Ez lehet a leginnovatívabb szélerőmű, ami tulajdonképpen egy kerítés

Ez lehet a leginnovatívabb szélerőmű, ami tulajdonképpen egy kerítés
Gábor János  |  2024. 06. 04., 12:40

Olyan új szélerőmű-koncepció született, ami nem csak kettős felhasználású, hanem olcsóbb és helytakarékosabb is, mint a hagyományos szélturbinák. A szerkezet, ami tulajdonképpen egy szélturbinafal, hamar a modern városképek részévé válhat.

A New York-i Joe Doucet tervező által kifejlesztett Awind kerítés a tiszta energiatermelést szeretné belesimítani a városi környezetekbe. Az építmény függőleges szélturbinákból áll, moduláris, és ami a legfontosabb: annyira esztétikus, hogy gyakorlatilag bármilyen épületüzemeltető számára vonzó megoldás lehet, a szállodáktól az irodaházakon, reptereken és gyárakon át a lakóparkokig.

A szélenergia kihasználása nagyon fontos részét képezi a megújuló energiamixnek, amit az országok a fosszilis tüzelőanyagoktól való elszakadásra kell kialakítsanak, amilyen gyorsan csak lehetséges. A maximális energiakihozatal és hatékonyság elérése érdekében a gyártók évről évre egyre nagyobb turbinákat építenek, és ma már óriási méretekben gondolkodnak. Ez akadályozza, hogy a szélenergia jól elosztható és hétköznapi környezetekben is kihasználható legyen, ahhoz hasonló módon, mint a napelemek, amelyeket napjainkban már felszerelnek háztetőkre, sőt most már erkélyekre is.

Doucet 2021-ben kezdte el kutatni a szélenergia eloszthatóságát, és elég hamar rájött, hogy kevés jó lehetőség áll rendelkezésre. Ezért döntött egy egyszerre hatékony és látványos koncepció megtervezése mellett, amit szélturbinafalnak nevezett el. Az elmúlt két évben többször is továbbfejlesztette és tesztelte a koncepciót: a változtatások többsége a lapátok formáját, illetve méretét érintette, és mára meg is született a végső megoldás.

Szélerőmű, kerítésbe integrálva

Az Airiva cég csapatával, amelyet az energiaipari veteránnal, Jeff Stone-nal közösen alapított, Doucet 16 függőleges turbinalapát tervét vizsgálta, mire eljutott három végleges változathoz, amelyek aztán eljutottak a szélcsatornás tesztelésig. Az Egyesült Államok két létesítményében végzett szigorú próbák után a csapat meggyőződött arról, hogy a turbinalapátok spirális szerkezete az, ami a lehető leghatékonyabb. Persze nem ez az első alkalom, hogy valaki spirális lapátokat használ egy függőleges turbinában, de az Airiva azt állítja, jelentős előrelépést sikerült elérni: nyolc spirál alakú lapátból álló falmoduljuk évente körülbelül 2200 kilowatt energiát termel.

Egyetlen egység teljesítményéből kiindulva egy átlagos amerikai háztartásnak öt Wind Fence egységre lenne szüksége ahhoz, hogy teljesen megszűnjön a hálózattól való függősége. Ez talán nem hangzik soknak, viszont minden elem 4,2 x 2,1 méteres, amivel elég egyértelmű, hogy nem egyedi lakossági célú megoldásról van szó. Ennek megfelelően vállalatok, közintézmények és ingatlancégek szerepelnek a potenciális vásárlók között.

A szélturbinák zajtalan mozgása esztétikailag is élvezetessé teszi a tiszta energiatermelést, de nem csak ez a törekvés árulkodik a zöldre váltás szándékáról, hanem az is, hogy az Airiva 80 százalékban újrahasznosított anyagból tervezi gyártani. Az elosztott energiarendszerre tervezett szélturbinafal további előnye, hogy az átvitel során kevesebb energiaveszteség lép, hiszen a felhasználás helyéhez közel termelik meg. A vállalat már árulja a nagyobb termelés érdekében sorba is kapcsolható moduljait, de az első megrendeléseket várhatóan csak 2025-ben tudja teljesíteni.

Főoldali kép: Airiva

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS