Magyar nyugdíj az uniós mérlegen: GDP-arányosan csak Írországban és Máltán kisebb a kassza

Magyar nyugdíj az uniós mérlegen: GDP-arányosan csak Írországban és Máltán kisebb a kassza
2024. 06. 12., 10:10

Az unió tagállamaiban 2021-ben 1882 milliárd eurót költöttek nyugdíjakra, a teljes uniós GDP 12,9 százalékát; GDP-arányosan Görögország és Olaszország költötte nyugdíjakra a legtöbbet, Írország, Málta és Magyarország pedig a legkevesebbet.

2020-hoz képest az „uniós nyugdíjkassza” 2,8 százalékkal nőtt, a GDP-hez viszonyított aránya ugyanakkor 0,7 százalékponttal csökkent – tájékoztatott az Eurostat.

A nyugdíjkiadások GDP-hez viszonyított súlya 2021-ben jelentős eltéréseket mutatott az unió tagállamai között. A GDP-arányos nyugdíjkiadás Görögországban volt a legnagyobb (16,4 százalék), majd Olaszország (16,3 százalék), Ausztria (15,0 százalék) és Franciaország (14,9 százalék) következett. A lista végén Írország áll (4,5 százalék), majd – visszafelé haladva – Málta (6,4 százalék), Magyarország (7,0 százalék) és Litvánia (7,1 százalék) következik.

2021-ben az EU lakosságának 27,2 százaléka volt nyugdíjra jogosult. Az összes nyugdíjkiadás 79,9 százaléka (a kedvezményezettek 80,3 százaléka) öregségi nyugdíj(as) volt. Özvegyi nyugdíjat a kedvezményezettek 21,3 százaléka kapott (az összes nyugdíjkiadás 12,0 százalékát), majd a rokkantsági nyugdíja(so)k következtek (a kiadások 7,9, a kedvezményezettek 12,2 százaléka).

Mennyi jut egy nyugdíjasnak?

Az Eurostat legfrissebb, 2021-es adatai szerint az átlagos öregségi nyugdíj éves értéke Magyarországon nem érte el az 5000 eurót, miközben 8 tagállamban 20 ezer euró fölötti összeg járt az időseknek, és az uniós átlag is meghaladta a 15 ezer eurót. A magyar nyugdíjasoknál csak a Litvániában, Horvátországban, Szlovákiában és Bulgáriában élő „kortársaik” kaptak kevesebb (öregségi) nyugdíjat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS