Százszoros energiasűrűségű szilárdtest-akkumulátor érkezik az Apple partnercégétől

Százszoros energiasűrűségű szilárdtest-akkumulátor érkezik az Apple partnercégétől
Gábor János  |  2024. 06. 20., 12:40

Az Apple egyik kulcsfontosságú beszállítója, a TDK Corporation olyan új szilárdtest-akkumulátor anyagot fejlesztett ki, ami a hagyományos technológiákhoz képest százszor nagyobb energiasűrűséget kínál.

A japán multinacionális elektronikai vállalat, a TDK Corporation, bemutatta legújabb fejlesztését, a CeraCharge névre keresztelt szilárdtest-akkumulátort, pontosabban annak új anyagait, amelyekkel a mai, hagyományos technológiákhoz képest sokszoros üzemidő, kisebb tömeg, hatékonyabb energiafelhasználás és általános jóval nagyobb teljesítmény érhető el. A cég azt állítja, hogy az eszköz az első teljesen kerámia alapú, felületre szereléses technológiával készülő szilárdtest akkumulátor, ami számos hordható és IoT eszközben alkalmazható lesz.

A TDK közleménye szerint a CeraCharge-ban olyan anyagot alkalmaznak, ami lehetővé teszi az akkumulátor számára, hogy elérje az 1000 Wh/L energiasűrűséget, ami körülbelül százszorosa a vállalat korábbi szilárdtest-akkumulátoraiban látott energiasűrűségének. A tokiói vállalat célja, hogy jelentősen növelje az akkumulátorok energiasűrűségét, ezáltal javítva különböző elektronikai eszközök teljesítményét és élettartamát.

A fejlesztés különösen a kisebb, hordható eszközök, például vezeték nélküli fülhallgatók, hallókészülékek és okosórák számára kínál a mainál sokkal jobb megoldást.

A 9to5Mac emellett emlékeztet: az egyik legfontosabb Apple-partner TDK Corporation az Európai Unió új szabályozásainak is igyekszik megfelelni. Ezek alapján a gyártóknak fokozatosan át kell állni a cserélhető-eldobható elemek alkalmazásáról a tölthető akkumulátorokra. A TDK technológiája a legjobb időben érkezik, hogy visszafogja az eldobható akkumulátorok használatát, kiváltva ezzel egy sor jelenlegi, például gombelemes megoldást, amilyet az AirTag nyomkövető eszközökben is használnak.

Fenntarthatóbb technológiát kap az Apple

Az új szilárdtest-akkumulátor oxidalapú szilárd elektrolitot és lítium ötvözet anódokat használ, ami különösen a hordható eszközökben növeli a biztonságot és a fenntarthatóságot. Az előrehaladott többrétegű laminálási technológia és a fejlettebb gyártási módszerek növelik a tartósságot és a teljesítményt, ami hosszabb akkumulátor élettartamot és ritkább cseréket eredményezhet. Ez mindenképpen segít minimalizálni a környezeti hatásokat.

A CeraCharge természetesen újratölthető lesz, így potenciálisan az Apple más eszközeiben, például a szintén nagyon népszerű AirPods és Apple Watch készülékekben is megjelenhet. Bár a fejlesztés még korai stádiumban van, és konkrét akkumulátorokat egyelőre nem gyártottak ezzel a technológiával, a TDK bejelentése nagyon jelentős előrelépést mutat a szilárdtest-akkumulátorok terén. A CeraCharge megjelenése a fentebb írt eszközökben óriási előnyhöz juttatná az amerikai okoseszköz-gyártót, amelynek hordható eszközei jelenleg nem nyújtanak túl hosszú üzemidőt. Az Apple Watch-ok jelentős része például egy napot sem bír ki egy teljes feltöltéssel – ennél azért vannak a piacon sokkal jobb teljesítménnyel rendelkező okosórák is.

Főoldali kép: TDK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS