Nemzetközi keretek között csalták az áfát a kecskeméti autónepperek

2024. 06. 18., 13:40

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy gépjármű kereskedelemre szakosodott bűnözői csoporttal szemben. Az elkövetők az áfafizetési kötelezettség kijátszása érdekében cseh és magyar honosságú cégeket felhasználva több mint 600 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A vád szerint a kecskeméti férfiakból álló bűnözői csoport – a négy vádlott – 2017. és 2020. között gépkocsik kereskedelmével foglalkozott. A nagyobb haszon és a kedvezőbb vételár elérése érdekében külföldi és magyar cégekből álló számlázási láncokat felhasználva kerülték ki az általános forgalmi adó fizetési kötelezettségüket – olvasható a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség közleményében.

Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. A magyarországi autókereskedésekben álló nagyértékű, új járműveket a bűnszövetséget irányító vádlott a társai segítségével az érdekeltségi körükbe tartozó cseh honosságú cégek nevére megvásárolta, majd csehországi forgalomba helyezést követően színlelt szerződéssel a magyarországi ügyfeleknek átadta.

Az elkövetők külföldi, használt gépkocsik beszerzésével és belföldi értékesítésével is foglalkoztak. Ekkor úgy került a gépjármű a végső tulajdonoshoz, hogy azt az elkövetők „átfuttatták” az általuk működtetett belföldi cégeken, amelyek a belföldi eladás után nem fizettek áfát.

A vevőkkel is közvetlenül kapcsolatot tartó, a tevékenység egészét szervező férfi az adóelkerülő tevékenység fő haszonélvezőjeként három társa feladatait is meghatározta. Ők az utasításai alapján részt vettek az adásvételekben, az ügyletbe bevont cégeik nevében a számlázást végezték és ez idő alatt mintegy 2 milliárd forint készpénzt is felvettek.

A vádlottak összesen több mint 600 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek. Az ügyészség mind a négy férfit üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy illetve jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásával vádolja. Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS