Az alga csodája: fotoszintézis termel áramot egy új energiacellában

Az alga csodája: fotoszintézis termel áramot egy új energiacellában
Gábor János  |  2024. 06. 18., 10:05

Kanadai kutatók alkották meg napjaink talán legforradalmibb eszközét, amivel, ha nagyon nagy mennyiségű energiát nem is, alapvető elektronikák üzemeltetéséhez mindenképpen elegendő áramot lehet előállítani. A megoldás az alga fotoszintézise.

A quebeci Concordia Egyetem tudósai olyan módszert fejlesztettek ki, ami az algák fotoszintézis folyamatából képes energiát nyerni, így új fenntartható energiaforrást kínál. Az intézmény csapata az algákat egy speciális oldatban felfüggesztve, kis teljesítményű cellákba ágyazva bírta energiatermelésre: a modell elektronokat gyűjt, hogy elektromosságot termeljen, közben pedig oxigént termel, így nem egyszerűen zéró kibocsátású, hanem karbonnegatív technológiával kecsegtet.

A kutatók szerint – megfelelő beállítások esetén – a mikro-fotoszintetikus teljesítménycellák (µPSC) elegendő energiát termelnek ahhoz, hogy alacsony vagy ultra-alacsony fogyasztású eszközöket, például IoT érzékelőket működtessenek.

„A µPSC-k integrálása a fenntartható energiaforrások közé jelentős előrelépést jelent, ami potenciálisan különböző, alacsony fogyasztású megoldásokra támaszkodó ágazatokra is hatással lehet”osztotta meg a kutatócsoport. Egy µPSC rendszerben a méhsejt alakú protoncserélő membrán választja el az anód- és katódkamrákat. A tudósok mikroelektródákat építettek a membrán mindkét oldalára, hogy összegyűjtsék az algák fotoszintézise során kibocsátott töltéseket.

Amikor az algák fotoszintézis útján elektronokat bocsátanak ki, az elektronok az elektródákon keresztül összegyűlnek a membránban, és áramot generálnak. Az eljárás közvetlen napfény nélkül is működik, igaz, alacsonyabb intenzitással.

„Az algák, akárcsak az emberek, folyamatosan lélegeznek, de szén-dioxidot vesznek fel és oxigént bocsátanak ki. A fotoszintézis mechanizmusuk révén elektronokat is kibocsátanak a légzés során – magyarázta Dhilippan Panneerselvam, a tanulmány társszerzője. Az elektromosság termelése nem áll le. Az elektronok folyamatosan gyűlnek a rendszerben.”

Az alga új, még hatékonyabb energiaforrás lehet

A kutatók különböző konfigurációkban tesztelték az µPSC-k teljesítményét. A teljesítménybeli különbségeket a feszültség, az áramerősség és a teljesítmény normalizálásával értékelték, figyelembe véve a gyártási eltéréseket és a változó körülményeket. A tesztek azt mutatták, hogy az µPSC-k soros és párhuzamos kombinációja több energiát generál, mint a kizárólag soros vagy párhuzamos kapcsolás.

A csapat elismeri, hogy a módszerük egyelőre nem tud versenyezni más, nagy alternatív energiaforrásokkal, például a napelemekkel – hiszen egy-egy cella maximális kimeneti feszültsége mindössze 1V. Jelen pillanatban nagy energiaigényű alkalmazásokhoz nem, de olyan alacsony fogyasztású eszközökhöz máris használható, mint amilyenek az IoT érzékelők. Az algaenergia alkalmazása lehetőséget nyújt arra, hogy a fenntartható energiaforrások portfólióját tovább bővítsék, hozzájárulva a környezetbarát technológiai fejlődéshez.

A Concordia Egyetem kutatóinak innovatív megközelítése rávilágít arra, hogy a természetes folyamatok felhasználása miként vezethet új és fenntartható energiaforrásokhoz, amelyek képesek megfelelni a jövő kihívásainak. Az algákból származó energia jelentős potenciállal rendelkezik, különösen a kis teljesítményű eszközök terén, és a kutatás folytatása remélhetőleg további előrelépéseket hoz ezen a területen.

Főoldali kép: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS