amely a következőkből áll:
– információszolgáltatás,
– kockázatértékelési intézkedések,
– kockázatcsökkentő intézkedések.

A fentieket olyan jelentési kötelezettségek egészítik ki, mint például az átvilágítási nyilatkozatok rendelkezésre bocsátása a termékek forgalomba hozatalakor vagy exportálásakor, valamint az éves jelentéstételi kötelezettség a nem kkv-k számára. Emellett olyan rendszereknek kell rendelkezésre állniuk, amelyek támogatják a folyamatot a teljes ellátási láncban, valamint biztosítják, hogy a hatályon belüli árucikk-kódokhoz kapcsolt adatok megfeleljenek az információs követelményeknek.

A rendelet értelmében az érintett áruk és termékek nem hozhatók forgalomba az EU-ban, illetve nem exportálhatók ezen lépések nélkül. Nemcsak kereskedelmi tilalom kapcsolódhat hozzá, de az éves forgalom legalább 4 százalékát kitevő bírság, az erdőirtásból származó termékek és bevételek elkobzása, a lehetséges erdőirtást megtestesítő termékraktár eladományozása/megsemmisítése, valamint visszahívással járó költségek is. A megtörtént pálma- és kakaó erdőirtási perek alapján a reputációs veszteség elérheti a 10–20 százalékot is.

PwC Magyarország

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS